EK Atletiek 2018 in Berlijn: terugblik

Afgelopen weekend was het slot van het Europees Kampioenschap Atletiek. Maar ook het competitie voetbal is begonnen en er wordt gezeild en gefietst. Kortom, we begrijpen het als je het één en het ander gemist hebt. Daarom hier een overzicht van de hoogte van het EK Atletiek 2018 in Berlijn.

Jonge winnaars op EK Atletiek

Het publiek heeft twee redenen om van Dina Asher-Smith te houden; haar glimlach en haar snelheid. De 22-jarige sprintster is de openbaring van dit toernooi en zegevierde op zowel de 100m als 200m sprint. Op beide nummers liep ze en passant nog even het Britse record en ze sloot haar fantastische toernooi af met winst in de 4 x 100 meter estafette. Is ze al op haar best of zit er nog meer in het vat? De Britse is pas 22 jarig jong en staat dus, als we alleen op haar leeftijd afgaan, nog een mooie carrière te wachten. Mogen we al vast uitkijken naar Doha 2019 en Tokyo 2020? Dat we zowel haar glimlach als haar verpletterende snelheid nog vaak gaan zien lijkt welhaast vast te staan.

Er hoeven weinig woorden vuil gemaakt te worden aan het beschrijven van de geweldige prestatie van Jakob Ingebritsen op het EK Atletiek in Berlijn. De pas zeventien jaar oude Noor mag in Noorwegen nog geen auto rijden of bier kopen, maar liep in Berlijn het snelst op de 1500m en, slechts een etmaal later, de vijf kilometer. Op die laatste afstand, de vijf kilometer, liep de jonge Noor zo dominant dat hij een high-five deed met zijn broer nog voor de race afgelopen was. Het zegt genoeg over dit extreme talent waar we ook na het EK Atletiek 2018 in Berlijn nog veel van gaan horen.

De loopnummers leken bij het overwegend Duitse publiek in Berlijn populairder dan de rest. Maar Armand Duplantis uit Zweden wist het stadion ook bij het polsstokhoogspringen in beroering te brengen. De Zweed is pas achttien en de eerste onder de twintig die over de zes meter wist te springen. Hij deed er nog een schepje bovenop en sprong even later over de 6.05. Dit EK lijkt een trend te bevestigen die wel in meer sporten kunnen waarnemen, de toppers worden steeds jonger. De leercurve van veel jonge talenten is enorm steil en kracht van het jonge lichaam wordt op deze manier ten volste benut. We zagen het ook op het EK Atletiek 2018 in Berlijn. Groentjes aan de top dus.

Duitse speerwerpers superieur en drama bij de marathon

Niets is beter voor de sfeer bij de toeschouwers dan nationaal succes. De Duitse speerwerpers Thomas Rohler en Andreas Hofmann eindigden op het EK op de eerste en tweede plaats en zetten daarmee het stadion op z’n kop. Rohler vierde het succes met een duik in het water van de steeplechase om niet veel later een vraag naar het geheim van het Duitse succes op geweldige wijze te beantwoorden: “We hebben zo veel sterke speerwerpers omdat we onze kennis delen. We steken onze koppen bij elkaar, ons geheim is geheimen te hebben.

Berlijn staat, op sportief gebied, toch vooral bekend om de super snelle marathon elke september. Maar ook de marathon als onderdeel van het EK was er één het bekijken waard. De winnaar bij de vrouwen, Volha Mazuronak, kreeg halverwege de race een bloedneus, liep in de finale bijna de verkeerde kant op, kwam op gelijke hoogte met Clemence Calvin en won alsnog de marathon op het EK Atletiek 2018. De race van de loopster uit Wit Rusland was vol drama; bloed, zweet en tranen. Letterlijk. Bij de mannen was het Koen Naert de er met het goud vandoor ging. Zijn tijd, 1:09.51 was de snelste ooit op een EK.

Goud voor Nafi Thiam

Het mooiste gevecht vond toch wel plaats op de zevenkamp bij de vrouwen. Velen verwachtten dat Nafi Thiam, de Belgische Olympisch kampioene op dit onderdeel, er ook in Berlijn met het goed vandoor zou gaan. Maar dat de Britse Katarina Johnson-Thompson zo dicht in de buurt kwam van onze landgenote was een grote verrassing. Op de 800 meter had de Britse maar liefst veertien seconden moeten goedmaken op de Thiam om nog aanspraak op het goud te maken. Dit gegeven wakkerde de strijdlust bij de Britse slechts aan en ze maakte er een enorm spannende strijd van. Het mocht niet baten, het goud was, zoals verwacht, voor onze landgenote Nafi Thiam. Maar Thiam is gewaarschuwd en Johnson-Thompson slijpt de messen voor het WK in Doha, volgend jaar in 2019.

Gevecht bij het verspringen

Malaika Mihambo bracht vreugde bij het thuispubliek door bij de vrouwen het onderdeel verspring te winnen. De tegenstand was behoorlijk want zowel Maryna Bekh als Shara Proctor en Jazmin Sawyers deden mee om de medailles. Het was Sawyers die er niet in slaagde een podiumplek te veroveren, ze werd van de derde plek verstoten door Bekh ut Oekraïne. De Britse Saywer toonde zich een goed verliezer door haar concurrente secondes naar haar laatste sprong te feliciteren met de derde plek. Sportiviteit ook bij de 800m voor de vrouwen. Onze landgenote Renee Eykens viel in de laatste meters van de halve finale en kon zo een pek in de finale vergeten. Ze werd getroost door haar concurrente Nataliya Pryshchepa uit Oekraïne. Deze zag haar sportiviteit beloond en won uiteindelijk de finale op dit nummer.

De Britse Matt Hudson-Smith was een schitterende winnaar op de 400 meter. Zijn finale was geweldig maar zijn halve finale was een betere race, met een snellere tijd als resultaat. Zijn 44.76 liep hij met ogenschijnlijk gemak. Als hij deze vorm vast kan houden zit er wellicht nog veel meer in het vat en kan hij het Europees record van Thomas Schonlebe aanvallen. Hij zal dan 44.33 moeten lopen.

Het publiek, dat in groten getale aanwezig was om het EK Atletiek 2018 in Berlijn te mogen aanschouwen zag de Duitse Gesa Krause de 3000m steeplechase winnen, afgelopen zondag. Het was een schitterende climax van het kampioenschap, en Duitsland heeft met de 26 jarige Krause een schitterend kampioene. Duitse atleten zouden in totaal zes gouden medailles winnen op het EK, en ook 17 zilveren of bronze medailles. Niet verbazingwekkend ook dat zoveel Duitse fans op gratis online goksites als BetFirst en Bet777 weddenschappen hebben afgesloten.