Chelsea wint FA Cup dankzij Hazard

Chelsea stond zaterdagavond in de finale van de FA Cup tegen Manchester United. Deze grote prijs werd gewonnen door Chelsea, die in de competitie slechts tot de vijfde plaats kwam. Hoe kon een ploeg die dit seizoen zo wispelturig speelde toch een grote prijs in de wacht slepen? De antwoord op deze vraag ligt bij onze landgenoot, Eden Hazard.

Eden Hazard, man van de avond

Het was Eden Hazard die afgelopen zaterdagavond Chelsea op voorsprong bracht door in de eerste helft een strafschop te benutten. Een mislukt seizoen is nu toch nog gered. De finale van de FA Cup is waarschijnlijk de laatste wedstrijd van coach Antonio Conte, zijn spelers deden er alles aan toch nog een prijs in de wacht te slepen dit seizoen. En dat lukte, mede dankzij een verdedigende strategie in de tweede helft, toen elke aanvalsgolf van United op de muren van de verdediging kapot sloeg. Manchester kwam niet tot scoren, en gaat zonder grote prijs de zomerstop in. Wie had dat gedacht? Met de opmerkelijke wanprestaties van Machester United zullen vele gokkers op gratis goksites geld verloren hebben.

Het was een voetbalavond voor alleen de voetbalfans. De meeste Britten zullen aan de buis gekluisterd hebben gezeten voor een ander spektakel, zo 23 kilometer verder op trouwde Prince Harry met Meghan Markle. De fans van Chelsea zullen er weinig oog voor hebben gehad, na een teleurstellende vijfde plaats in de competitie zal de club volgend seizoen niet in de Champions League te zien zijn, het belang toch nog een prijs in de wacht te slepen was groot.

Ook Thibaut Courtois belangrijk

Niet allen Hazard had een groot aandeel in de winst van Chelsea, ook onze landgenoot Thibaut Courtois was belangrijk in de finale van de FA Cup. De Belg kreeg de voorkeur boven Willy Caballero en mocht zijn eerste FA Cup finale spelen. Deze keuze van Coach Conte werd door Courtois gerechtvaardigd toen onze landgenoot met schitterende reddingen zijn goal schoon hield.

“Elk verlies doet pijn, maar minder pijn doen de wedstrijden waarin je alles geeft en je verliest zonder spijt.” Vertelde Mourinho na afloop van de finale. Om verder te gaan: “Ik verlies liever zoals vandaag.” Mourinho kon niet beschikken over de herstellende Romelu Lukaku, de Belg was slecht fit genoeg voor een plaats op de bank, nadat een enkelblessure hem parten speelde. De afwezigheid van Lukaku kwam erg slecht uit, want het was vooral het gebrek aan scorend vermogen dat Manchester United de das om deed.

Aan scorend vermogen had Chelsea minder gebrek. Hazard begon de wedstrijd zo scherp als een mes en bewoog slim tussen de linies van United. Hij zette knap Phil Jones opzij en zag zijn schot nog net gekeerd door de benen van United doelman David de Gea. De volgende poging van Hazard was van doorslaggevend belang, Jones zag geen andere oplossing dan het van achter heerhalen van Hazard en de bal ging op de stip. Hazard schoot de strafschop zelfverzekerd binnen.

De Chelsea aanhang zag het liefst Jones met een rode kaart verdwijnen, maar de Engelse verdediger kwam er met geel vanaf. Maar ook met elf man kon United geen potten breken, een gebrek aan creativiteit lijkt al langer het grootste probleem van United te zijn en dat werd ook deze wedstrijd weer zichtbaar. De elf van Mourinho wisten geen opening te vinden in de verdediging van Chelsea, zo bleef de 1-0 voorsprong gehandhaafd en ging United ook deze keer met lege handen naar huis.

Lukaku blijkt onvervangbaar

Jones was nog even dicht bij de gelijkmaker en een manier om zijn eerdere fout recht te zetten. In die opzet slaagde hij echter niet, zijn kopbal ging naast. Ook Marcus Rashford bleek niet bij machten het gat, achtergelaten door de blessure van Lukaku, te vullen. In de tweede helft stelde hij Chelsea keeper Courtois voor het eerst goed op de proef, maar onze landgenoot hield stand. Heel Chelsea hield stand toen United de hele tweede helft op de poort bleef kloppen. Maar de verdediging van Chelsea hield stand, en na afloop van de wedstrijd ging er ook zeker naar keeper Courtois lof uit.

Aan de andere kant hield de Gea United in leven door doelpogingen van Marcos Alonso te keren. Daarnaast was Ashley Young nog bijna de veroorzaker van een tweede penalty toen een bal op zijn bovenarm kwam, maar dit werd door de scheidsrechter niet gezien.

Chelsea presteerde dit seizoen, op z’n zachts gezegd, wisselvallig. Maar in welke staat verkeert de club na het winnen van de FA Cup? Volgens Chelsea verdediger Gary Cahill verkeert Chelsea in gezonde staat, ondanks de wispelturigheid van dit seizoen. Vanwege onenigheid over het transferbeleid van de club was de FA Cup finale hoogstwaarschijnlijk het laatste optreden van coach Antonio Conte, al zal deze beslissing ook ingegeven zijn door de matige prestaties van Chelsea in, vooral, de tweede helft van het seizoen.

Chelsea weer niet naar Champions League

Gary Cahill heeft toegegeven dat het missen van de Champions League, voor de tweede keer in drie jaar, een enorme klap is voor de club. Echter, de verdediger is er van overtuigd dat met het winnen van de beker de club weer de juiste weg heeft ingeslagen, al geeft hij toe dat de FA Cup de Premier League niet is en dat Machester City nog steeds een maatje te groot is voor Chelsea.

“Als je elke wedstrijd naar de staat van de club kijkt zie je dat het op en neer gaat. Maar als je een stap terug doet en naar het grote plaatje kijkt, dan zie je dat Chelsea altijd meedoet om de hoofdprijzen. Deze club is heel gezond.” “Maar”, zo vervolgde Cahill, “Ook ik voelde de druk voorafgaand aan deze wedstrijd. We moesten echt winnen om het seizoen te redden. Niet dat we nu ineens een geweldig jaar achter de rug hebben, maar het is wel de FA Cup en dat is een grote prijs.”

Met de FA Cup veilig in de kast is er voor Chelsea nog geen zekere periode aangebroken. De trainer staat op het punt te vertrekken en het WK in Rusland zal garant staan voor een stormachtige transfermarkt.