Thierry Henry ontslagen bij AS Monaco

Thierry Henry begon vol vertrouwen aan zijn baan in Monaco. Volgends de 41-jarige Henry was het ‘het lot’ wat hem er heen had geleid. Het was zijn eerste baan als manager in de voetbalwereld. Maar geheel succesvol bracht hij het er niet van af. Henry wist niet de juiste spelers aan te trekken en moest onder andere dealen met blessures in zijn team. Was Thierry Henry simpelweg op de verkeerde plek op het verkeerde moment of is er meer aan de hand?

Drie maanden en een nachtmerrie verder

Na niet meer dan drie en een halve maand – die een nachtmerrie bleken te zijn voor Henry – is de club uit Monaco weer terug bij af. Henry zijn voorganger, Leonardo Jardin, heeft het stokje weer overgenomen. Monaco staat 19e in de Ligue 1 nadat de ploeg maar twee keer wist te winnen in de twaalf wedstrijden die het speelde onder Henry. Wellicht komt de club nog in aanmerking voor de Franse League Cup met de halve finale in aantocht, waar je op in kan zetten op sites zoals UniBet en Bet777, maar de prestaties van Henry – voormalig international voor Frankrijk en spits voor Arsenal – zijn toch ondermaats bevonden.

Wat Leonardo Jardin had achter gelaten is verspeeld. Jardin komt terug bij een ploeg die niks is vergeleken bij wat hij had opgebouwd voordat hij weg ging. In het seizoen 2016/2017 wist Jardin AS Monaco naar de top van de Franse eredivisie te leiden. De ploeg kwam tot de halve finales van de Champions League iets minder dan twee jaar geleden. Kan Jardin nu het tij weer keren in Monaco?

Jardin mag puin ruimen

Van het team wat toen speelde is niet veel meer over. Thomas Lemar, Joao Moutinho en Fabinho zijn afgelopen zomer uit Monaco vertrokken nadat de club tweede werd in de Ligue 1. Maar zij waren niet de eersten die de biezen pakten. In 2017 verlieten Kylian Mbappe, Bernardo Silva, Benjamin Mendy en Tiemoue Bakayoko de club wat eigenlijk de meeste schade al aanrichtte want het zijn stuk voor stuk goede spelers. Dit verraste Jardin niet toen hij aan de klus in Monaco begon. Hij wist dat er wat opnieuw op te bouwen viel bij de ploeg nadat bovenstaande spelers vertrokken. Maar misschien was hij niet helemaal voorbereid op precies de mate waarin de ploeg zichzelf weer moest zien te hervatten. De kwaliteiten die weg waren geslopen vind je niet overal zo maar weer terug. Het gat wat Mbappe, Silva, Mendy en Bakayoko achterlieten is groot.

Een taak van diezelfde mate staat Jardin nu weer te wachten zo lijkt het. De laatste aanwinst voor Monaco is Cesc Fabregas. De Spanjaard heeft veel ervaring en het is indrukwekkend dat Monaco hem binnen heeft weten te halen gezien de staat waar de club in verkeerd. De vraag is of Fabregas zijn vorm bij de ploeg gaat vinden. Zijn voorgangers liepen de laatste tijd tegen blessures aan. Nasser Chadli bijvoorbeeld heeft een blessure te pakken na een matige start van het seizoen, hoewel hij pas van de zomer naar Monaco is gekomen. Ook Youri Tielemans speelt niet erg sterk. Aleksandr Golovin is ook nog niet terug in vorm sinds hij van de bank is afgekomen na een blessure die hij tijdens de eerste training van het seizoen op liep.

Blessures en moeilijke omstandigheden

Het team wat Henry overnam van Jardin was eigenlijk dus niet in vorm en de beschikbare spelers hadden niet de ervaring waar de club meestal op kan terug vallen. Henry probeerde daar verandering in te brengen door zijn voormalige teamgenoot Fabregas aan de ploeg toe te voegen, even als Fode Toure uit Lille en Naldo van Schalke. Maar zelfs met nieuwe toevoegingen beschikte Henry niet uit veel spelers om uit te kunnen kiezen voor zijn opstellingen. Op een gegeven moment waren maar liefst 13 spelers niet beschikbaar voor blessure, waardoor Monaco verloor van Paris Saint Germain in November tijdens een thuiswedstrijd met 4-0. Om het tij te keren gebruikte Henry acht verschillende opstellingen sinds hij was aangetreden, en wellicht heeft deze afwisseling er juist voor gezorgd dat de ploeg het spel niet goed op kon bouwen, er niet goed in kon komen tijdens dit seizoen.

De focus van Henry lag op het verdedigen. Henry is een groot voorstander van verdedigen over de gehele linie. Dit zorgde voor meer balbezit voor Monaco maar daar tegen over staat een dalend aantal schoten op doel. Henry heeft dit meermaals afgeschoven op de spelers die volgens hem niet de instelling hadden om te winnen en niet genoeg vertrouwen hadden in de kwaliteiten van het team. Toch hebben deze nieuwe toevoegingen en moeilijke omstandigheden er niet toe geleid dat Monaco het vertrouwen in Henry vast kon houden. Thierry Henry grapte zelf wel eens dat hij weer zou moeten gaan spelen met zo weinig spelers ter beschikking. Het was misschien bedoelt als grapje maar geeft wel aan dat hij tijdens zijn tijd bij Monaco de nodige uitdagingen voor zijn kiezen heeft gekregen.

Eigenaar Monaco komt voor in onderzoek naar corruptie

Maar ook buiten het speelveld kreeg de club de nodige problemen te verwerken. Monaco was een van de clubs die genoemd werden in de Duitse krant Der Spiegel als onderdeel van de Football Leaks – een verwijzing naar de wikileaks – waarin vele documenten openbaar werden gemaakt. Nog geen maand nadat Henry was aangesteld in Monaco kreeg hij deze situatie voor zijn kiezen, en moest hij zien te laveren tussen zijn team en de eigenaar van de club die er van werd beschuldigd dat hij persoonlijk profiteerde van de clubs deal met Paris Saint Germain waarin Mbappe werd verkocht. Dimitri Rybolovlev is opgepakt door de politie van Monaco toen de informatie naar buiten kwam. Zijn naam kwam daarmee naar buiten als onderdeel van een grootschalig onderzoek naar corruptie en kunst schandalen waar miljarden euro’s mee gemoeid zouden zijn. Er gingen geruchten dat Rybolovlev de club wou verkopen maar die heeft hij weten te ontkrachten door voorstellen te presenteren voor de bouw van een trainingscentrum van ruim 50 miljoen euro. Hij zou daarmee naar eigen zeggen willen investeren in het lange termijn succes van de club.