Geen beker, geen prijs. Geen parade door de hoofdstad, je krijgt er precies helemaal niets voor. Maar toch is het belangrijk. We hebben het natuurlijk over de FIFA ranking, de ranglijst van voetbal landen op orde van sterkte. En daar staat België fier bovenaan. Dan vinden we die FIFA ranglijst ineens heel belangrijk natuurlijk.
In de afgelopen interland periode zijn er 150 wedstrijden over de hele wereld gespeeld. Dit heeft er niet toe geleid dat er in de top drie van de ranking wisselingen zijn geweest, en daardoor staat België dus nog steeds bovenaan, op de voet gevolgd door Frankrijk.
Het is dus ons kleine België dat bovenaan staat, en niet de huidig wereldkampioen Frankrijk. Ook de derde plaats is niet gewijzigd en is nog steeds bezet door Brazilië. Echter, het grootste voetballand ter wereld voelt de hete adem in de nek want op de vierde plaats zien we Engeland terug, dat twee plaatsen gestegen is en in prima doen is. Staat er dan binnenkort een geheel Europees erepodium in de FIFA rankring?
Door de vele internationale wedstrijden die gespeeld zijn, zijn veel landen van plek in de ranking gewisseld. Uruguay is een plek gestegen en staat nu op de zesde plek en is samen met Engeland het enige andere land dat in de top tien gestegen is. Door een dramatische overwinning op Nederland staat Duitsland nu 13e op de ranglijst, en dat is een stijging van drie plaatsen. Nederland is twee plaatsen gezakt en staat nu zestiende. Ook Zweden is gezakt (naar de veertiende plaats), net als Chili (van 13 naar 15).
Het land dat de grootste sprong in het klassement wist te maken is Israël. Het nationale team van Israël staat nu de 84e plaats en dat is acht hoger dan voor de interland periode. Ook Guatamala wist prima zaken te doen, het wist maar liefst zes plaatsen te stijgen maar staat nog altijd slechts 143e. Tanzania steeg ook zes plaatsen maar staat er desalniettemin erbarmelijk voor met een schamele 131e plaats. Het zal voor Tanzania worst wezen, want ze hebben een ticket naar de CAF Africa Cup of Nations in de pocket en dat is het belangrijkste.
Ook Congo (vijf plaatsen gestegen naar de 46e plaats) en Ghana (drie gestegen naar 49) kunnen zich op gaan maken voor het Afrikaanse toernooi in juni dit jaar. De twee succesvolle Afrikaanse landen zijn niet de enige van dit continent die in de top vijftig van de ranking staan. Het meest Afrikaanse land dat het hoogst op de FIFA ranking staat is Senegal. Dit land vinden we terug op plaats 23, net boven de Verenigde Staten. De Teranga Lions zijn dus goed op weg om een grootmacht in het Afrikaanse voetbal te worden.
Maar concurrentie krijgen de Senegalezen wel degelijk. Want Tunesië staat op plaats 28 en Nigeria op plaats 42. Marokko vinden we terug op plaats 45, al zegt deze positie niet alles. Want het nationale team van Marokko staat er om bekend vooral in de grotere wedstrijden prima te presteren.
Ook de Democratische Republiek Congo heeft het ticket voor de Afrika Cup op zak, en deed goede zaken op de ranglijst. Burkina Faso, Nigeria en Lesotho deden ook goede zaken, alle drie de landen stegen vier plaatsen. Garantie voor succes is dit echter niet, Lesotho en Burkina Faso zijn uitgeschakeld voor de plaatsing voor de AFCON. Maar de ranking zegt wel wat over onderlinge verhoudingen in het internationale voetbal. En dat is weer goede informatie als gaat gokken op gratis goksites als Ladbrokes of Circus.
De Rode Duivels dus op de eerste plaats. De voorsprong op de Fransen is klein en betreft slechts drie punten. Hoe lang zullen we in staat zijn deze voorsprong te behouden? Of zullen we zelfs de voorsprong uit kunnen bouwen? En wat zegt dit over onze kansen op een volgend groot toernooi?
In de top vijftig zien we nog een andere belangrijke stijger. Ierland heeft de weg omhoog duidelijk gevonden en is vijf plaatsen in het klassement gestegen. We vinden Ierland momenteel terug op de 29e plaats. Ierland dankt de stijging op de ranglijst aan overwinningen op Gibraltar en Georgië. De ploeg onder leiding van Mick McCarthy won daardoor tien punten in de ranking.
Ook Noord Ierland wist plaatsen de stijgen op de ranglijst. Dit land staat nu op de 33e plaats nadat het drie plaatsen wist te klimmen. Wales staat steady op de achttiende plaats terwijl Schotland niet wist te overtuigen, vier plaatsen zakte en nu op de 44e plaats in de FIFA ranking staat.
Het kan snel gaan in het internationale voetbal. Italië staat er slecht voor, wist zich niet te kwalificeren voor het WK in 2018, en viel naar een schamele 21e plaats in de ranking. Het zou het dieptepunt zijn van dit voetballand bij uitstek sinds in 1992 met de FIFA ranking begonnen werd. Van een echte wederopstanding in het Italiaanse voetbal lijkt geen spraken maar toch wist Italie zich weer in de top twintig te vestigen. Op plaats 17 staat Italië nu één plek onder Nederland.
Ook andere grootmachten kennen flinke fluctuaties in de klasseringen op de ranglijst. Neem bijvoorbeeld Frankrijk. De huidige wereldkampioen staat momenteel op de tweede plaats. In 2001 stond het een jaar lang op de eerste plaats, maar in de jaren daarna was er een verval zichtbaar. In 2010 stond Frankrijk op een belabberde 27e plaats. Op die plaats vinden we momenteel Oekraïne terug. Op het EK 2008 en WK 2010 ging Frankrijk er in de groepsfase uit, in die twee grote toernooien wist Frankrijk geen enkele keer te winnen. Het betekende een grote daling in de ranking, en in het moraal van de ploeg.
Ook België heeft er niet altijd zoo rooskleurig voorgestaan als nu. Nog niet eens zo lang geleden, maar voor het aantreden van de huidige gouden generatie, stonden we nog op een 71e plaats. Op die plaatsen vinden we momenteel El Salvador terug. In 2007 hing er een donkere schaduw over het Belgische voetbal, voor het WK 2002, EK 2004 en WK 2006 werd niet gekwalificeerd en dat had een enorme impact op onze plaats in de FIFA ranking.