Euromillions Basketball League Play-Offs

Speelronde 30 is achter de rug. In de Euromillions Basketball League van 2018 worden nog maar zes wedstrijden binnen de reguliere competitie gespeeld om uit te maken welke ploegen er door mogen naar de volgende ronde. De volgende ronde betekent play-offs, verder spelen, meer bezoekers trekken en daarmee sponsorgeld. Het niet halen van de play-offs zal het daarom ook in het volgende seizoen voor een ploeg moeilijker maken succesvol te zijn. Daar zo alle ploegen in de Euromillions Basketball League er zo enorm op gebrand de play-offs te halen. Maar welke ploegen liggen op koers, en welke ploegen zitten in de gevarenzone? In dit artikel een overzicht van de stand van zaken in de huidige competitie. Gaar Oostende eindigen op de eerste plaats? En hoe staat het erbij, onderaan de lijst. Gaan Leuven en Luik vechten voor lijfbehoud? En gaat dat dan ten kosten gaan van Brussel?

Stand na dertig speelrondes

De huidige stand van zaken, na dertig speelrondes, is dat Oostende vrij solide op de eerste plaats staat. De ploeg uit de kustplaats staat zes punten los van Antwerpen. Deze ploeg uit de Vlaamse hoofdstad heeft 51, evenveel als nummer drie op de ranglijst: Charleroi. Charleroi wordt op de voet gevolgd door Aalst, die tot op heden 49 punten bij elkaar heeft gespeeld. Bergen staat op de vijfde plaats en heeft 45 punten. Daarmee staat Bergen nog net in het linker rijtje. Kijken we naar het rechter rijtje dan valt op dat Limburg en Willebroek beide 43 punten hebben vergaard. Het gat met Brussel, die op plaats acht nog net zicht heeft op doorspelen in de play-off is wel vier punten. Is dat te veel Brussel om te overbruggen? De lijst wordt afgesloten door hekkensluiters Luik en Leuven. Beide teams staan met slechts 36 punten stijf onderaan en zullen wakker liggen van het degradatiespook.

Maar het dient gezegd, het verschil, met nog zes speelrondes voor de boeg, is niet erg groot. Tussen de nummer één Oostende en nummer tien Leuven zit ‘slechts’ éénentwintig punten. Nu is het zo dat in het basketball een gewonnen wedstrijd twee punten oplevert, maar dat betekent alsnog dat er zowel bovenin de ranglijst als onderaan nog wel het een en het ander veranderen kan. Leuven en Luik kunnen beide nog door naar de Play-Off, Oostende is al wel verzekerd van play-off maar kan de koppositie nog verliezen, en Limburg en Willebroek moeten nog aan de bak om van dit seizoen een succes te maken. Omdat alles nog zo dicht bij elkaar ligt is elke wedstrijd die nu nog gespeeld wordt in de Euromillions Basketball League spannend. De buit is nog niet binnen, de Play-Off van de Euromillions Basketball League is nog niet gehaald.

Dringen onderaan de ranglijst

De laatste twee speelrondes waren erg belangrijk voor eigenlijk alle ploegen in de competitie. In speelronde 29, die op vrijdag 27 april werd gespeeld, was elke team gebrand op resultaat. Willebroek pakte kostbare punten door nipt te winnen van Limburg, het werd 95 – 94 in het voordeel van de Kangoeroe’s en Limburg ziet de bodem steeds dichter bij komen. Bergen verloor van Antwerpen en ook dat verschil was maar één puntje: 68 van Antwerpen, 67 voor Mons. Eén gemiste kans kan voor Bergen het verschil maken tussen play-off of degradatie aan het einde van het seizoen. Oostende blijft goed en stabiel presteren door te winnen van Brussel, het verschil van 18 punten, afgetekend. De ploeg uit de hoofdstad moet echt nog even aan het werk wil het doorgaan naar de play-offs. Ook in de wedstrijd Leuven tegen Aalst waren de verschillen klein. Maar Leuven won met twee punten verschil, een overwinning die gezien de stand van Leuven op de ranglijst van vitaal belang was. Charleroi won van Luik. Luik staat er allerminst riant voor en kan, als het blijft verliezen, de play-offs wel de buik schrijven. De hoogste nationale basketbalcompetitie kent een enorm hoog tempo, ploegen moeten in één weekend vaak wel twee keer aan de bak. Dat was het geval in het afgelopen weekend.

Play-offs in zicht

Speelronde dertig werd gespeeld op de laatste zondag van april. Het was dé kans voor teams om goede prestaties uit te bouwen, en slechte resultaten te revancheren. Wetende dat er na deze ronde nog maar zes wedstrijden tot de play-off gespeeld gaan worden grepen teams deze kans als een laatste strohalm. Elke team speelde tegen dezelfde opponent als eerder dit weekend. Limburg wist zich niet te revancheren tegen Willebroek. Het verschil tussen de twee ploegen was dit keer groter ook, zes punten verschil. Bergen wist de boel recht te zetten tegen Antwerpen, het won van de ploeg uit de Vlaamse hoofdstad met 72 tegen 69. Mons staat hiermee negen punten los van de bodem van de ranglijst. Voor Luik moet de gifbeker helemaal leeg. Charleroi won uitgetekend tegen de hekkensluiter, 102 tegen 61, een gigantisch verschil. De malaise waarin de ploeg van Luik verkeert kan ze buiten de play-offs plaatsen. Hoe goed kan de coach daar orde op zaken stellen? Ook de andere hekkensluiter, Leuven, ging hard onderuit. Tegenstander was, net als eerder dat weekend, Aalst. Ook voor Brussel is de ellende nog niet voorbij. Het kon met een overwinning de aansluiting zoeken bij de nummer zes en zeven van de ranglijst, maar wist van de nummer één, Oostende, weer niet te winnen. Ook nu was het verschil weer flink: zestien punten.

De Euromillions Basketball League is spannender dan ooit te voren. De Play-Offs zijn in zicht maar voor sommige teams nog o zo ver weg. Vooral Luik, Leuven en Brussel zullen zich nog behoorlijk in moeten spannen om nog iets van het seizoen te maken. Maar ook Willebroek en Limburg kunnen met een paar keer verliezen nog de play-offs mislopen. Eigenlijk alleen Oostende mag op de lauweren rusten. Die ploeg is verzekerd van play-offs maar zal goed willen blijven spelen om met goede vorm de play-offs te beginnen.