Anderlecht dieper in de problemen na gestaakte derby

Is dit dan het einde van Rutten? In de play-offs van de Jupiler Pro League wist Anderlecht geen antwoord te brengen op Standard Luik, kwam het op 2-0 achterstand, en zag tot overmaat van ramp de wedstrijd gestaakt worden door vuurwerk op het  veld.

Derby tegen Luik laatste strohalm

Afgelopen vrijdag mocht Anderlecht de laatste strohalm gaan grijpen in de derby tegen Standard Luik. Maar in plaats daarvan wist het ook deze keer niet te imponeren. Na een half uur werd de wedstrijd afgeblazen vanwege opstandige fans die vuurwerk op het veld gooiden. Op dat moment was het team van Anderlecht al gereduceerd tot tien man, en had de video scheidsrechter een penalty toegewezen aan concurrenten Standard.

Het vuurwerk werd op het veld gegooid door, zo bleek later, fans van Anderlecht. Het was op geen enkele manier een verrassing. Want de fans van Anderlecht hadden absoluut het meeste belang bij een staking van de wedstrijd. De fans van Standard Luik, daarentegen, zaten op rozen en hielden zich daarom stil. De wedstrijd Standard Luik vs Anderlecht deed het Stade Maurice Dufrasne in een heksenketel veranderen.

Een reactie van Anderlecht richting de eigen fans kon uiteraard niet uitblijven. En die volgde dan ook via twitter. In grijze bureaucratische woorden had het management team van Anderlecht het volgende te melden: “De directie van RSC Anderlecht keurt het gedrag van vanavond ten strengste af. Dit is absoluut ontolereerbaar voor het voetbal.” Of het enige indruk heeft gemaakt op de fans valt nog te bezien. En men kan slecht hopen dat hardere actie richting de zich misdragende fans nog volgt.

Avond vol controverse

De hele avond stond bol van de controverses en dubieuze beslissingen. In de inleiding van de wedstrijd werd een goal van Standard Luik speler Alen Halilovic afgekeurd door de video scheidsrechter. De fans waren woedend, kwamen het veld op, en de wedstrijd moest worden stilgelegd. De rook van deze eerste inleidende beschietingen was pas na tien minuten weggetrokken. De wedstrijd werd vervolgd.

Het thuis spelende Luik kwam toch nog op voorsprong. Na 22 minuten was het Razvan Marin die het eerste doelpunt maakte. Maar het duurde niet lang voor scheidrechter Erik Lambrechts weer in actie moest komen. Weer vuurwerk op het veld, weer té veel rook om door te kunnen spelen.

VAR speelt dubieuze rol

Weer moest gewacht worden tot de rook was weggetrokken. Niet lang na de hervatting mocht Luik een penalty in ontvangst nemen. Dat was al winst, maar daarnaast mocht ook nog eens Kara Mbodji het veld verlaten. Weer een beslissing van de VAR, en weer een beslissing die uiterst discutabel was.

De dubieuze beslissingen van de wedstrijdleiding leidde er toe dat het stadion bijna letterlijk ontplofte. Stoom uit de oren van de fans van Anderlecht, en rook van het vuurwerk op het veld, leidde tot omstandigheden die scheidsrechter Lambrechts té gevaarlijk achtte om door te spelen.

De wedstrijd werd zodoende al na een half uur gestaakt. Het geeft Anderlecht wellicht de mogelijkheid zich te herpakken, al zal het uiteraard ook het resterende deel van de wedstrijd met tien man spelen. Voor Anderlecht is dit een verloren seizoen, en genoeg fans zullen geld verloren hebben op gratis goksites als Unibet of Bet777 door tegen beter weten te gokken op winst van hun club.

Staking breng Anderlecht niks verder

Niks gewonnen dus door Anderlecht, en de spelers van Anderlecht hadden dit, in tegenstelling tot de fans, wél door. Pogingen de eigen supporters tot bedaren te brengen liepen op niets uit. Letterlijk de gehele inboedel van een doorsnee vuurwerkhandel ging het veld op. Het gros van de explosieven belandden in de buurt van de Mexicaanse doelman Ochoa van Standard. Deze greep even naar zijn oor toen een stuk knalvuurwerk, of zeg liever bom, bij hem in de buurt ontplofte.

Wat het er in het verschiet ligt voor Anderlecht is nog niet helemaal duidelijk. Topman van Anderlecht Michael Verschueren gaat er niet van uit dat Anderlecht de resterende tijd zal uitspelen. In een reactie tegenover de pers liet de topman doorschemeren te verwachten dat de korte wedstrijd zal worden omgezet in een reglementaire nederlaag. Daarnaast liet hij weten dat Anderlecht er alles aan zal doen om er voor te zorgen dat de verantwoordelijke fans worden gestraft.

Het ziet er allerminst goed uit voor Anderlecht in de play-offs. Eerder werd al verloren van Genk, Club Brugge en Antwerp. Voor het eerste werd de grote onvrede bij de supporters duidelijk na de nederlaag thuis tegen Antwerp FC. Door de tegenvallende resultaten zou het zomaar kunnen zijn dat voor het eerst in 55 jaar Anderlecht niet zal deelnemen aan Europese competities, en de fans namen dat geenszins licht op.

Eindsprint loopt uit op blamage, einde van Rutten?

Voor coach Rutten, en voor alle betrokkenen bij Anderlecht moest er gevlamd worden tegen Luik. Een eindsprint moest worden ingezet om toch nog het seizoen enigszins fatsoenlijk af te kunnen sluiten. Maar al zeer snel werd duidelijk dat een verbetering er niet in zat. Voor Anderlecht dreigt nu, bovenop de sportieve malaise, ook een financiële strop nu de Belgische tuchtcommissie zich gaat buigen over sancties voor Anderlecht.

Het seizoen van Anderlecht heeft een triest dieptepunt bereikt. Paars-wit stevende nog in de 1e helft op een 0 op 12 af, toen de supporters de match voor de 2e keer onderbraken met vuurpijlen en rookbommen. Scheidsrechter Lambrechts had er genoeg van en blies definitief af. De wedstrijd begon al met enkele minuten vertraging na enkele bommetjes die supporters van Standard hadden afgestoken. De walm van rook zorgde ervoor dat Lambrechts de partij later op gang kon fluiten.

Iedereen met een paars-wit hart had een zware week, deze week. Maar de gestaakte match tegen Standard symboliseerde eigenlijk prima het hele seizoen van Anderlecht: moeizaam, stuurloos, zonder een vleugje passie. Dat dan vervolgens de passie van de supporters er op ongelukkige wijze wel uit komt kan je ze haast niet kwalijk nemen; de fans vertoonden in die ene gestaakte wedstrijd tegen Standard meer passie dan alle spelers in alle wedstrijden dit seizoen bij elkaar.

En wat moet RSC Anderlecht nu eigenlijk met coach Fred Rutten? Word de oefenmeester dit seizoen al opgeofferd, of zal hij het seizoen uit mogen coachen om vervolgens plaats te maken voor zijn opvolger Hjulmand? Officieel is er nog weinig naar buiten gebracht. Maar als de fans de druk verder opvoeren zal het voor de clubleiding moeilijk worden niet te reageren.