Roger Federer stelt teleurgesteld te zijn in de grote veranderingen die de Davis Cup komend seizoen zal ondergaan. Dit terwijl Novak Djokovic de veranderingen steunt. De ITF, de International Tennis Federation heeft besloten het roer bij de Davis Cup flink om te gooien. Het tennistoernooi voor landenteams is omgevormd tot een evenement dat één week zal gaan duren. In één week gaan achttien landenteams het dan tegen elkaar opnemen. De verandering is door de algemene vergadering van de ITF aangenomen met een 71.63 procent meerderheid. Om voor het toernooi te kwalificeren zullen teams uit en thuis wedstrijden moeten spelen, de te spelen wedstrijden zullen in een ‘best of three sets’ format worden besloten.
Federer speelde in de Davis Cup vooral in de eerste helft van zijn carrière, en won de Cup in 2014 met Zwitserland. Recentelijk heeft de Zwitser niet deelgenomen aan het toernooi. Wel heeft hij zijn eigen competitie voor teams in het leven geroepen, de Laver Cup. Zijn kritiek op de organisatie van de Davis Cup zal dus in dat licht gezien moeten worden.
“De ITF heeft nooit tennissers betrokken bij de organisatie. Ik ben hierdoor een beetje verrast. I heb me er niet mee bemoeit omdat ik de oplossing ook niet weet. Maar het was altijd al een raar toernooi, de Davis Cup.” Aldus Federer. Om te vervolgen: “Voor mij is dit toch een treurig moment, om niet langer de Davis Cup te hebben zoals we het kende.” Voor Federer staat vooral het financiële plaatje van het toernooi centraal. Het toernooi is voor de organisatie zeer lucratief, en de opbrengsten er van zullen, volgens Federer, geïnvesteerd moeten worden in de toekomstige generaties tennissers.
Djokovic was over het algemeen een stuk positiever over de veranderingen in de Davis Cup. “Ik hoorde dat mensen mij noemden wanneer het steun voor de veranderingen betrof. Dat is niet waar. Maar ik steun de verandering van het format wel. Ik ben heel blij dat men bij de ITF begrijpt dat een ander format hard nodig is. Het klopte gewoon niet, vooral niet voor de top spelers. Er zijn maar heel weinig top tennissers die de Davis Cup consistent gespeeld hebben.” Djokovic doelde hiermee vooral op het toch al drukke schema van veel top tennissers, voor wie de Davis Cup simpelweg een te grote last is in de agenda.
In het nieuwe format zal de Davis Cup gespeeld worden in de laatste week van het seizoen, dezelfde week als de finale van de Davis Cup nu. Het zal direct voorafgegaan worden door de ATP Tour Finals.
Het Davis Cup toernooi is, zo blijkt, een heilig huisje. En dat te renoveren betekent verzet. Zo zijn er veel tennissers tegen de nieuwe veranderingen, zo lijken de tennissers die het er wel mee eens zijn in de minderheid. Het verzet tegen de nieuwe opzet komt vooral van Duitsland, Australië, en verschillende Oost-Europese landen waaronder Tsjechië. Het ‘tegen’ kamp wordt aangevoerd door de Australiër en captain van het Australische Davis Cup team Lleyton Hewitt, en tweevoudig Davis Cup winnaar Tomas Berdych. Ook de Duitse oud tennisser Boris Becker, nu lid van de Duitse federatie, reageerde overwegend negatief op de verandingen. Op tennisnet reageerde de Duitse captain Michael Kohlmann negatief: “Het seizoen wordt op deze manier alleen maar langer. En als je niet mee doet aan de ATP Tour Finale heb je twee en een halve week niets en dan ineens nog de Davis Cup.
Ook uit het Franse kamp komt scherpe kritiek: “Tien jaar lang deed het de ITF niets. Gedurende tien jaar verzochten tennissers verandering en die kwam niet. Toen ineens, met, één pennenstreek, was daar de radicale wijziging die voorkomen had kunnen worden,” zo vertelde Richard Gasquet L’Equipe. Om te vervolgen: “De Davis Cup is geen WK. Niemand gaat naar Shanghai afreizen om daar Frankrijk tegen Rusland te zien.”
België, Nederland en Oostenrijk stemden voor de wijziging, en die stemmen hebben doorslag gegeven. Ook de stem van Spanje was een belangrijke. De Spanjaarden Rafael Nadal en Feliciano Lopez waren beide, zei het voorzichtig, positief over de veranderingen in de Davis Cup. Ook vanuit de Verenigde Staten kwam steun, al bleek deze toch wat ambivalent wanneer men keek naar uitlatingen op verschillende sociale media kanalen. Op hetzelfde continent toonde ook Canada zich een voorstander voor verandering in de Davis Cup. De hoogst geplaatste Canadees Milos Raonic stond achter de veranderingen, maar deze heeft in recente jaren geen Davis Cup meer gespeeld. Wel waarschuwde Raonic voor concurrentie tussen de nieuwe stijl Davis Cup en het plan van het ATP World Team Cup. “Het is een positief iets. De Davis Cup had wat problemen en verandering was nodig. Ik hoop dat dit breed gedragen wordt bij de spelers. Het is een frisse start en ik verwacht dat de spelers het zullen waarderen.”
De sterkste tegenstanders van de veranderingen kwamen van het Zuid-Amerikaans continent. De Argentijn Diego Schwartzman stond er niet geheel negatief in, hij zag voors en tegens. “It is jammer dat we geen thuiswedstrijden meer hebben. Dat was wat we het mooiste vonden in de Davis Cup. Maar de verandering was nodig omdat de Davis Cup in de oude vorm erg vermoeiend was in een toch al druk speelschema. Want we hadden te maken met steeds wisselende ondergrond, temperatuur en schema’s. Drie sets spelen op één plek zal de competitie verhevigen en de beste spelers aanmoedigen toch vooral te spelen.”
De Davis Cup oude stijl was een rondreizend circus waaraan de beste tennissers vaak niet meededen; niet interessant, niet veel exposure in verhouding met ATP toernooien en veel minder prestigieus dan Grand Slams. Daar komt bij dat een landenteam vaak gedragen wordt door één topper als deze al wel besluit mee te doen. De spoeling bovenin is gewoon te dun om de toppers van deelname te overtuigen. Met het beperken van het toernooi tot één week wordt de Cup voor de spelers veel minder vermoeiend en daarom beter in te passen in het schema. Voor liefhebbers van gokken wordt het ook een hele omslag. Op gratis goksites als Bet777 en Ladbrokes kan je in het vervolg slechts nog maar één week per jaar op de Davis Cup wedden.