Einde aan droom van Usain Bolt

Zijn droom ligt in duigen, het lijkt Usain Bolt niet te lukken een professioneel contract te tekenen als voetballer. Ook zijn laatste poging, een contract krijgen bij het Australische Central Coast Mariners, is op niets uitgelopen. Zullen we Usain Bolt ooit als professioneel voetballer aan de slag zien of is de snelste man ter wereld simpelweg niet goed genoeg als voetballer?

Bolt betekent aandacht

Het was voor het Australische Central Coast Mariners geen gemakkelijke beslissing, want Bolt onder contract betekent enorm veel media aandacht, en de bijkomende sponsorgelden kan de club vast gebruiken. Maar het voetbal heeft het van de media gewonnen; Bolt was simpelweg niet goed genoeg en heeft daarom geen contract gekregen.

De Australische ploeg heeft nog geprobeerd een commerciële oplossing te vinden om Usain Bolt toch aan zich te binden, maar dat is niet gelukt. Usain Bolt deed al een poosje mee aan de trainingen van de prof club, hij was zogezegd een trainingslid bij de club. Maar even leek dit lidmaatschap op meer uit te lopen;  bij zijn debuut, in een vriendschappelijke wedstrijd, scoorde de legendarische sprinter twee keer. Maar dat was niet voor het echt, in de eerste competitiewedstrijden kwam Bolt niet tot spelen.

Het probleem voor Bolt, zo lijkt het, is zijn gebrek aan technische capaciteit. Een rivaal binnen de club liet optekenen dat de bal van Bolt’s voeten springt als van een trampoline. De club kon hem op het veld niet gebruiken, en had niet de door Bolt gevraagde anderhalf miljoen euro over voor een commercieel contract.

In een statement van de Central Coast Mariners: “De onbepaalde trainingsperiode van Usain Bolt bij de Mariners is per direct tot een einde gekomen. De Jamaicaanse sprint koning moet nu gaan kijken naar mogelijkheden om elders het mooie spel te spelen. Ondanks verschillende veelbelovende potentiele partners hebben zowel Bolt als de Central Coast Mariners in een goede sfeer besloten dat ze niet tot een geschikte deal kunnen komen.” De reactie van Bolt was vriendelijk: “Ik wil de eigenaren, management, staff, spelers en fans van de Central Coast Mariners bedanken voor de hartelijke ontvangst gedurende mijn tijd hier. Ik wens de club veel succes voor het komende seizoen.”

Usain Bolt’s zoektocht naar een voetbalclub

Bolt is sinds 2017 met pensioen als het gaat om atletiek. In zijn zoektocht naar een carrière in de voetballerij heeft hij al trainingsstages bij Borussia Dortmund, het Zuid Afrikaanse Mamelodi Sundowns, en het Noorse Club Stromsgodset doorlopen. Maar tot een contract bij deze clubs kwam het niet en het Australische Central Coast Mariners was eigenlijk de laatste kans voor Bolt. De recordhouder op de 100 en 200 meter sprint, en algemeen gezien als de grootste sprinter ter wereld, lijkt er dus vooralsnog niet in te slagen een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan zijn succesvolle sport carrière.

Echter, de deur staat nog op een kier. Want zijn thuisland Jamaica heeft gezegd dat het Bolt wellicht een plek in het nationaal elftal kan geven als Bolt eerst uitkomt voor een Jamaicaanse club. Maar de aandacht van Usain Bolt lijkt vooral uit te gaan naar grotere clubs in het buitenland.

Nu de kans voor Bolt naam te maken in het voetbal verkeken lijkt kan Bolt zijn pijlen ergens anders op richten. Rugby wellicht? Volgens het satirische Double Bay Today zou Bolt zijn carriere op het rugbyveld voort willen zetten omdat rennen met de bal in je hand toch een stuk makkelijker is dan met de bal aan je voeten. Handig ook voor het Australische nationale rugby team The Wallabies, die snelheid op de rechter flank nodig hebben. En Bolt over vier jaar over zijn houdbaarheidsdatum is kan hij in de voetsporen treden van Nick Cummings en mee doen aan de reality serie The Next Bachelor. Het klinkt allemaal bijna geloofwaardig.

Experiment gedoemd te mislukken

Nee, het experiment van Bolt leek van begin af aan gedoemd te mislukken, en daar lijkt het ook precies op uit te lopen. Usain Bolt heeft helemaal niets gewonnen met het experiment. Sterker nog, zijn imago van onaantastbaarheid heeft een goede deuk opgelopen. Toegegeven, het imago van Bolt is sterker dan de hele voetbal competitie van Australië tezamen. Maar dat dat niet genoeg was om Usain Bolt een plek in de hoogste Australische competitie te geven mag met recht een overwinning van het voetbal genoemd worden.

De grote geslagen hond in dit hele verhaal over de sprinter die naar Australië kwam om te voetballen is de club Central Coast Mariners. Want deze club in de Australische A-serie heeft enorm hoog ingezet op het in huis halen van Bolt. Want nog voor er van een officiële overeenkomst tussen de club en sprinter sprake was hingen de sponsoren al aan de lijn. Bij Central Coast Mariners had men, zo gezegd, de dollartekens in de ogen staan.

Dus werd er al snel een bliksemflit symbool in het gras gemaaid, het symbool van de Jamaicaanse Sprinter, van het Central Coast Stadium. Daarop kwam het nieuws dat Bolt namens de club naar Frankrijk ging voor sponsorgeld. Vervolgens de vriendschappelijke wedstrijden die door de Australische media breed werden uitgemeten. Er was zelfs een ‘Bolt Cam’ die elke beweging van de Jamaicaan volgde. Zelfs als hij op de bank zat. De proefperiode van Bolt bij de club was voor onbepaalde tijd, en ook dat was een teken dat Usain Bolt toch vooral niet behandeld werd als elk andere speler.

Coach Mike Mulvey doet de deur dicht

Het liep uiteindelijk allemaal op de klippen door de factor tijd. Want meer vriendschappelijke wedstrijden stonden er niet gepland en de competitie naderde met rasse schreden. Het was dus hoog tijd voor het management van Central Coast Mariners om Bolt een professioneel contract aan te bieden. Om de druk op te voeren lekte Bolt informatie over een contract bij het Maltese Valetta FC, die hij zou hebben afgeslagen. Vervolgens zag Mariners zich gedwongen een bod te doen, maar wat ze Bolt konden bieden was bij lange na niet genoeg. Coach Mike Mulvey gooide vervolgens de knuppel in het hoenderhok door op te laten tekenen dat Bolt zich waarschijnlijk nooit met de andere aanvallers binnen de club zou kunnen meten. Het verhaal van de voetballende sprinter was daarmee over en uit.