Duitsland naar huis na nederlaag tegen Zuid Korea

De vloek van de wereldkampioen. Duitsland is in de groepsfase door Zuid Korea verslagen en naar huis gestuurd. Het is daarmee het derde land op rij dat na het winnen van het belangrijkste voetbaltoernooi een editie later niet verder komt dan de groepsfase. De mokerslag werd uitgedeeld door Zuid-Korea, voetballend gezien geen zwaargewicht, en al uitgeschakeld voor de knock-outs. De mini’s verslaan de reuzen, een aardverschuiving in voetballand is het gevolg.

Balbezit niet langer de sleutel

De uitschakeling van Duitsland lijkt te bevestigen wat we al langer zien; spelen op balbezit is niet langer een garantie voor succes. Waar de afgelopen tien jaar gedomineerd werd door ploegen die de bal vast konden houden, de bal rond konden spelen, tikitaka voetbal konden spelen, die succesformule lijkt niet langer houdbaar. Spelen op de counter, als de Italianen doen, lijkt meer succes te brengen.

Dat Duitsland het moest laten aankomen op de laatste wedstrijd van de poulefase mag al een kleine verrassing op zich zijn. De superieur gedachte Duitsers verloren hun eerste wedstrijd tegen Mexico, en ontsnapten tegen de Zweden ternauwernood door in de laatste minuut van de blessuretijd te scoren. Mager resultaat dus. Echter, dat ze door zouden voetballen op dit WK in Rusland, daar twijfelde niemand toch aan. Want van Zuid Korea moest gemakkelijk te winnen zijn, toch?

Dan nog moesten de Duitsers tegen de Aziaten meer scoren dan de Zweden tegen Mexico. Maar ook daar twijfelde niemand aan. Want de Duitsers staan er altijd als het er om gaat. Na een 7-1 tegen Brazilië in 2014 moesten de Zuid Koreanen toch minstens met dezelfde klinkende cijfers van de mat gespeeld kunnen worden? Fout, Zuid Korea 2, Duitsland 0. Duitsland exit in de groepsfase, het gebeurde voor het laatst in 1938.

Duitsland werd al vroeg in het toernooi overrompeld door de Mexicanen. Het spelen op balbezit, opbouw van de aanval vanaf de verdediging, het leek allemaal zo stroef te gaan. Aan balbezit lag het niet, in de opzet waren de Duitsers wel geslaagd. Maar scoren, ho maar. En als je niet scoort win je ook niet. Mexico scoorde wel en liet daarmee een trucje zien; als je tegen grote ploegen verdedigd met discipline dan ontstaan er kansen op de counter.

Duitsland pas in slotminuut langs Zweden

Tegen Zweden, wellicht een wat gelijkwaardiger tegenstander, lag het spel wat meer open. Maar weer werd het onvermogen te scoren op pijnlijke manier duidelijk. Op typisch Duitse wijze kwam Duitsland pas in de slotminuut tot de overwinning. Gaat het dan weer zo’n toernooi worden, waarin een slecht spelend saai Duitsland met geluk met de beker naar huis gaat? Zo ver kwam het niet, gelukkig niet zou ik willen zeggen.

Want er was één landje dat dapper weerstand bood. Zuid Korea was al ‘down and out’ en wist zeker dat verder voetballen op dit WK onmogelijk was. De Duitse strategie was Blitzkrieg, totale overrompeling van de Zuid Koreaanse stellingen om op doelsaldo toch nog door te gaan. Maar tot ieders verbazing bleven de Zuid Koreaanse stellingen overeind. Dit was vooral, maar niet alleen, te danken aan briljant keeperswerk van Ch Hyun-Woo van Zuid Korea. Het probleem van de Duitsers bleek de verdediging, en het duurde lang in de wedstrijd alvorens de Zuid Koreanen dit euvel bloot konden leggen.

Goal na video referee

Toen de Duitsers steeds wanhopiger op zoek gingen naar de winnende treffer vielen er gaten achterin. Na twee minuten in blessuretijd schoot Kim Young-Gwon binnen, echter, aanvankelijk werd de goal afgekeurd wegens buitenspel. Na raadpleging van de video scheidsrechter werd de goal toch nog goed gekeurd, daar de bal de benen van Toni Kroos raakte en er daarom van buitenspel geen sprake was. Nota bene, het was dezelfde Toni Kroos die de winnende goal maakte tegen Zweden.

Vier minuten later sloot Son Heung-Min het boek voor Duitsland definitief. De Duitse keeper Manuel Neuer verliet zijn eigen doel om voorin versterking te bieden. Na balverlies van Duitsland was de Zuid Koreaan Son Heung-Min de Duitsers te snel af en kon hij voor open goal afronden. Het leverde een wat vertekenende eind uitslag op, maar het stond toch echt op de borden. Zuid Korea – Duitsland 2-0.

Na afloop van het echec stak de Duitse verdediger Mats Hummels de hand vooral in eigen boezem. “Dit is moeilijk onder woorden te brengen. We slaagden er niet in de bal in het net te krijgen, ook al hadden we voldoende kansen, ik ook in de 86e minuut. Ik moet scoren uit zulke kansen.”

Zuid Korea maakt gebruik van Duitse haast

Een fout van de Duitse verdediging kan je de wedstrijd tegen Zuid-Korea nauwelijks noemen. Veel meer was er sprake van een falen van de voorste linie, van de aanvallers. De Zuid Koreaanse keeper werd simpelweg niet voldoende uitgedaagd. Balbezit kon niet worden omgezet in kansen. Toni Kroos kon niet de rol van held spelen en Thomas Muller is zo uit vorm dat hij vanaf de bank moest starten. Daar komt ook nog eens de kwetsbaar van de normaal ongenaakbare keeper Manuel Neuer bovenop. Al in de 19e minuut liet hij zien dat zijn vanzelfsprekende betrouwbaarheid nog niet terug is, een vrije trap werd slecht gekeerd en bood Son de kans om te scoren.

Het nieuws van het Zweedse succes tegen de Mexicanen sijpelde al vroeg in de tweede helft door en leidde tot een georkestreerd Duits offensief. Joshua Kimmich en Timo Werner kwamen beide dichtbij het Zuid Koreaanse doel, maar wisten te weinig gevaar te scheppen. Low liet vervolgens alle voorzichtigheid varen, een keus had hij niet. Aanvaller Mario Gomez werd in het spel gebracht ten koste van middenvelder Sami Khedira. Dit bood de Zuid Koreanen veel meer ruimte in de omschakeling, meteen bracht dit gevaar voor de Duitse goal. Het was dit gevaar dat de Duitsers de strop omdeed. Duitsland zou als laatste van de groep het toernooi verlaten.

Gouden tijden voor de online gokker? Het lijkt er wel op. Door de vele verrassende uitslagen zijn er behoorlijke winsten te behalen als je gokt op één van de vele gratis goksites als Unibet en BetFirst.