Finale Champions League; vooruitblik

Nog een paar nachtjes slapen, want aanstaande zaterdag is het zo ver. De belangrijkste wedstrijd voor voetbalclubs in Europa. En menig voetballiefhebber heeft deze datum met viltstift in de agenda; de finale van de UEFA Champions League, tussen Real Madrid en Liverpool. Omdat het nog even duurt voor het zo ver is bieden we u een vooruitzicht. Gewoon voor de voorpret, of om goed beslagen ten ijs te komen op goksites als BetFirst, Bet777 en Ladbrokes.

De weg naar de finale van Real Madrid

Is het te simpel om te zeggen dat Real Madrid de finale heeft bereikt omdat ze dat zijn, Real Madrid. De UEFA Champions League is hun wedstrijd, en Real Madrid heeft de expertise in huis om ook dit jaar de Champions League finale te winnen. Want zelfs als Real Madrid slecht speelt spelen ze goed genoeg om door te gaan. Dat was goed zichtbaar in de kwart finale en halve finale van het toernooi. In een tijdspanne van slechts twintig minuten kunnen de spelers onder de hoede van Zinedine Zidane een wedstrijd doen kantelen, en de tegenstander kansloos achterlaten.

Maar ook een sterrenteam als Real Madrid heeft zwakke plekken. Achter in de verdediging ligt achilleshiel van de favoriet om de titel. De drie aanvallers van Liverpool kunnen het elke verdediging lastig maken, maar met de aanvallende instelling van zowel Marcelo en Carvajal van Real Madrid kan er achterin de verdediging zomaar een gat vallen. En daar kunnen snelle spelers als Mané en Salah op de counter vast wel wat mee.

Het is wellicht een open deur, maar de sleutelspeler van Real Madrid is uiteraard ook dit jaar Cristiano Ronaldo, de topscorer van het toernooi en de steunpilaar van Real Madrid. Cristiano Ronaldo is de belichaming van Real Madrid’s succes in de Champions League. En daar komt bij, als voormalig spits van Manchester zal Ronaldo extra gemotiveerd zijn Liverpool te verslaan.

De strijd gaat plaats vinden in de verdediging van Real Madrid. Tussen Marcelo en Salah. Marcelo zal echt zijn aanvalsinstinct moeten onderdrukken en zich op zijn taak richten, het afstoppen van Mohamed Salah. Want Salah is in bloedvorm en bij uitstek de man die het Real heel erg moeilijk kan maken. Andersom, als Marcelo er in slaagt Salah te bestrijden, dan staat heel weinig een overwinning van Real Madrid in de weg. 0:03

Liverpool is de underdog

Nu dan de kant van Liverpool. Hoe heeft deze ploeg de finale bereikt, waar liggen de kansen tot een succesvol einde, en wat zijn de valkuilen? De mannen van Jürgen Klopp hebben het tot Kiev geschopt op een vloedgolf van aanvallend voetbal. Het uitstekende scorende vermogen van de ploeg heeft geresulteerd in de meeste doelpunten in een enkele Champions League campagne ooit, 46. De drie aanvallers Mohamad Salah, Roberto Firmino en Sadio Mané staan in vuur en vlam, maar ook Nederlander Virgil van Dijk heeft een cruciale rol gespeeld, door sturing en stabiliteit te brengen in het team van Liverpool.

Liverpool is niet onaantastbaar, en dat is al eerder in deze Champions League aangetoond door Roma. In de tweede wedstrijd van de halve finale versloeg Roma Liverpool met 4-2. Ondanks de recente versterking van de verdediging blijft deze linie een zwakke plek. Al gaf Klöpp na afloop toe een strategische blunder te hebben begaan door zijn team te ver te laten terugzakken op eigen helft. Nu zal dit niet betekenen dat Liverpool het ver op de helft van Real zal gaan zoeken, maar een sterkere en compactere verdediging kan geen kwaad.

Zoals Ronaldo de sleutelspeler is voor Real, zo is Salah, de Egyptische Koning, de mascotte voor Liverpool. De aanvaller van Liverpool speelt al het hele seizoen de sterren van de hemel en breekt record op record. Tijdens de slechte wedstrijd tegen Roma bleef de spits opmerkelijk stil, maar over het algemeen kan je stellen; speelt Salah goed, dan speelt Liverpool goed.

Waar gaat de strijd plaats vinden? Marcelo speelde een belangrijke rol in de winst van Madrid op Bayern in de halve finale. Zijn goal en assist betekenden een finaleplaats voor Real. Maar Marcelo stond ook een aantal keer gruwelijk verkeerd opgesteld, en dat leidde dan ook tot de goal van Joshua Kimmich van Bayern Munchen. Als Salah net zoveel ruimte krijgt kan dit makkelijk tot gevaar van Liverpool leiden. Dan wordt het prijsschieten voor de beste speler van Liverpool.

Real Madrid favoriet

Real Madrid is de torenhoog favoriet in de finale van de Champions League aanstaande zaterdag. Maar Buster Douglas versloeg een ongenaakbare Mike Tyson, en Rafael Nadal werd uit het niets verslagen door Robin Soderling op Roland Garros, de Zweed stond op dat moment 23e op de wereldranglijst. Sport zit vol verrassingen. Tyson en Nadal werd een grotere favorietenrol toegedicht op gratis goksites dan Real Madris aanstaande zaterdag, in de finale van de UEFA Champions League.

Hoewel de Spanjaarden favoriet zijn, de mannen van Jurgen Klopp zijn capabel en geloven in hun eigen vermogen ook Real Madrid te kunnen verslaan. Het slimme en creatieve spel, als een Blitzkrieg, kan elke oppositie uitschakelen, afbreken. Porto, Sevilla, Manchester City en Roma ondergingen de behandeling van de elf van Liverpool al eerder in deze Champions League.

Maar Real Madrid is meer dan zomaar een samenraapsel van stervoetballers. Dat beweren zou een miskenning zijn van het tactisch inzicht van Zinedine Zidane en zijn spelers. Het team van Real is prima gebalanceerd, de opstelling is tot in de puntjes uitgewerkt en de standaard spelsituaties zijn tot in den treure ingestudeerd.

Veel journalisten, en kenners, schalen Liverpool niet eens bij de beste twaalf teams van Europa. En dat is precies het gevaar voor Real Madrid. Dat ze slaapwandelend de wedstrijd in gaan, met één hand al op de cup, en zodoende een pak slaag van jewelste krijgen. Zijn de mannen van Real daar te professioneel voor? Of slechts extra gemotiveerd om tegen een Liverpool een perfecte wedstrijd op de mat te leggen met bijhorende score? De odds zijn nog steeds in het voordeel van Real, door individuele klasse, maar ook door de opgebouwde expertise in de Champions League.