Australian Open 2019: de finales zijn gespeeld

De Australian Open is voor dit jaar weer voorbij. De finales zijn gespeeld, de winnaars bekend en de verliezers, tsja, teleurgesteld. Of is zelfs voor Pro’s meedoen belangrijker dan winnen?

Novak Djokovic is met de prijs naar huis gegaan voor de mannen en Naomi Osaka is als overwinnaar bij de vrouwen uit de bus gekomen. Beide hebben geschiedenis geschreven met deze titel. Djokovic is de eerste man die zeven Australian Open titels op zijn naam heeft geschreven. De Japanse Osaka is door haar winst de beste tennisspeelster ter wereld geworden en daarmee de eerste tennisser van Aziatische die deze titel heeft bemachtigd.

De finale van de mannen: Djokovic vs. Nadal

Novak Djokovic speelde de finale tegen Rafael Nadal. Van het begin tot het einde wist Djokovic het spel te bepalen. Hij domineerde Nadal in de wedstrijd om het kampioenschap– die tot aan de finale nog geen set had weggegeven in de 6 voorafgaande wedstrijden in het toernooi. Djokovic ‘won’ het opgooien van de munt voorafgaand aan de wedstrijd en koos er voor om als eerste te serveren. Dat bleek een goede keus te zijn geweest, want daarna scoorde Djokovic vier punten op rij waardoor hij Nadal al snel op een achterstand plaatste waar de Spanjaard de hele wedstrijd niet meer van terug kon komen. Nadal kon moeilijk door het dominante spel van Djokovic heen breken, pas halverwege de derde zet kon Nadal een breakpoint forceren, die hij vervolgens niet in zijn voordeel om wist te zetten.

Geen tweede Career Grand Slam voor Nadal

De Slovaak stak met zijn winst een stokje voor Nadals ambitie om voor een tweede keer de ‘Career Grand Slam’ te behalen. De Spanjaard moet weer 12 maanden wachten op een nieuwe kans. Sinds zijn debuut op de Australian Open in 2004 heeft Nadal het toernooi twee keer moeten missen in 2006 en 2013, heeft hij twee energievretende finales verloren in 2012 en 2017, een finale met een blessure moeten spelen in 2014. Nu dit jaar is hij zonder een enkele set te winnen van het veld gestuurd door Djokovic met 6-3, 6-2 en 6-3.

 

Toch kijkt Nadal zelf tevreden terug op het toernooi omdat hij sinds dat hij speelde op de US Open vorig jaar niet meer op top niveau kon spelen. Het behalen van de finale voelde voor Nadal dan ook als een glorieuze prestatie. In de US Open moest hij in de halve finale tegen Juan Martin del Potro vroegtijdig stoppen, waarmee hij zijn aanspraak op de titel ook moest laten varen.

Nadal won geen enkele set

Het kwam wel als een verrassing dat de Spanjaard geen enkele set wist te winnen in de finale, juist omdat hij in de wedstrijden voorafgaand aan de finale er nog geen had weggegeven aan een van zijn tegenstanders – de jongere generatie die staat te trappelen om in de voetsporen van Djokovic, Nadal en Federer te treden. Nadal heeft Alex de Minaur, Frances Tiafoe en Stafanos Tsitsipas naar huis gestuurd.

Voor Novak Djokovic betekende het echter dat hij de winst op Nadal kon pakken in de finale van de Australian Open 2019 en daarmee een 15e titel bij op zijn naam schrijft en daarmee schuift hij naar de derde plek op de wereldranglijst voor Grand Slam titels. Hij moet alleen Nadal (ironisch genoeg) met 17 titels en Federer met 20 titels voor laten gaan. Djokovic kan op Roland Garros voor de tweede keer aanspraak maken op een dubbele Career Grand Slam. Als hij daar wint heeft hij nogmaals alle vier de grote tennistoernooien gewonnen.

Winst voor Aziatische Osaka bij de vrouwen

Bij de vrouwen heeft Naomi Osaka voor de eerste keer de Australian Open gewonnen. De 21-jarige Japanse heeft daarmee een tweede Grand Slam titel te pakken waarmee ze nogmaals haar kwaliteiten onderstreept. Ze versloeg Petra Kvitova in drie sets tijdens de finale en werd daarmee de tweede Aziatische vrouw na Li Na in 2014 die het toernooi wint.

De eerste set haalde Osaka binnen na een tiebreak en had in de tweede set drie keer de kans om de set te winnen in de negende set. Kvitova wist echter elk daarvan op te vangen en daarna vier games op rij te winnen en daarmee de tweede set met 7-5 binnen te slepen. Het momentum leek er te zijn voor Kvitova om de wedstrijd naar haar hand te zetten en te winnen maar Osaka herpakte zich nadat ze enkele breakpoints wist af te wenden in de tweede game in de laatste set en nam de service over van de Tsjechische Kvitova om die vervolgens niet meer uit handen te geven. Naomi Osaka wist daarmee de laatste set met 6-4 te winnen en zo de titel te claimen. Ze laat daarmee zien dat ze tot de absolute wereldtop behoort op dit moment van het vrouwentennis. Ze is jong en heeft nog een behoorlijke veelbelovende carrière in het vooruitzicht.

Een speler van wereldformaat

Ze is niet alleen de eerste Aziatische nummer 1 van de wereld op dit moment maar ook sinds 2001 na Jennifer Capriati de eerste vrouw die sinds haar eerste Grand Slam titel ook direct de daar op volgende claimt. Als ze zo doorgaat kan ze nog voor haar 22ste een Career Grand Slam voltooien. Houd haar dus in de gaten en wed op haar op websites zoals UniBet en Ladbrokes.

Osaka’s eerste huldiging op het podium werd licht overschaduwd door Serena Williams in september bij de US Open maar deze keer kreeg ze na haar winst de kans om het publiek toe te spreken. Jong en innemend als ze is was ze deels haar tekst vergeten die ze vlak daarvoor nog van een briefje had gelezen. Voor mensen spreken is niet haar sterkste kant, zo zei ze verlegen. Tennissen daarentegen duidelijk wel. Ook Kvitova wist de emoties van de kijker te bespelen toen ze publiekelijk haar team bedankte voor de ondersteuning die ze had ontvangen na de aanval met een mes op haar pols in haar huis in 2016. Het was daarna nog maar de vraag of ze ooit nog weer in een finale zou staan van een van de grote toernooien. In elk geval heeft de Tsjechische bewezen weer mee te dingen naar de grote titels.