US Open 2018: Williams en Osaka schrijven geschiedenis

Met het behalen van de finale van de US Open 2018 heeft top tennisspeelster Serena Williams de kans zich te plaatsen naast de beste vrouwelijk Grand Slam speler aller tijden, Margaret Court. Als ze de finale wint, heeft ze net als Court, 24 Grand Slam titels op haar naam staan. Dit zou voor de 36-jarige Williams een droom zijn die uitkomt. Echter gaf ze na het spelen van de halve finale aan dat ze nog een lange weg te gaan had voordat ze de Flushing Meadows titel, het park waar het toernooi wordt gespeeld op haar naam kon zetten.

Het toernooi tot nu toe

Serena Williams wist haar stempel al vroeg in deze US Open serie op het toernooi te drukken door van haar zus Venus Williams te winnen. Het zal altijd rivaliteit blijven tussen de twee zussen op het tennisveld. Bovendien had Serena een extra motivatie om te winnen, aangezien ze net moeder is geworden van haar dochter Olympia en er daarvoor enige tijd tussen uit is geweest. Ze bewijst echter fit te zijn in een straight-set winst in de kwartfinale tegen Tsjechische Karolina Pliskova. Ze bewijst nog steeds mee te doen voor het prijzengeld in de top van het vrouwentennis. Ook de halve finale won Serena Williams zonder veel weerstand te ervaren van haar Latviaanse tegenspeelster, Anastasija Sevastova. Voor Sevastova was het haar eerste halve finale in een Grand Slam toernooi. Ze bleek geen moeilijke pot in petto te hebben voor Williams, die haar geen ruimte liet om in het spel te komen. Gepokt en gemazeld door haar jarenlange ervaring, wist Serena Williams zichzelf een ticket naar de finale te bemachtigen tegen de nummer 18 van de wereldranglijst.

31ste Grand Slam Finale met historische waarde

Voor Serena Williams werd de finale van zaterdag 8 september haar 31ste finale in een Grand Slam toernooi. Het zou haar 24ste titel hebben betekent indien ze zou winnen van de Japanse Naomi Osaka. Ze heeft in haar gehele carrière dus slechts 7 keer de prijs uit handen gegeven. Een track-record waar je u tegen zegt. Naomi Osaka wist de finale te behalen door te winnen van Madison Keys. De finale werd dus gespeeld tissen de nummer 17, Naomi Osaka en de nummer 20, Serena Williams, van de wereldranglijst met de beste tennissters. De wedstrijd was niet alleen van historisch belang voor Serena Williams die voor de tweede keer na de geboorte van haar kind een kans had om zich naast Margaret Court te scharen. Naomi Osaka was echter de eerste vrouwelijke tennisster uit Japan die de finale wist te halen in een Grand Slam toernooi en zou de eerste Japanse winnaar zijn van een Grand Slam titel, die ook bij de heren nog niet eerder aan een Japanner uit gedeeld is.

De wedstrijd

Hoewel Serena Williams voorafgaand aan de finale in topvorm leek te zijn, bleek ze weinig in te brengen te hebben in de finale tegen Osaka. Serena Williams en Naomi Osaka speelden een keer eerder tegen elkaar tijdens de 2018 Miami open. In Miami wist Osaka in straight-sets te winnen van Williams. Nu leek deze geschiedenis zich te herhalen. Ze wist de ene na de andere set te winnen, en schreef na een uur en 19 minuten met 6-2 en 6-4 in sets de titel op haar naam. Tijdens de wedstrijd en met name tijdens de tweede set viel vooral het gedrag van Williams tegen de stoel scheidsrechter op en dat zorgde voor enige controverse op het veld. De scheidsrechter Carlos Ramos trad streng op tegen de acties van Williams met disciplinerende maatregelen die Williams onterecht vond. Het ging om het coachen met behulp van handsignalen door haar trainer.

Hoewel haar trainer toegaf dat gedaan te hebben, was Serena Williams daar zelf niet van op de hoogte. Toen ze een tweede disciplinerende maatregel om haar oren kreeg nadat ze haar racket had vergooid op het veld en daarmee 15 punten achter kwam te staan op Osaka, was bij haar de maat vol en protesteerde ze. Ze herhaalde meermaals dat ze nooit vals had gespeeld en dat ook nooit zou doen, zeker niet nu ze moeder was. Haar reactie daarop was volgens sommigen onprofessioneel. Ze beschuldigde Ramos en andere scheidsrechters van seksisme tijdens en na de wedstrijd, hetgeen de tenniswereld diep verdeeld achter heeft gelaten.

Wie is Naomi Osaka, de winnares?

Naomi Osaka was tot afgelopen week geen naam die veel gehoord werd in de internationale berichtgeving over het vrouwentennis. Ze was relatief onbekend en stond aan het begin van 2018 nog op nummer 68 op de wereldranglijst. In 2016 wist ze kort de top 50 binnen te dringen maar wist vooralsnog geen naam te maken voor haarzelf bij een Grand Slam toernooi tot de US Open in 2017 toen ze een luis in de pels bleek voor Angelique Kerber in de eerste ronde en met 6-4 6-1 wist te winnen. In 2018 speelde ze ook de Australian Open waar Osaka tot de vierde ronde wist te komen maar verloor van ’s werelds nummer 1. Somina Halep met 6-3 6-2.

Maar Osaka is niet bij de pakken neer gaan zitten en wist haar Grand Slam aanwezigheid niet ongemerkt voorbij te laten gaan toen ze in Indian Wells wist te winnen van de tennisster Maria Sharapova, voormalig wereldkampioen en Karolina Pliskova. In dit toernooi wist ze ook tot de finale door te dringen en daar de titel te veroveren op Daria Kasatkina. Daaropvolgend wist ze de French Open binnen te komen op plek 21 van de wereldranglijst om zo in augustus dit jaar door te klimmen tot nummer 17.

Naomi Osaka heeft Serena Williams altijd persoonlijk bewonderd. Het feit dat Williams een persoonlijk idool is voor Osaka werd voorafgaand aan de match ook breed uitgemeten in de pers. Haar persoonlijke ambitie is niets anders van de ‘volgende Serena worden.’ Met deze winst en Grand Slam titel is ze daar absoluut een stap dichterbij. Ze lijkt zeker geen verkeerde speelster om op in te zetten op gratis gokwebsites zoals bet777 en ladbrokes wanneer ze haar pad vervolgd op het internationale tennistoneel.