De rijzende ster van Mile Svilar

Mile Svilar is door de UEFA uitgeroepen tot rijzende ster van het Europese voetbal

Het gaat goed met het Belgisch voetbal, de Rode Duivels doen weer solide mee aan grote eindtoernooien. En hoewel Engeland erg tevreden lijkt te zijn dat ze ‘slechts’ tegen België, Panama en Tunesië hebben geloot op het aanstaand WK, staat niemand er straks raar van op te kijken als niet Engeland maar België de eerste plaats in de poule pakt in Rusland. Belgische voetbalfans kunnen hun geluk niet op maar kijken ook naar de toekomst: wat komt er na deze generatie? Wie zijn de Belgische rijzende sterren in het Europees voetbal die ons ook in 2020 en 2022 van deelname gaan verzekeren? Wat voor jeugdig talent loopt er rond op de velden, hopend ooit de Belgische vlag te mogen verdedigen? In de talenten van één Belgische rijzende ster lijkt in ieder geval niemand te twijfelen; keeper Mile Svilar. Maar laat nou net zijn deelname bij de Rode Duivels onzeker zijn door zijn dubbele nationaliteit. Hij bezit namelijk ook het Servische paspoort.

Dubbele nationaliteit

Svilar kwam al uit voor de Belgische nationale teams onder de 16, onder de 17, en onder de 18. Zijn lidmaatschap van het hoogste nationale herenteam in België is echter onwaarschijnlijk. De Servische Voetbalfederatie heeft een beroep gedaan op Mile Svilar om uit te komen voor het Servisch nationale voetbalteam, en in november 2017 heeft Svilar dit aanbod aangenomen. In Servië zal hij het moeten opnemen tegen de bewezen doelman Vladimir Stojkovic, maar deze is inmiddels met 34 jaar ook niet meer de jongste. Toch zal hij zijn talent en misschien ook wel geluk nodig hebben om voor Servië als eerste doelman uit te komen. Maar in het Belgisch nationale team zijn de kansen voor Svilar niet veel groter. Mile Svilar is de enige Belg in het door de UEFA opgestelde lijstje van rijzende sterren van het Europese voetbal, maar zal eerst Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), en Koen Casteels (Vfl Wolfsburg) moeten passeren voor hij als eerste doelman uit kan komen voor de Rode Duivels. Zo bezien is zijn keuze voor het Servische nationale team helemaal zo gek nog niet.

De keuze voor Servië kan ook een gevoelskwestie zijn geweest. Zijn vader Ratko Svilar kwam negen keer in actie voor het Joegoslavische nationale team en maakte daarnaast faam als doelman van Antwerp FC. In 1992, in de bekerfinale tegen KV Mechelen, stond de inmiddels 42-jarige Ratko Svilar eindelijk weer eens in de basis van Antwerp. Het liep uit op strafschoppen. De oude Ratko Svilar stopte er twee en scoorde zelf ook nog eens. Dat zijn mooie voetsporen om in te treden. Wellicht heeft dit meegespeeld in de keuze van zoon Mile voor Servië.

Definitieve keuze

Is de keuze van Mile Svilar definitief? Het is moeilijk te zeggen wat er in het hoofd van de het jonge talent omgaat, wat zijn drijfveren zijn. Maar geheel logisch om te denken dat de rijzende ster van het Belgische voetbal de rest van zijn leven voor het Servische nationale team uit zal blijven komen is het ook niet. Er zijn genoeg voorbeelden van spelers die voor twee landen uit zijn gekomen. Ahrik Tsveiba wisselde zelfs twee keer van land. Deze verdediger speelde eerst voor Sovjet Unie, vervolgens voor Ukraine en later voor Rusland, al zou hij voor Ukraine maar één keer spelen. We mogen er niet op rekenen dat het Europese en Belgische talent dezelfde wispelturigheid aan de dag gaat leggen. Maar hopen mogen we wel. Waarom? Omdat hij pas 18 is, de enige Belg in UEFA’s rijtje met jonge veelbelovende talenten in het Europese voetbal, en omdat hij nu al een glansrijke carrière heeft.

Carrière

Mile Svilar speeld vanaf 2014 in de jeugdafdeling van RSC Anderlecht en maakte in 2016 de overstap naar het eerste elftal. Svilar kwam echter als derde keeper, na Frank Boeckx en Rubén Iván Martínez Andrade niet aan spelen toe, hij maakte als keeper in het eerste elftal nul spelminuten. In augustus 2017 vertrok hij naar SL Benfica, RSC Anderlecht verdiende zo twee miljoen met een keeper die nooit in het eerste elftal onder de lat heeft gestaan. Al zullen zowel Anderlecht, Benfica, als Svilar zelf spreken van een win-win-win-situatie.

Zo kon het gebeuren dat een speler die nog nooit voor een eerste elftal het doel heeft verdedigd op 14 oktober zijn debuut mocht maken voor de beste voetbalclub van het voetbalgekke Portugal. De titel hemelbestormer komt Mile Svilar zeker toe. Het debuut was een vrij zakelijke 1-0 overwinning op Olhanense, een club die in het seizoen 2016-2017 degradeerde uit de Segunda Liga. Zijn tweede en derde wedstrijd voor Benfica waren noemenswaardiger. Op 18 oktober 2017 stond Svilar onder de lat tegen Manchester United, een wedstrijd die door Benfica met 1-0 verloren werd. Al zou voor Svilar wellicht geteld hebben dat hij met 18 jaar en 52 dagen de jongste keeper uit de geschiedenis van de Champions League was, een record welke hij overnam van Iker Casillas, toch ook niet de minste. In de tweede wedstrijd tegen Manchester United verbrak Svilar nog twee records. Hij werd jongste keeper in de Champions League die een pentalty tegen hield, en ook de jongste speler met een eigen goal; een vangbal waarmee hij achteruit zijn eigen doel in liep. Een bal die hij los had moeten laten, een blunder op het hoogste niveau en een record welke hij vast liever kwijt dan rijk is.

Mile Svilar is ‘up and coming’, rijzende ster binnen het Europese voetbal, en misschien wel het grootste voetbaltalent met een Belgisch paspoort. Een paspoort waar hij wellicht helemaal niks mee gaat doen. Als hij bij zijn beslissing blijft om voor het Servische nationale team uit te komen zal hij misschien wel nooit meer het doel van de Rode Duivels verdedigen. En dat is, gezien de manier waarop de jonge keeper de ranglijsten bestormt, ontzettend jammer.