Anthony Martial uit selectie Les Bleus

Anthony Martial, een speler met de potentie de beste ter wereld te worden of een net-niet-voetballer? Tottenham Hotspur aasde een tijdje op de Franse forward, en hoewel Mourinho het niet zag zitten met de spits van Les Bleus mocht Martial blijven bij Manchester United. Vermoedelijk omdat het management van de club wel wat zag in de Fransman?

Want de clubleiding geloofde er nog in, Martial zou uit kunnen groeien tot beste speler ter wereld, of in ieder geval tot een speler die je niet zomaar van de hand doet. De Spurs boden in juni 2015 25 miljoen euro voor de toen 19-jarige spits die toen nog bij Monaco speelde, hij zou bij Hotspur Harry Kane moeten ondersteunen na het vertrek van Adebayor en Soldado. Zo ver kwam het niet en Anthony Martial mocht blijven.

Duurste tiener ooit

Het was uiteindelijk United die Martial op waarde wist te schatten, het legde een bedrag van zo’n 50 miljoen euro op tafel en Martial was in één klap de duurste tiener ooit. Martial scoorde 25 Premier League goals en dat betekende dat United nog eens tien miljoen euro mocht overmaken, als onderdeel van de deal. Vervolgens tien miljoen nadat Martial 25 wedstrijden was gestart in het nationale elftal, en als laatste 10 miljoen toen Martial genomineerd was voor de Ballon d’Or. In de wandelgangen spreekt men ook over een som geld die betaald moet worden aan Monaco als Martial wordt doorverkocht aan een andere club. En dat is wellicht ook een rede voor de clubleiding de stervoetballer te behouden.

Monaco was destijds absoluut niet van plan Martial van de hand te doen, maar het bod van Manchester United was dermate hoog dat de club eigenlijk geen keuze had. “We waren niet geïnteresseerd. Om tot een deal te komen moest het bod exceptioneel zijn, en dat was het.” Zo liet Monaco vice-president Vadim Vasilyev optekenen.

United tast diep in de buidel

Toen het debuut van Martial tegen Liverpool, een wondermooie goal van de nieuweling deed Manchester United beseffen dat ze goud in handen hadden maar daar duur voor moesten betalen. De grootste zorg was de leeftijd van de speler, de nog erg jonge Martial moest tot volwassenheid komen in de spotlights van het Premier League voetbal bij Manchester United. Hij had een vaderfiguur nodig die hij in Mourinho niet vond. Sterker, Mourinho wilde van hem af en had meer oren naar ervaren spelers als Ivan Perisic.

Het huwelijk tussen Mourinho en Martial zou geen gelukkige blijken. Tijdens een tour in de United States verliet Martial het team om bij de geboorte van zijn zoon te zijn. Dit deed hij echter zonder verlof te vragen en Mourinho legde hem daarop een boete op. Het zou behoorlijk op de relatie tussen de leermeester en voetballer drukken.

Dat lijkt nu veranderd. Martial heeft wellicht bedacht dat de kans groot is dat hij Mourinho bij United wel overleeft. Of wellicht is Mourinho redelijker nu hij de potentie in Martial ziet. Of wellicht is het niets anders de het feit opgescheept te zijn met elkaar en er daarom het beste van te moeten maken.

Mourinho hecht meer waarde aan ervaring

Het is een opmerkelijke routine bij Mourinho, hij laat zijn jonge talenten te snel gaan. De Bruyne mocht van Mourinho vertrekken, Mohamed Salah ook. Mourinho wilde liever ervaren spelers. Zou Martial nu vertrekken dan liggen de clubs aan zijn voeten. En als Mourinho consistent in zijn beleid is dan laat hij Martial inderdaad gaan. Handig om te weten als je kansen van United inschat in het geval je een weddenschap af wil leggen op gratis goksites als Unibet en Circus.

Het standpunt van Mourinho is wat afgezwakt, maar als het gaat om de huidige goede prestaties van Anthony Martial dan steekt de leermeester toch wel even de hand in eigen boezem: “Het is hard werken met mensen als Luke Shaw en Anthony Martial bijvoorbeeld. Omdat voor deze getalenteerde spelers het een moeilijk proces is om tot een het niveau te komen waarop ze nu spelen. Om talent om te vormen tot professionele spelers met stabiliteit en prestaties is een zwaar proces.”

Martial geselecteerd voor nationaal elftal

De recente uitstekende vorm van Martial heeft hem een plaats bij Les Bleus opgeleverd. Hoewel het talent ontbrak in de selectie voor het WK spraken de woorden van bondscoach Didier Deschamps boekdelen: “Ik hoop dat hij zelf inziet wat voor belangrijke rol hij speelt in Manchester. Het hangt nu helemaal van hem af, hij kan zich nog een stuk ontwikkelen. Hij moet dat doen en ervoor zorgen dat hij verandert zodat hij regelmatig presteert gedurende het seizoen, of een aantal seizoenen.”

Maar hoe moet Martial zich dan verbeteren? In de Premier League heeft hij laten zien op belangrijke momenten van doorslaggevende waarde te zijn. Dat is als hij de bal heeft. Maar als hij de bal niet heeft is Martial niet dynamisch genoeg. Statistieken laten zien dat hij veel minder meters aflegt dan bijvoorbeeld Eden Hazard, Raheem Sterling of Sadio Mane. Wat dat betreft heeft Mourinho gelijk, en moet Martial zich ontwikkelen van een top talent tot een top speler.

Een ticket voor deelname aan de volgende wedstrijd van Frankrijk tegen Nederland, de belonging na hard werk van Anthony Martial. Maar het mocht niet zo zijn. Hoewel Anthony Martial zich aanvankelijk meldde op het trainingskamp in Clairefontaine afgelopen maandag zal hij niet het nationale elftal van de Fransen uitkomen. Een blessure gooit roet in Martial’s maaltijd.

Hoewel Martial afgelopen weekend nog de volle negentig minute speelde tegen Manchester City liet de Franse bond weten dat de spits lijdt onder een blessure aan zijn buikspieren. De vervanger voor Martial in het duel tegen Nederland zal Moussa Sissoko zijn.

Voor Mourinho is dit slecht nieuws, want Alexis Sanchez, Marouane Fellaini, Diogo Dalot en Scott McTominay kwamen de laatste maand geblesseerd terug naar het trainingsveld van United, Carrington. “Al deze spelers komen geblesseerd terug van nationale teams.” Zo drukte Mourinho zich uit in een uitspraak die aan de waarheid niet echt eer doet.