Alsof het niets was, zo werd Frankrijk uitgeschakeld. De nummer drie van de wereld stond na het laatste fluitsignaal met 86-65 te kakken tegen de Belgian Cats, het nationale basketball vrouwenteam van België. Dit had niemand verwacht. Een verslag van een historische avond.
De grote dame bij de Belgian Cats was, zonder twijfel, Emma Meesseman. Ze scoorde 16 punten, pakte negen keer de rebound, maar was speelde toch maar een bijrol. Dat had vooral te maken met haar marginale speeltijd. Er was haar maar 23 minuten gegeven, zodat ze genoeg rust zou krijgen voor de halve finale de dag na het treffen met Frankrijk.
Een niet minder grote rol was weggelegd voor Julie Allemand, die in de eerste helft al negen assists gaf waardoor de Cats met een 53-31 voorsprong de kleedkamers opzochten. De voorsprong voor de Belgian Cats werd nog groter, en niet lang na de rust stonden de Belgian Cats met 61-33 voor. Een inhaalslag was nodig van Franse zijde, en die kwam er ook, maar te laat
Voor Frankrijk was het niets minder dan een blamage. En eigenlijk was het hele toernooi een aaneenschakeling van slecht nieuws voor de Franse dames. Er was ophef over het dubbele paspoort van één van de Franse speelsters, de Fransen slaagden er niet in eerste van de groep te worden in de groepsfase, en, als klap op de vuurpijl, verloren de kwartfinale tegen de noorderburen, underdog België.
De Cats stelden zo’n twee a drie jaar geleden nog niets voor op Basketbal vlak. Maar dat we het nu zo uitstekend doen is Frankrijk volledig ontgaan. Nonchalant spelend werd verwacht dat ze het wel even zouden doen tegen de Belgian Cats. Een misrekening die ze duur zou komen te staan.
Kenners en volgers van de sport wisten het echter al veel langer: het Belgische Basketbal bij de dames kent hoogtijdagen. De Belgian Cats staan in vuur en vlam en je moet van goede huizen komen wil je ons kunnen verslaan. Het is namelijk niet alleen Meesseman die een goed WK speelt. Ook Mestdagh speelt op dit WK de steren van de hemel.
Natuurlijk staat of valt een team met teamspel, een groepsgevoel, een situatie waarin de groep sterker is dan de som der delen. De Belgian Cats staan wat dat betreft al geruime tijd klaar voor elkaar. En het is hierdoor dat het team in 2017 de EuroBasket Women te winnen. We mogen dus met vertrouwen kijken naar hetzelfde toernooi in 2019, waarvoor de kwalificatiewedstrijden nu aan de gang zijn.
De volgende grote test voor de Belgian Cats was de halve finale tegen team USA. Een zware test, want de dames kregen slechts een dag rust. Toch hadden de Belgian Cats hoop, want het Amerikaanse team speelt wisselvallig, en de spelers verkeerden niet allemaal in topvorm. Vooral in de positie van Guard was de situatie van het Amerikaanse team penibel. Sue Bird en Diana Taurasi waren beide fit, maar van veel collega’s was dat niet te zeggen.
Aan de kant van de Belgen was men een stuk fitter. Meesseman was de beste speler van Belgische kan, maar Mestdagh, Allemand, Julie Vanloo en Marjorie Carpreaux waren ook topfit, en wisten elkaar prima te vinden. Fitte spelers in een team dat prima op elkaar is ingespeeld, het zou de reden zijn voor Belgisch succes.
Maar was deze combinatie van individuele kracht en teamspel genoeg voor het halen van de finale? Er moest eerst nog even van Amerika gewonnen worden. Toch de bakermat van het basketbal. De dames van Amerika waren dan niet in topvorm, het was toch een geduchte tegenstander die aanspraak maakt, zoals altijd, op de titel.
Maar er was een nadeel voor het Amerikaanse team: de slopende thuiscompetitie. De Amerikanen hebben een enorm druk speelschema en daarom weinig energie om ook nog even een groot toernooi te spelen. Gaat België verder met het schrijven van geschiedenis? Wordt ook Amerika onder de voet gelopen?
Op het WK Basketbal 2018 op Tenerife heeft het voor de Belgian Cats niet zo mogen zijn. De schitterende overwinning op Frankrijk werd gevolgd door een nederlaag in de halve finale tegen de sterrenploeg uit de US. Hoewel de Cats een overtuigende eerste helft speelden, en met slechts een puntje achterstand de rust in gingen, in de tweede helft liet Amerika zien waarom het titelkandidaat is. Diana Taurasi was oersterk aan Amerikaans zijde, de boomlange Brittney Griner speelde een erg goede wedstrijd en ook Breanna Stewart kende een uitstekende wedstrijd. Dit trio zou de fundering zijn voor winst van het Amerikaans Dream Team.
Op grote toernooien staat er eigenlijk geen maat op de Amerikanen. Door het enorme talent en fysieke kracht van de Amerikaanse dames is het team al sinds 2006 ongeslagen op internationale toernooien. De Belgian Cats mag de wonden likken en het zondag opnemen tegen nog een basketbal grootmacht, Spanje.
De veerkracht die de Belgian Cats getoond heeft is bijna exemplarisch te noemen. Neem bijvoorbeeld het spel in de eerste helft tegen Amerika. De Cats kwamen al vroeg in de wedstrijd op een 9-14 achterstand maar wisten deze achterstand om te buigen in een 16-14 voorsprong. Emma Meesseman was in deze fase van de wedstrijd erg belangrijk maar ook Kyara Linskens liet zien de bal wel door de hoepel te kunnen gooien.
België kent een uitstekend toernooi, op het WK basketbal in Tenerife. In de aanloop naar de waanzinnige winst op Frankrijk, de nummer drie van de wereld, werd namelijk ook al Spanje, nummer twee, verslagen. Het is nu net dit Spanje dat België in de wedstrijd om de derde plaats treft.
Veel gokliefhebbers zullen, met de kennis van de groepsfase op zak, met liefde en plezier een gokje hebben afgelegd op de winst van de Belgian Cats op Spanje in de kleine finale van het WK Basketball 2018. En die mensen hebben geld verloren. Want de Belgian Cats greep ook in deze troostfinale naast de punten en eindigde zo op de vierde plek.