Basketbal en American Football gingen de honkballers al voor, maar de kogel is door de kerk en er is bekend gemaakt dat er een Major League Baseball wedstrijd gespeeld zal gaan worden in Londen, en wel in het London Stadium, de thuishaven van de voetbalclub West Ham United. De Major League Baseball wedstrijd zal plaats gaan vinden in juni 2019, en zal de eerste honkbal wedstrijd in deze competitie zijn die in Europa gespeeld gaat worden.
De NFL, de National Football League speelt al vanaf 2007 wedstrijden in Londen, en ook de basketballers van de NBA speelden al eens in Londen (de eerste NBA wedstrijd in Londen was in 1993). De honkballers van de Major League Baseball competitie speelden al vaker buiten de Verenigde Staten. Zo speelden ze eerder al in Puerto Rico, Japan en Australië, landen waar honkbal ontzettend populair is. De komst van de Major League naar Londen past prima in de strategie van de burgemeester van Londen Sadiq Khan om grote evenementen naar de Britse hoofdstad te halen.
De New York Yankees en de Boston Red Sox zullen het in twee wedstrijden tegen elkaar gaan opnemen in vermoedelijk het London stadium, de huishaven van West Ham United en het voormalig Olympisch Stadion. Het stadion is geschikt voor wedstrijden anders dan voetbalwedstrijden. Eerder werden er al rugby wedstrijden, paralympische wereldkampioenschappen en atletiektoernooien georganiseerd. Door de ovale vorm, doordat de stoelen verschuifbaar zijn en omdat er een 400-meter atletiekbaak om het voetbalveld loopt, is het London Stadium zeer geschikt voor verscheidene evenementen.
Met de strijd tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox haalt Londen één van de meest iconische rivaliteiten naar Europa. Toen Red Sox eigenaar Harry Frazee legende Babe Ruth verkocht aan de Yankees in 1919 volgde hierop een periode van 86 jaar waarin de Red Sox geen World Series, de finale van de Major League Baseball, wist te winnen. Deze droogte zou bekend komen te staan onder de naam ‘Curse of the Bambino.’ Deze vloek is nog steeds een belangrijk element in de rivaliteit tussen de Boston Red Sox en de New York Yankees in de Major League Baseball en een urban legend in Boston. Toen een ‘reverse curve’ verkeersbord werd overgeschilderd zodat er ‘reverse the curse’ stond, lieten gemeenteambtenaren dit tot 2004 in stand. In dat jaar wonnen de Boston Red Sox de World Series van de Major League Baseball en werd het verkeersbord gewijzigd. Er staat nu nog steeds ‘curse reversed.’
Door sommige sportjournalisten wordt de rivaliteit tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox in de Major League Baseball gezien als het summum van rivaliteit in sportwedstrijden wereldwijd. Dat deze rivaliteit zo zelden ontaard in vechtpartijen tussen supporters, zo gewoon rond de Europese voetbal stadions, is voer voor wetenschappers. Toch kwam het ook tussen supporters van de Red Sox en supporters van de Yankees diverse malen tot gewelddadigheden, al blijft dit beperkt tot geïsoleerde incidenten waarin de rivaliteit is aangewezen als motief voor moord of doodslag.
De wedstrijden tussen de Boston Red Sox en de New York Yankees is meestal de meest bekeken Major League Baseball wedstrijd van het seizoen. Sinds 2003 kijken gemiddeld zo’n 2.5 procent van de huishoudens in de Verenigde Staten naar de wedstrijden tussen deze twee aartsrivalen. Maar of met de komst van deze klassieker naar Londen, en daarmee naar Europa, ook de kijkcijfers en de populariteit van honkbal als sport op dit continent zullen toenemen is de vraag. In de Verenigde Staten speelt zo’n vijf procent van de populatie honkbal, en is er een lichte daling in het aantal honkballers te zien. In het Verenigd Koninkrijk speelt nog geen hondertste van een procent van de populatie honkbal. Toch zijn gloort er hoop aan de horizon voor het mondiale honkbal. De sport zit namelijk behoorlijk in de lift in Europe. Nu is deze toename in populariteit niet zo dramatisch als de toename in populariteit van basketbal in Europa, maar desalniettemin een toename. Met een lichte maar stabiele afname in populariteit in de bakermat van honkbal zelf, Amerika, is de Amerikaanse honkbalwereld op zoek naar een nieuwe afzetmarkt.
Maar er is een probleem, de Europeaan komt niet in aanraking met de sport. Honkbal is nooit op televisie, en wat de boer niet kent eet hij niet. Het enige land in Europa waar honkbal ook maar een beetje populair is, is Nederland. Nederland heeft af en toe wat succes in de World Baseball Classics, een vierjaarlijks toernooi voor landen. Dit succes is vooral te danken aan de goede honkballers uit Aruba en Curaçao die Nederlandse identiteit hebben, en dus voor Nederland uitkomen. Hoewel Major League Baseball commissaris Bud Selig al in 2015 plannen had de MLB naar Amsterdam te brengen is het hier nooit van gekomen en zal dus het treffen tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox de eerste MLB toernooi op Europese bodem zijn.
Een groot probleem voor de honkbal sport lijkt te zijn de toenemende leeftijd van de fans. Hierdoor krijgt de sport een wat grijs imago, waar een sport als, bijvoorbeeld, basketbal geen last van lijkt te hebben. Ook deze sport zit in Europa in de lift, al is de stijging in populariteit een stuk voornamer. En belangrijker, de gemiddelde leeftijd van de basketbalfans lijkt te dalen. Hierdoor krijgt deze laatste sport een jeugdige uitstraling, wat andere fans aantrekt en wat goed is voor de commercie.
Of de Major League Baseball verder gaat in de internationalisering is onbekend, maar voor de hand ligt het wel. De stand van de communicatie technologie maakt het mogelijk overal te spelen en live uit te zenden. Meer exposure in nieuwe landen betekent meer omzet, meer fans, en wellicht een jonger schare aan supporters. Daarnaast zou het ook gewoon uniek zijn, een balsport die als niveau competitie een mondiale competitie voor clubs heeft. Zo ver is het echter nog lang niet, de volgende stap; de eerste wedstrijd van de Major League Baseball in Europa: Londen, juni 2019. Zet dat maar vast in je agenda.