Een Champions League finale halverwege het toernooi

Terugblik op Paris Saint-Germain vs Real Madrid

Het affiche was een finale waardig. Real Madrid tegen Paris Saint Germain, Los Blancos tegen PSG, hoofdstad tegen hoofdstad. En dat eerst in Madrid en dan in Parijs, bijna 125.000 toeschouwers zagen de titanenstrijd. Maar de statistieken waren vanaf het begin al duidelijk, Real Madrid maakt geen kans verder te komen in de Champions League, het geld zit namelijk bij Paris Saint-Germain.

Als je de totale waarde van beide ploegen, PSG en Real Madrid bij elkaar optelt, dan overstijgt deze het Bruto Binnenlands Product van een land als Djibouti. Paris Saint-Germain is met een totale waarde van 850 miljoen euro (berekend door het CIES Voetbal Observatorium in Zwitserland) een kop groter dan Real Madrid. En zelfs met de afwezigheid van Neymar (222 miljoen euro) kan Real Madrid, in de boeken voor 497 miljoen euro, financieel gezien niet tippen aan PSG. Baseer je je op deze getallen, dan kan je slechts één conclusie trekken: de finale van de Champions League 2018 wordt gespeeld door Paris Saint Germain en Manchester City. Maar die conclusie kan na de achtste finale van de Champions League de prullenbak in. Gelukkig is voetval meer dan geld.

Het lot van twee coaches

Zowel Zinadine Zidane, coach van Real Madrid, als Unai Emery van Paris Saint-Germain kreeg een duidelijke opdracht van de baas; win de finale van Champions League, win de cup met de grote oren. Maar waar Emery het financieel overwicht had, daar had Zidane andere statistieken achter de hand. Real Madrid won drie van de laatste vier Champions League finales. Gesteund door de aanwezigheid van Cristiano Ronaldo die, als hij in vorm is, toch eigenlijk de beste voetballer ter wereld is, zal Zinadine Zidane zich toch weinig zorgen gemaakt hebben. Had Unai Emery zijn huis alvast te koop gezet, zijn koffer al ingepakt? Hij had de bui kunnen zien hangen na de 3 – 1 uit nederlaag in Madrid.

Precies twaalf minuten duurde de voorsprong van Paris Saint-Germain in de eerste wedstrijd van het tweeluik. Twaalf minuten waarin Unai Emery zich wellicht afvroeg of hij nog een poosje in zijn huis in Parijs kon blijven wonen. Adrien Rabiot scoorde voor PSG in de 33e minuut, maar Los Blancos stapte na 90 minuten met een 3-1 overwinning het veld af na twee goals van Ronaldo en één van Marcelo. En toen wist heel Frankrijk het, PSG gaat aan Real Madrid thuis een zware dobber krijgen. Het bereiken van de kwart finales leek ver weg, en dan hebben we het nog niet eens over de finale van de Champions League.

Toch zal Unai Emery voorzichtig positief zijn geweest over het behalen van de volgende ronde, en daarmee wellicht de finale van de Champions League. Maar als er al sprake was van enig optimisme zal dat op 25 februari toch snel zijn verwaterd. PSG speelt tegen Marseille, Neymar da Silva Santos Junior breekt zijn middenvoetsbeentje en verstuikt zijn enkel. En hoewel Emery eerst nog geloofde in een optreden van Neymar tegen Real Madrid, al snel werd duidelijk dat daar geen sprake van kon zijn. Neymar, de duurste voetballer uit de geschiedenis. moest onder het mes, en de hele wereld kijkt toe. Want ook Neymar’s deelname aan het WK van komende zomer zou wel eens in gevaar kunnen zijn. Eén ding was zeker, een eventuele finale van de Champions League zal door Neymar niet gespeeld gaan worden.

Wedstrijdverloop

Dus startte PSG op 6 maart zonder Neymar. De 19 jarige Kylian Mbappé moest de doelpunten maken en zo de ambities van PSG in leven houden. De jonge aanvaller speelde van 2015 tot 2017 voor AS Monaco in de Franse Ligue 1, en komt sinds augustus 2017 uit voor PSG. Een behoorlijke staat van dienst maar om Neymar te kunnen vervangen moet je van goeden huize komen. En hoewel Mbappé toch zeker wel de toekomst heeft had hij niet veel in te brengen in de achtste finales Champions League. PSG had een 2-0 overwinning nodig, thuis in een uitverkocht stadion, maar kon geen potten breken. De elf van Real verlieten als koningen het Parc de Princes.

Natuurlijk, dit is geenszins te wijten aan het matige optreden van een 19 jarig talent. Er loopt meer kwaliteit rond bij PSG. Edinson Cavani, sinds 2018 club topscorer aller tijden, was in de eerste helft nauwelijks te zien. Ook vleugelaanvaller Angel Di Maria was in de eerste helft onzichtbaar. Nu is het slecht nieuws aanvallend weinig in te brengen als je twee keer moet scoren, dat je eigen keeper in deze situatie de meest bepalende man is stemt dan wel heel somber. Dit doet weinig af aan de schitterende reddingen van PSG doelman Aphonse Auréola op Sergio Ramos en Karim Benzema.

Na een eerste helft zonder doelpunten weet je dat Paris Saint-Germain gaat vechten. Want wat willen ze graag eens een Champions League finale winnen. Maar door het Parijse offensief werden de ruimtes achter te groot en was een splijtende pass van Lucas Vazquez op het hoofd van Cristiano Ronaldo genoeg om de Real Madrid op een voorsprong te brengen. Een optimistisch mens hoopt nog op een wederopstanding; drie keer scoren, verlengen, een strafschoppenreeks winnen. Maar als dan Marco Verratti rood krijgt voor protesteren weet iedereen dat de rest van wedstrijd slechts symbolische waarde heeft. De goal van Cavani aan PSG zijde, en eigenlijk ook de goal van Casimiro aan Real zijde, zijn slechts voor de statistieken.

Het grote geld heeft niet gewonnen, voetbal is nog steeds voetbal waar geluk, tactiek, fitheid en techniek belangrijker zijn dan de portemonnee van een rijke eigenaar . Real Madrid mag zich opmaken voor de kwart finales en is goed onderweg om een nieuwe episode toe te voegen aan inmiddels vijftien gespeelde Champions League finales, waar het er twaalf van won. In Parijs heeft men een kater nadat Paris Saint-Germain alweer is uitgeschakeld in de Champions League. Sommige zaken zullen nooit veranderen, en geheel volgens traditie mag Unai Emery op zoek naar een nieuwe werkgever. Daar verandert de huidige eerste plaats van PSG in de Ligue 1 erg weinig aan.