Olympique Marseille naar finale Europa League

Het is niet het hoogste niveau, maar een grote prijs niettemin. De UEFA Europa League finale wordt op 16 mei gespeeld tussen Olympique Marseille en Atletico Madrid. Hoe zag de weg van Olympique Marseille naar de finale van de UEFA Europa League er uit? OM versloeg Vitoria SC, Braga in de 16e finale, Athletico Bilbao in de achtste finale, Leizig in de kwart finale, en Salzburg in de halve finale. Dat is een indrukwekkend rijtje. Een rijtje waaraan Atletico Madrid nog toegevoegd gaat worden?

Of gaat Atletico er met de beker vandoor? Gaat Atletico Madrid er dan voor zorgen dat wellicht de twee grote Europese prijzen, de Champions League en de UEFA Europa League naar dezelfde stad, Madrid, gaan? Het zou toch een mooi unicum zijn. Noemenswaardig is dat, hoewel succesvol in de Europese competitie, de twee Madrileense clubs er in de nationale competitie niet met de hoofdprijs vandoor gaan.

Dat Olympique Marseille in de finale van de UEFA Europa League staat mag een gelukje worden genoemd. In de halve finale van het toernooi moest nog even afgerekend worden met Salzburg, toch ook niet de minste ploeg, om toegang te krijgen tot de finale, welke op woensdag 16 mei gespeeld zal gaan worden. Een doelpunt in de extra tijd van het tweede treffen tussen Salzburg en Marseille deed Marseille in de finale belanden. Een doelpunt gescoord door Rolando.

Doelpunt in extra tijd geeft Marseille toegang tot finale

Marseille staat op dit moment vierde in de Ligue 1, maar zal om dit resultaat niet rouwig zijn mocht het de finale tegen Atletico Madrid winnen. Maar Salzburg bleek een tegenstander van formaat in de halve finale, en moeilijk af te schudden. Hoewel de eerste wedstrijd tussen de twee clubs met twee tegen nul door Marseille werd gewonnen, kwam Salzburg in de tweede wedstrijd, thuis, tot een twee nul voorsprong. Hiermee was de stand dus weer gelijk getrokken en kon Marseille weer opnieuw beginnen. Dat Salzburg een geduchte tegenstander is die vecht tot het eind mag duidelijk zijn geworden door het resultaat van Salzburg tegen Lazio Roma in de kwart finale. In deze ronde kwam Salzburg met 4-2 achter te staan in de eerste wedstrijd, om vervolgens voor eigen publiek met 4-1 te winnen en alsnog door te gaan naar de halve finale. En er zullen vast spelers zijn van Olympique Marseille die deze wedstrijden gezien hebben. Ergo, ze waren gewaarschuwd.

Met een late goal in de extra tijd van de wedstrijd schoot veteraan verdediger Rolando Olympique Marseille naar de eerste finale van de Europa League in de geschiedenis van de club. Marseille stond twee tegen nul achter en had slechts één doelpunt nodig om tot een 3-2 aggregate te komen. Makkelijk was het niet, Salzburg speelde met bezieling en was van plan hun stunt in de kwart finale nog eens dunnetjes over te doen.

Oostenrijkers op voorsprong

Na een rustige eerste helft namen de Oostenrijkers de leiding door een schitterende solo treffer van dominante Amadou Haidara, een eigen goal van Bouna Sarr verzaakte vervolgens de tweede treffer aan de kant van de Salzburgers. Met deze stand hadden de Oostenrijkers hun verlies in de eerste wedstrijd van het tweeluik alweer weggepoetst. Maar het was nog te vroeg voor feest.

In de aggregate stond de score gelijk, en dus werd er doorgespeeld. Er moest een winnaar komen, maar daar leken de beide ploegen toch anders over te denken. Geen van de strijdende ploegen vond een opening door de verdediging van de defensie. Met nog vier minuten op de klok zat ook bijna de extra tijd er op, en dachten de coaches al aan penalties. Een optie die vooral voor Salzburg prima zal zijn bevonden. Zo ver kwam het echter helemaal niet. Een corner van Dimitri Payet vond de Portugese verdediger Rolando, die de bal in het net wist te krijgen, en daarmee Marseille in de finale. Tot overmaat van ramp kreeg Haidara van Salzburg nog een rood na een al te verwoede poging nog een tegentreffer te maken in de resterende vier minuten.

Olumpique Marseille Coach Rudi Garcia blij met halen finale

De coach van Olympique Marseille was verheugd dat zijn ploeg, onder zijn leiding, de finale van de Europa League heeft gehaald in de ‘dying seconds’ van het treffen met Red Bull Salzburg. “Als het moeilijk is, is een overwinning nog mooier. Ik ben blij voor de spelers en het personeel van Olympique. We verdienen het om in de finale te staan. Vanavond was de sfeer wederom fantastische in de European Cup, dat was vooral te danken aan onze late goal, die ook nog eens werd gescoord door een invaller. Ik bracht Rolando in het spel met de hoop dat hij in staat zou zijn een goal te kunnen scoren, en dat deed hij. Ik ben verheugd voor de spelers en de supporters, de inwoners van Marseille en heel Frankrijk, ik ben verheugd voor iedereen die van dit team is gaan houden. Mensen houden met goed recht van dit team, want we geven altijd alles, we spelen als een team, en we hebben karakter. We nemen de inwoners van Marseille mee naar Lyon voor de finale, en we gaan er alles aan doen deze prijs te winnen. Echter, nodeloos om te zeggen, moeten we eerst nog een hele sterke tegenstander verslaan.

Ook coach van Marco Rose van FC Salzburg, was tevreden over het behaalde resultaat van zijn team, al zal hij uiteraard liever ook naar Lyon zijn gegaan voor de finale. “Ik ben erg trots op mijn team. Ik denk dat mijn spelers het Oostenrijks voetbal goed hebben vertegenwoordigd. Deze club heeft een reputatie op het gebied van het ontwikkelen van nieuw talen, en dit heeft onze mooie prestaties niet in de weg gestaan. Ik denk dat, als puntje bij paaltje komt, Marseille iets meer geluk heeft gehad dan wij, maar ik feliciteer ze desalniettemin. Het slotstuk van dit toernooi kijken we op de televisie.