Anderlecht verliest van Zagreb in de Europa League

Het elftal uit Brussel is er voor de derde keer op rij niet ingeslaagd om een thuiswedstrijd om te zetten in winst. Dinamo Zagreb sloeg Anderlecht knock-out van het veld tijdens de wedstrijd in de Europa League. Anderlecht is er nog niet in geslaagd van de nul af te geraken in de Europese wedstrijden en begint daarmee flink op achterstand te raken tijdens het seizoen wat nog maar net begonnen is.

Tevreden na de loting maar inmiddels nog niks bereikt
Nog bij de loting was Anderlecht relatief tevreden over de groep waar het in terecht kwam voor de Europese competitie. De loting leek gunstig uit te vallen, een gunstige kaart leek getrokken, Maar de realiteit blijkt weerbarstiger en het blijkt een enorme ambitie te zijn voor de club uit Brussel om zich überhaupt staan de te kunnen houden. Anderlecht speekt in de poulefase in groep D en treft daar naast Dinamo Zagreb uit Kroatie ook het Turkse Fenerbahçe en het Slovaakse Spartak Trnava. De coach van Anderlecht, de Hein Vanhaezebrouck was aan het begin van de competitie positief en sprak zich optimistisch uit over de kansen van Anderlecht om te overwinteren in de Euroa League. “Overwinteren is altijd het doel, ik doe niet mee aan een competitie om gewoon tegenstander te zijn”, zo was zijn reactie kort na de loting.

Een derde plek in de poule staat dan ook niet op het verlanglijstje van de Brusselse coach. Zeker niet als de eerste en de tweede plek ook voor het oprapen liggen. Vanhaezebrouck wilde de grote namen vermijden in de poulefase en dacht op dat vlak geluk te hebben gehad. Maar voor het oprapen liggen de eerste en de tweede plek nu zeker niet. Van reële mogelijkheid verandert het zo langzaamaan in een droom.

Van kwaad tot erger voor Anderlecht
Het gaat voor Anderlecht van kwaad naar erger in de Europa League. De club kreeg eerder al een bekernederlaag voor de kiezen tegen Union en was wellicht nog bezig die te verwerken. De ploeg van Anderlecht bezit op papier over het nodige talent maar het lijkt te lijden aan een gebrek aan vertrouwen onderling tussen de spelers in het team als geheel. Dat is zonde, want de ploeg wou zeker wel voetballen en begon vol energie aan de wedstrijd tegen de club uit Kroatie. Het fanatieeke spel van Zakaria Bakkali zorgde er voor dat al in de eerste minuut een hoekschop werd gegeven aan de Brusselse ploeg. Dit was een goed begin van het spel voor Anderlecht maar Bakkali kon zijn ploeggenoten niet op de juiste plekken krijgen zodat het team goed in de wedstrijd kwam. Integendeel, de ploeg uit Belgie behield wel balbezit maar speelde op veilig door de bal over te spelen op het middenveld. Het leek soms alsof ze bang waren om de aanval op te zoeken. Het risico werd simpelweg niet opgezocht.

Dinamo Zagreb wist daar handig gebruik van te maken. Een strafschop die niet weggegeven had hoeven worden door Anderlecht en een uitgeweken schot zorgden uiteindelijk voor een 0-2 nederlaag voor de thuisspelende club. Door het rondgetik van Anderlecht kregen de Kroaten de tijd om hun spel te bepalen en op te zetten. De spelers van Zagreb kwamen daardoor makkelijk in de wedstrijd tegen paars-wit. Najar wist de bal niet goed weg te werken na een mislukte aanval vn de kroaten waardoor Petkovic het op Didillon had voorzien. Vranjes probeerde de kroatische aanval nog te verhinderen met een tackle die werd afgefloten door de scheidsrechter in het voordeel van de Kroaten die een strafschop mochten nemen. Hajrovic wist het doel eenvoudig te raken en de score op 0-1 te openen.

De strafschop die werd weggeven door Vranjes gaf Anderlecht een mentale tik waardoor de mannen uit Brussel hun hoofden nog verder lieten hangen. De Kroaten wilden snel en makkelijk gebruik maken van de dalende mindset van Anderlecht. Ze openden de aanval met een acties van Orsic en Gojak die beide niet op succes uitliepen. Toch zorgde Zagreb ervoor dat de druk op Anderlecht hoog werd gehouden waardoor de ploeg al na een half uur op hun eigen veld aan het wankelen werd gebracht. De meeste veelbelovende spelers van Anderlecht, Bakkali en Trebel, die nog enigszins hun koppie er bij hielden probeerden er met enkele manoevres nog een positieve draai aan te geven voor hun team maar Santini en Dimata wisten niet met hen mee te komen en maakten de kansen die ze kregen niet af.

De tweede helft blijft zwak
Tijdens de pauze was er een moment voor Anderlecht om het tij te keren. Wie weet welke aanwijzingen coach Vanhaezebrouck de ploeg heeft gegeven in de kleedkamers. Heel lang kreeg de ploeg niet de kans om deze instructies om te zetten in een effectief spel want al in de eerste minuut van de tweede helft kreeg Vranjes een rode kaart nadat hij twee keer geel had gekregen. De Bosnische verdediger maakte een tweede inschattingsfout. Na de onnodige strafschop deed hij de kansen voor zijn team op succes in de Europa League nog verder deed dalen en moest hij het veld verlaten.

Dat Anderlecht zich nog staande hield in de wedstrijd kwam met name door een goede redding van Didillon die een vrije trap van Orsic tegen wist te houden. Hetgeen luid werd toegejuicht door de fans van Anderlecht die de moeite hadden genomen om naar het stadion te komen. Een goed opgezette wedstrijd was er voor hen helaas niet te zien. Hoewel Bakkali bleef proberen om de wedstrijd nog wat de Brusselse kant op te trekken, werd het team niet gevaarlijk. Doelman Didillon zal zijn hart nog flink in zijn keel hebben voelen kloppen nadat de Kroaten enkele keren gevaarlijk dicht bij een derde doelpunt kwamen. Het zullen lange minuten zijn geweest voor Anderlecht die de wedstrijd uit moest zitten. Zelfs een rode kaart voor de ploeg uit Zagreb, voor Théophile-Catherine maakte het niet dragelijker voor de Brusselse mannen.

De komende twee wedstrijden speelt Anderlecht tegen het Turkse Fenerbahçe waar je op in zou kunnen zetten op Unibet en Circle Sport. Fenerbahçe speelde eerder tegen het Slovaakse Trnava ook thuis en wist die wedstrijd om te zetten in winst. Slimani was twee keer tref zeker. Anderlecht staat daarom vooralsnog onderaan de poule ondanks de ambitie van Vanhaezebrouck.