Champions League kwartfinales: vooruitblik

Volgende week is het zo ver. De kwartfinales van de Champions League. We hebben grote namen af zien vallen, en we hebben clubs door zien dringen tot de kwartfinales die we daar niet verwacht hadden. Maar welke club zal uiteindelijke met de hoofdprijs aan de haal gaan? Laten we eens vooruitblikken op het meest prestigieuze voetbaltoernooi voor clubs in Europa.

Tottenham vs Manchester City

In een Engels onderonsje zal Tottenham Hotspurs het opnemen tegen Manchester City. In de eerste match op 9 april zal Tottenham het thuisvoordeel hebben. Al zal het niet echt vertrouwd aanvoelen voor de club uit London, omdat het voor het eerste zal spelen in het nieuwe stadion. De return wordt gespeeld op 17 april in het City of Manchester stadium. Het is alleen maar stom toeval te noemen dat er een treffen tussen Manchester City en Tottenham Hotspurs in de Premier League op het programma staat voor 20 april in het Etihad stadion.

Het nieuwe stadion van Tottenham Hotspurs betekent ook voor Manchester City een andere aanpak. Anders dan anders zal de training voor aanvang van de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Champions League gehouden gaan worden in het nieuwe stadion zelf. Dit zal alle spelers van City een kans geven aan het stadion te wennen. Normaal gesproken worden de trainingen van Manchester City, voor aanvang van een Champions League uit-wedstrijd, gehouden in het trainingscomplex van City; de Manchester City Football Academy, waarna het team dan afreist naar bestemming om daar de persconferentie te houden.

Manchester United vs Barcelona

Champions League finale van 1999, weet u het nog? De wedstrijd, en daarmee de Champions League, werd gewonnen door Manchester United. Het strijdtoneel; Nou Camp in Barcelona. Wat dit met de kwartfinales te maken heeft? In 1999 was het Ole Gunnar Solskjaer die de winnende treffer maakte in de blessuretijd, en zo de titel voor Manchester United in de wacht sleepte. De Noor, die nu coach is van Manchester United, zal dus een zekere liefde koesteren voor het stadion. Maar of Manchester City ook deze keer als overwinnaar van het veld zal stappen is nog maar zeer de vraag. Uiteraard zal Barcelona er alles aan doen om dat te voorkomen.

Of het daar toe in staat is? Waarschijnlijk wel. Manchester United is dit seizoen een ploeg die vooral zoekende is naar vorm, zelfvertrouwen, het juiste systeem en consistentie. Daar staat een Barcelona tegenover die vrij soeverein dit jaar de titel in de La Liga in de wacht zal slepen, geleid door een Messi die, ondanks zijn leeftijd, zijn claim beste voetballer ter wereld te zijn niet lijkt te willen loslaten.

En dat is dan ook direct de zwakte van Barcelona. Want ondanks alle nieuwe aankopen en ontwikkelen binnen het team blijft Barca een ploeg die steunt op Messi. Zet daar één sterke verdediger tegenover en Barcelona is z’n gif kwijt. En met een druk seizoen, gecombineerd met de relatief hoge leeftijd van Messi, kan ook Lionel Messi zomaar tegen een blessure oplopen. Wat dat betreft ziet de kwaliteit van Manchester United er wat stabieler uit. Al staat deze club vijfde in de Premier League, ook geen goede uitgangspositie voor United dus. Kortom, alles ligt nog open.

Ajax vs Juventus

Op menig poll komt Ajax er slecht van af als het gaat om de kansen in de Champions League. Geen voetbalfan geloofd echt dat Ajax een gooi naar de titel kan doen. Maar toch was het Ajax die het doorgaans oppermachtige Real Madrid uit het toernooi voetbalde. De laatste ploeg die daartoe in staat was; Juventus in 2015. En laat het nu uitgerekend Juventus zijn die Ajax in de kwartfinale treft.

Zoals Barcelona drijft op Messi, zo lijkt Juventus voor succes afhankelijk te zijn van Cristiano Ronaldo. Maar donkere wolken pakten zich samen toen Ronaldo met Portugal tegen Servië een dijbeen blessure op liep. Zal de spits wel op tijd klaar zijn voor de match tegen Ajax? Het is de vraag die menig Italiaan bezig houdt.

Coach van Turijn Massimiliano Allegri maakt zich weinig zorgen. “Zijn situatie ziet er al beter uit en er is nog wat tijd te gaan voor de wedstrijd tegen Ajax. Ronaldo doet wat hij kan en is voorzichtig in zijn herstel. Hij weegt de voors en tegens tegen elkaar af. Dat is normaal.” Ajax is de underdog tegen Juventus, daar kan je slim gebruik van maken door op de club te wedden op gratis online goksites als Unibet of Bet777.

In de ronde van de laatste zestien was Ronaldo nog van vitaal belang voor de club uit Turijn. Want Real ging in de eerste match de boot in door met 2-0 te verliezent tegen Atletico Madrid. De thuiswedstrijd werd met drie tegen nul gewonnen door Juventus met goals van Ronaldo, Ronaldo en Ronaldo. Onze noorderburen mogen gaan bidden voor een langzaam herstel van Cristiano.

Liverpool vs Porto

Liverpool is de derde Engelse club in de kwartfinales van de Champions League. Er is dus een grote kans dat de beker dit jaar naar Engeland gaat. Zeker daar Liverpool een plaats bij de laatste vier al bijna niet meer kan ontgaan. Uit tegen Porto won Liverpool in de Champions League van vorig naar namelijk nog met 5-0. Daar komt bij dat Liverpool dit jaar, samen met Manchester City, in de nationale competitie oppermachtig is. Sane, Salah en Firminio zijn alle drie in staat doelpunten te produceren, en met Virgil van Dijk heeft Liverpool een meer dan uitstekende verdediger die zijn linie als captain steevast prima leidt.

Maar Liverpool heeft ook een zwakke plek. Het staat in de Premier League twee punten los van Manchester City die een wedstrijd minder gespeeld heeft. Het doet dus nog volop mee om het kampioenschap én de Champions League en loopt dus het risico op twee paarden te wedden. Daar komt bij dat alleen al denken aan de dubbelslag van zowel Champions League als nationale titel een verlammend effect op de selectie kan hebben. De druk ligt er op bij Liverpool, het is aan de selectie om te bewijzen dat ook onder druk gepresteerd kan worden.