Zlatan Ibrahimovic niet de oplossing voor Mourinho

Jose Mourinho heeft een probleem. De gevierde coach was vooral met Barcelona oppermachtig maar krijgt Manchester United maar moeilijk aan de praat. En waar het vooral aan lijkt te schelen is scorend vermogen. Wie is er beschikbaar om Mourinho uit de brand te halen? Zlatan Ibrahimovic wellicht?

Lukaku niet in vorm maar Zlatan geen oplossing

Mourinho heeft de terugkeer van Zlatan Ibrahimovic naar Manchester United uitgesloten. Hoewel de leermeester toe gaf een aanvallend probleem te hebben in zijn team wees hij de terugkeer van Zlatan van de hand. Maar onze landgenoot Romelu Lukaku is niet in vorm op Old Trafford, en de Chileen Alexis Sanchez is herstellende van een blessure aan zijn lies. De spoeling is dun bij United.

Volgens de leermeester Jose Mourinho is Zlatan Ibrahimovic nooit een optie geweest. Toch is het geheel niet onlogisch, want United heeft een gebrek aan scorend vermogen en als er iets is waar de Zweed bekend om staat is het juist dat. Lukaku staat nu al acht wedstrijden droog en er wordt een konijn uit de hoge hoed van Mourinho verwacht.

De volgende belangrijke wedstrijd is komend weekend, als United uit moet tegen Bournemouth. En daarna volgt een duel tegen Juventus in de Champions League. Vooral deze laatste wedstrijd is belangrijk en Mourinho zal het niet als een optie zien juist in dat duel Lukaku rust te geven. Daar komt bij, is dat uberhaupt een mogelijk? Moet Michael Carrick dan in de aanval spelen, of Marcus Rashford als vleugelspeler? Het lijkt een moeilijke puzzel te worden voor Mourinho.

Mourinho: “Dit is niet het juiste moment om spelers rust te geven en andere opties te onderzoeken. De oplossing is de spelers te gebruiken die we hebben. Op een dag scoort Lukaku weer en komt zijn zelfvertrouwen weer terug.”

Lange droogte Lukaku

Lukaku heeft sinds zijn vertrek van Everton naar United in 2017 niet zo’n periode van droogte gekend. Daar komt bij dat Sanchez problemen heeft met een blessure aan zijn lage buikstreek, een blessure die hij opliep uitkomend voor het nationale elftal van Chili. Vijf minuten invallen tegen Chelsea vorige week, meer zat er voor Sanchez niet in het vat.

Mourinho kon weinig begrip opbrengen voor nationale voetbal bonden die vast hielden aan geblesseerde spelers in de interland periode in plaats van deze terug te sturen naar de clubs. Dat noemde Mourinho onprofessioneel gedrag en dat nam hij niet alleen de Chileense voetbalbond kwalijk, maar ook de Belgische.

Luke Shaw en Nemanja Matic mochten beide vroeg terug naar United en waren zodoende op tijd fit om voor Manchester United uit te komen tegen Chelsea en Juventus. Sanchez, Marouane Fellaini, Diogo Dalot en Scott McTominay werden wel geacht de volle twee weken bij het nationale elftal te blijven en waren niet fit om voor United uit te komen.

Mourinho: “Nationale bonden onprofessioneel”

“Sommige nationale teams waren heel professioneel met ons en stuurden de spelers terug zodat we vroeg het proces in konden gaan. Maar sommige bonden deden dat niet en hielden vast aan spelers, we wisten niets van de omvang van de blessures dus we wisten totaal niets van de spelers die pas twee dagen voor de match tegen Chelsea terug kwamen.”

“Sanchez heeft het moeilijk omdat hij geblesseerd is. Hij kwam naar de wedstrijd tegen Chelsea om zijn team te helpen maar zijn toestand was niet goed genoeg dus hij moest al na vijf minuten opgeven en was daarom ook tegen Juventus niet inzetbaar.” Aldus Mourinho. Om te vervolgen: “Hij kwam in januari bij ons, dat is nooit makkelijk maar hij had een geode start en een goed pre-seizoen. Tegen Leicester startte hij nog goed en toen was hij geblesseerd. Toen kwam hij terug en was niet veel later weer geblesseerd. Hij is het type speler dat echt scherp moet zijn om goed te zijn.”

De problemen op aanvallend vlak zijn wellicht snel voorbij voor Jose Mourinho. Jesse Lingard staat op het punt terug te keren na een liesblessure opgelopen op het WK 2018 in Rusland. Vermoedelijk gaat het 25-jarige talent tegen Bournemouth komend weekend zijn rentree maken in de basis van Manchester United. Dat is nuttige informatie als je een weddenschap af wil leggen op een wedstrijd van Manchester United in the Premier League op gratis goksites als Circus of Unibet.

“Hij kwam terug van het WK met dat probleem, en dacht onterecht dat een vakantie de oplossing was. Vervolgens schatte hij verkeerd in dat werken met het team zijn situatie zou verbeteren, en toen zat hij in een situatie waarin het niet mogelijk was voetbal te spelen. Nu is hij terug en werkt hij volledig aan zijn herstel om weer 100% te zijn. Hij is er bijna omdat het team hem nodig heeft,” zo vertelde Jose Mourinho.

Zlatan geeft toe: geen terugkeer

Maar nee, geen terugkeer van voetbalicoon Zlatan Ibrahimovic. Zelfs de Zweed heeft erkend dat een terugkeer er voor hem niet in zit. Ibrahimovic grappend: “Het zou heel duur zijn voor Manchester United.” Zlatan Ibrahimovic kwam eerder voor Manchester United uit en scoorde in zijn eerste seizoen bij United 26 goals. Maar sinds maart 2017 speelde een knie blessure hem parten.

Hierop werd Ibrahimovic toegestaan te vertrekken naar het Amerikaanse LA Galaxy waar hij inmiddels al 22 keer doel trof in 26 wedstrijden. Het is vooral door de prima statistieken bij LA Galaxy dat er geruchten gaan over de terugkeer naar Manchester, die deze 22 goals prima kan gebruiken. Maar Jose Mourinho schat terecht in dat de Amerikaanse competitie de Europese niet is.

Komende zondag moet LA Galaxy de wedstrijd tegen Houston Dynamo winnen om zich te verzekeren van een plaats in de Playoffs. Toen hem voor de voorgaande wedstrijd werd gevraagd of een vertrek naar een andere club een mogelijk was antwoorde de Zweed: “Ik heb zondag onze laatste wedstrijd en ik hoop dat het niet dé laatste wedstrijd is. Daar focus ik me nu op. Ik ben gelukkig hier en een vertrek terug naar Manchester United komt niet in mijn plaatje voor.”