De Beker van België: een gewenst symbool van toptalent

De Beker van België staat te schitteren. Wat is de beker knap! Opnieuw mag een Belgisch team er alles aan doen, om de beker mee naar huis te nemen. Ze zijn met velen. 294 teams verschenen aan de start. Alle spelers in optimale conditie, om niets aan het toeval over te laten. Sterke teams, klaar om de andere teams te overwinnen. Elke speler heeft hoop in de ogen en voelt zich opperbest. Ze mogen allemaal de eer van hun team als een moedige ridder verdedigen. Ondertussen zijn de 1/16 finales achter de rug en blijven er nog 16 teams over. 16 teams hebben bewezen, dat ze beter zijn dan de achterblijvers. De winnaar van vorig jaar is er nog steeds bij: Zulte-Waregem. Misschien behaalt dit team dit seizoen wel zijn derde titel. Club Brugge, dat al eerder elf keer de titel won, is ook nog steeds van de partij. Op 28, 29 en 30 november 2018 worden de 1/8 finales gespeeld. Op de site van Unibet kan u de wedstrijden bekijken.

De teams in de 1/8 finales

16 teams zijn uitgenodigd voor de 1/8 finales. De volgende teams spelen tegen elkaar: Gent en Lokeren, Kortrijk en Antwerp, Waasland-Beveren en Eupen, Mechelen en Genk, Zulte-Waregem en Club Brugge, Oostende en St.-Truiden, Royal Excel Mouscron en Sporting Charleroi en ten slotte Anderlecht en Standard Liège. Vooral de wedstrijd Zulte-Waregem tegen Club Brugge gaat vonken geven. De huidige kampioen die het opneemt tegen een team dat al eerder 11 keer de beker mee naar huis mocht winnen. Spanning verzekerd. Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen, wordt er in de volksmond gezegd. Misschien is er nog een derde team dat zich eervol op de eindzege voorbereid. De tijd brengt raad en de spelers moeten blijven geloven in de zege van hun team. Ze moeten het hoofd koel houden. Aan het eind van de strijd mogen ze dan champagne uit de overwinningsbeker drinken. De fans kijken vol enthousiasme uit naar de volgende wedstrijden.

Stap per stap naar de overwinning toe

Het stappenplan van de Beker van België is bekend. Na 5 rondes volgen de 1/16 en de 1/8 finales. Daarna zijn de kwartfinales gepland. De volgende stap zijn de halve finales. De beker wordt nu zichtbaarder. De aantrekkingskracht verhoogt. Bij de halve finales wordt er een heen- en terugwedstrijd georganiseerd. Dan volgt het meest indrukwekkende moment van de Beker van België: de finale. Zoals bij alles in het leven, is het goed om een stappenplan te volgen. Elk stukje weg naar de overwinning toe, wordt zo eenvoudiger om te bewandelen. De Beker van België moet niet op dag een worden gewonnen. Wat is er mooier om een team te zien groeien naar de overwinning toe? Dat geldt eveneens voor iedereen die een mooie droom koestert. De weg ernaar toe is eens zo belangrijk en het gaat erom wat die weg met je doet. Eens je op je bestemming bent aangekomen, en je mag terugkijken naar de plaats vanwaar je vertrokken bent, zal het vreugdegevoel je overmeesteren. Winnen is een stappenproces en je doet het niet alleen. Dat hebben voetbalspelers al lang begrepen. Er is geen plaats voor ego’s in het team.

De Beker met een Belgisch lintje

De beker staat klaar. Het Belgisch lintje zorgt ervoor dat de Belgische voetbalharten sneller zullen slaan. Maar de Beker van België is niet zomaar een beker. Met de beker kwalificeert het winnende Belgische team zich voor de Europa League. Dat klinkt mooi in de oren. Het winnen van het toernooi opent dus de deuren naar het grote Europa. Het winnende team heeft dus iets om naar uit te kijken. Achter die deuren ervaart de winnaar dus nog zoveel meer vreugde. De Belgische Beker is een prachtige trofee en daar mag het beste team terecht trots op zijn. Het is ook een goed idee om aan de overwinning een symbool te verbinden. Zo wordt de overwinning iets wat de teams zich goed kunnen voorstellen. Wanneer de spelers zichzelf al zien met de beker in de handen, voelt het alsof de overwinning al heel dichtbij is. Zien is geloven. Elk team maakt graag plaats voor de beker. Hij is meer dan welkom. Het Belgische lintje wappert en is klaar om de harten van het winnende team te veroveren.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) organiseert de Beker van België. 2000 voetbalclubs zijn bij de KBVB aangesloten. Per seizoen plant de KBVB 300.000 wedstrijden, waaronder de Beker van België. Er schuilt dus een hele organisatie achter de Beker van België. Heel veel mensen zijn bij het toernooi betrokken en verdienen er dus hun brood. Ruimer gezien, is de Beker van België dus een aanwinst voor de economie. Achter de schermen wordt er heel hard gewerkt om de spelers en hun teams alle kansen te geven, om mooi voetbal te spelen. We zien dus maar het topje van de ijsberg. We zien niet hoe hard mensen gewerkt hebben om de Beker van België mogelijk te maken. Het is allemaal niet evident en het kost veel energie, tijd en geld om de wedstrijden in goede banen te leiden. De toeschouwers hebben de mogelijkheid om eindeloos te genieten van de spannende wedstrijden.

Dankbaarheid

Laten we ook eens een moment van stilte inlassen en dankbaar zijn dat er vandaag de dag nog steeds mensen zijn die het onmogelijke mogelijk maken. Personen die zich elke dag opnieuw voor anderen inzetten, zodat die vreugdevolle momenten mogen beleven. De Beker van België symboliseert ook die reusachtige inzet. Als vele mensen hun sterke schouders onder een project zetten, kunnen bergen verzet worden. Zoals een voetbalteam samen wint, zo zorgt ook het team dat hen omringt, voor alle ondersteuning. Iedereen draagt een steentje bij in het grote geheel der dingen. Elke steen telt. Elke helpende hand maakt het verschil.