Fed Cup 2019: wereldwijd tennistoernooi voor vrouwen

Dit jaar wordt de 57ste editie gespeeld van de Fed Cup, het belangrijkste toernooi tussen nationale teams in het vrouwentennis. De Belgische ploeg heeft enkele nederlagen geleden en moet Frankrijk voor laten gaan. In beide duels hadden de Belgische dames kansen, aldus trainer Johan Van Herck maar Alison Van Uytvanck en Elise Mertens wisten de kansen niet om te zetten in winst.

Mertens verliest in Luik van Cornet

In Luik zorgde Alizé Cornet voor verrassing tegen Elise Mertens door te winnen. Dit was voor de Fransen een veelbetekenende overwinning en leidt ze in de eerste ronde van de Fed Cup naar een 2-0 voorsprong. De winst in de kwartfinale stemt Cornet tevreden. De zege betekent veel voor haar en ze is content met de manier waarop ze de wedstrijd heeft gespeeld. “Mertens maakte het me niet makkelijk maar toen ik de eerste set binnen haalde, voelde ik dat ze het moeilijk kreeg” aldus de Française.

Cornet vertelde dat ze er rekening mee hield dat Mertens een taaie is op het veld en zich niet zomaar gewonnen geeft – ze moesten dus beide attent blijven om de wedstrijd te winnen. Cornet, die al eerder enkele wedstrijden in de Fed Cup had verloren was blij met een de winst in twee sets.

Garcia geeft geen kadotjes weg

Alison Van Uytvanck (WTA 50) speelde tegen de hoger geplaatste Caroline Garcia (WTA 19). Ook hier wist het Franse team van de Belgen te winnen. De Française won de wedstrijd tegen  Van Uytvanck in drie sets met 7-6, 4-6 en 2-6. De Belgische dames kregen een dag later een herkansing om te laten zien dat ze sterker waren dan Frankrijk maar redden het wederom niet.

Elise Mertens verloor van Caroline Garcia in twee sets met 2-6 en 3-6 waardoor de Françaises met drie punten de kwartfinale wonnen. De laatste wedstijd -tussen Cornet en Van Uytvanck – was daardoor overbodig en is niet gespeeld. De Belgische dames liggen helaas uit het toernooi. “Ik voelde me zowel mentaal als fysiek fris, maar kon mijn spelniveau niet verhogen” vertelde Mertens na de wedstrijd. Ze heeft naar eigenzeggen alles gegeven en had het gevoel aan haar tegenstandster gewaagd te zijn.

Helaas voor haar speelde Garcia stabiel en gaf de Française geen punten weg. “Ik kon mijn beste tennis niet op de mat brengen. Het staat buiten kijf dat ik in dit jaarbegin nog wat op zoek ben naar mijn beste niveau” aldus Mertens.

Slechte spelleiding voor Britten en Grieken

De Griekse speelster Maria Sakkari was niet sterk genoeg om de Britse Johanna Konta te verslaan. Sakkari was echter vooral niet te spreken over de wedstrijdleiding die naar haar mening “de slechtste was die [ze] ooit heeft gezien.” De nummer 38 op de wereldranglijst vond de scheidsrechters niet professioneel. Ze verloor in Bath in drie sets met 4-6, 6-2, 6-3. Een aantal van punten tegenhaar waren twijfelachtig. “Dit is onacceptabel, de leiding maakte erg veel fouten. Op dit niveau mogen het geen amateurs zijn” aldus Sakkari.

Ook tegenstandster Konta was niet te spreken over de scheidsrechters en de beslissingen die door de leiding werden genomen, een daarvan was een match point. “Ik denk dat het voor ons beide zwaar was maar als het zo’n moeilijke wedstrijd is, met zo veel hoogoplopende emoties, moet de grensrechter scherp zijn ook al voelen ze dezelfde stress en druk” vertelde Konta na afloop. “Iedereen is menselijk maar het was moeilijk om dat op dat moment te voelen.”

Play-Offs voor de Britten

De winst van Konta – hoewel het wat voeten in de aarde had – zorgde er wel voor dat het Britse team de Group II Play Offs speelt. Het veld waarop gespeeld werd in Bath heeft geen grenstechnologie en er kon dus geen bezwaar gemaakt worden tegen de beslissingen door de speelsters. “Dat is een uitdaging maar ook de aard van het spel” aldus de Britse Konta.

 

De directeur van het Fed Cup toernooi, Rebecca James verzekerde de speelsters dat de officials die voor het evenement geselecteerd zijn bij de Association of British Tennis Officials allemaal ervaring hebben met het leiden van wedstrijden op top niveau. Ze beschikken over internationale certificaten, worden betaald en hebben bij de Wimbledon halve-finales en finales gewerkt. Aan de ervaring en kwaliteit van de wedstrijdleiding zou het dus niet mogen liggen.

Teleurgestelde verliezers

De Griekse Valentini Grammatikopoulou speelde tegen de Britse nummer twee, Katie Boulter. De wereld nummer 171 vond ook dat de wedstrijdleiding oneerlijke keuzes maakte. Ze verloor in Bath met 6-3 4-6 6-3. “Ik ben erg teleurgesteld” zei ze. “Het is echt oneerlijk om zo te moeten spelen. Drie foute beslissingen werden gemaakt in de deuce. We kunnen het terug kijken en ik zal de scheids laten zien dat de ballen uit waren” aldus Grammatikopoulou.Katie Boulter was sterker dan de Griekse speelster maar het was volgens Grammatikopoulou geen eerlijke wedstrijd.

Volgens de Britse Coach Anne Keothavong heeft de leiding steken laten vallen maar hebben de foute beslissingen de einduitslag niet beïnvloed. Het waren moeilijk in te schatte ballen die vlak in de buurt van de lijn de grond raakten. De verkeerde inschattingen vielen aan beide kanten en benadeelden geen van de twee spelers specifiek. Dat is tennis, volgens Keothavong.

Halve finales voor Australisch duo

De Australische Ashleigh Barty en Priscilla Hon hebben de VS verslagen en zullen in de halve finales van de Fed Cup tegen Belarus spelen. De VS speelde in Asheville in North Caroline met veel support van fans. Maar Barty, nummer 13 van de wereld, was onverslaanbaar. Ze versloeg Sofia Kenin op zaterdag en een dag later Madison Keys. Barty was met 6-4 en 6-1 t sterk voor Keys, 17e op de wereldranglijst. Om het gelijkspel tussen Australië en de VS te doorbreken werd er een dubbel gespeeld die Australië met 6-4 7-5 won. In eerste instantie was Hon niet geselecteerd om de dubbel te spelen maar coach Alicia Molik gooide de volgorde op het laatste moment om. Een goede keuze want voor het eerst sinds 2014 haalt Australië de halve finales op het Fed Cup toernooi. Frankrijk neemt het op tegen Roemenië. Op beide wedstrijden zou je in kunnen zetten op goksites zoals Circus en Unibet.