Budget Olympische Spelen vastgesteld

Een hele sportzomer staat voor de deur. Het WK is net begonnen, en pas als de Tour de France eind juli afgelopen is denken we weer een beetje aan wat komen gaat. Dat er nieuws is over de Olympische Spelen die in 2024 georganiseerd zullen worden in Parijs is dan ook waarschijnlijk aan u voorbij gegaan. Niet erg, we vatten het voor u samen.

Op 17 juni ontving het organiserend comité in Parijs de Internationaal Olympisch Comité. Deze laatste organisatie kwam de boel eens even grondig inspecteren om te zien of de Fransen wel op schema zijn met de voorbereidingen van het grootste sportieve evenement op aarde. Erg gerust waren de Fransen er niet op. Het budget voor de Spelen, zo is besloten, wordt betaald door de Franse regering én door de Parijse gemeente. Nu wil het geval dat deze gemeente dwars ligt wat betreft het beschikbaar maken van de nodige fondsen. De timing van het IOC om juist nu langs te komen kwam de organisatie dan ook bepaalt niet gunstig uit.

Minder duurzaam, maar wel goedkoper

Toch lijkt er van Parijse zijde wat schot in de zaak te komen. Er wordt wat geschoven in de te bouwen faciliteiten, en ook het stadion voor de zwemwedstrijden zal niet zo duur worden als vooraf gedacht. Dit laatste gaat dan wel ten kostte van de duurzaamheid van het gebouw, welke volgens de laatste prognoses slechts tijdelijk zal zijn. Op deze manier probeert het organiserend comité de totale lasten onder de 1,5 miljard te houden. Op deze manier verzekert het comité zich van de handtekeningen van de stad Parijs en de Franse regering.

Het project Parijs 2024 ligt onder een vergrootglas sinds 1 april 2018, toen een rapport van de Franse overheid berichtte over potentiele overschrijding van het budget. Vooral de tijdelijke stadions voor volleybal en badminton in La Bourget, in het noord-oosten van Parijs, zouden buitengewoon duur uitvallen. Als onderdeel van de Olympische Spelen zal Le Grand Palais, de gigantische exhibitie ruimte aan de Champs-Élysées, gebouwd in 1900, een grondige renovatie ondergaan van 2021 tot 2023. Als deze renovatie klaar is kan de hal, die vorig jaar nog onderdeel was van het parcours van de laatste etappe van de Tour de France, dienst doen als stadion voor de sporten taekwondo en schermen.

Begroting geraamd op 1,5 miljard euro

Volgens de laatste berichten zou het badminton gehouden kunnen worden in een dependance van het Grand Palais, aan de Champs de Mars, dit zou voordelig uit kunnen pakken voor het budget van de organisatie van de spelen.

Het tekenen van de financiële blueprint voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs vond op donderdag 14 juni plaats in het Hotel de Ville. De handtekeningen werden gezet in de Salle des Arcades, onder klassiek beschilderd plafond werden de drie handtekeningen gezet die garant moesten staan voor de restrictie op het uitgeven van publiek geld tot maximaal 1,5 miljard euro. De ondertekenaars waren de burgemeester van Parijs en President van de Spelen Anne Hidalgo, Minister President van Frankrijk Edouard Philippe, en Tony Estanguet, Parijs 2024 president.

Met het IOC Coördinatie Commissie, aangevoerd door Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, in aantocht om de vorderingen in Parijs onder de loep te nemen, trachten de Parijs 2024 organisatoren er alles aan te doen positief en goed voorbereid over te komen. Echter, heel veel aanpassingen aan het originele plan van de Franse organisatie mogen er niet gedaan worden. Immers, het winnende bid was niet voor niet het winnende bid. Wat Frankrijk heeft belooft moet het ook nakomen, zo zal de insteek zijn van het Internationaal Olympisch Comité. Daar komt bij, het bid van Frankrijk bleek het winnende bid te zijn in september afgelopen jaar. Dat ligt dus nog te kort in het verleden om ver van af te kunnen wijken.

Veel aandacht voor locale gemeenschappen

De zienswijze op het protocol van de Franse organisatie is als volgt: “Het protocol garandeert dat het voorgestelde budget nauwkeurig gerespecteerd zal worden; bevestigd het ‘nalatenschap’ aspect van het project met de focus op het leveren van voordelen voor lokale gemeenschappen; en voorziet in de optimalisatie van het Spelen plan, ten einde de ervaring van elke deelnemende groep te bevorderen.”

Sinds het moment dat Parijs de Olympische Spelen van 2024 toegewezen kreeg, ten nadele van Los Angeles (de Olympische Spelen van 2028 zullen wél in de VS gehouden worden) is het Parijs 2024 Comité samen met de Franse overheid en de stad Parijs toe gaan werken naar een Masterplan Olympische Spelen. In dit proces is extra aandacht geschonken aan de feedback van de IOC en haar ‘nieuwe norm’ en de Olympische Agenda 2020 aanbevelingen.

Het Parijs 2024 Comité: “Deze basis is slechts de eerste stap in een proces dat we komende maanden voortzetten, met de betrokkenheid van de belangrijkste stakeholders, en vooral met de nationale en internationale sportfederaties. Ons doel is te komen met een masterplan dat is geoptimaliseerd voor alle stakeholders in de Spelen, gebaseerd op de drie ‘kern pilaren’ die de kracht van Parijs 2024 onderstrepen. Deze drie pilaren zijn een betere ervaring voor de atleten, een sterkere nalatenschap voor alle stakeholders in de Spelen, en sluitende begroting in lijn met de verplichtingen die we zijn aangegaan met ons bid.”

De 40-jarige Parijs 2024 President, Olympisch kampioen in de C1 kano klasse op de Spelen van 2004 en 2012, benadrukte de nauwkeurigheid waarmee de organisatie contact heeft gelegd met alle relevante bestuurslichamen. “De ambitie van Parijs 2024 is het organiseren van Spelen die anders zijn, en die licht brengen op onze geschiedenis.” Aldus Etanguet. “De ‘nieuwe norm’ die is gezet door het IOC, in het raamwerk van Agenda 2020, wordt door alle betrokkenen gedeeld in de creatie van dit grote project. We willen Spelen die mensen verrassen, en tegemoetkomen aan de verwachtingen van burgers. Het tekenen van dit protocol is een bewijs van onze betrokkenheid bij deze doelstellingen, en het product van onze collectieve arbeid richting een gezamenlijke ambitie.

Ook tijdens de Olympische spelen staat wedonline.be weer in het teken van de spannendste weddenschappen die je gratis online af kan sluiten. Gokken doe je op één van de vele gratis goksites als Unibet Sport, Circus Sport, en Ladbrokes. En als je goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen kom je goed beslagen ten ijs om meeste winst te halen!