Oorlog: Mourinho vs Pogba

Strijd in de gelederen bij Manchester United. Het conflict tussen de leermeester José Mourinho en middenvelder Paul Pogba lijkt steeds hoger op te lopen. En met het heftiger worden van de ruzie wordt United steeds een beetje verder het moeras in getrokken.

Pogba is een virus

Afgelopen weekend speelde Manchester United gelijk tegen het eigenlijk veel mindere Southampton. Het team van United kwam na afloop van de match in de kleedkamer bijeen. Hier werd Pogba uitgemaakt voor virus door coach en manager Jose Mourinho. Hiermee lijkt Jose Mourinho het conflict met Paul Pogba naar een hoger niveau te tillen. Een nieuw hoofdstuk in het conglict.

Het kwam voor velen als een verrassing dat Mourinho, ten overstaan van het hele team, zulke sterke woorden zou gebruiken richting zijn pupil. Hoewel dus voor velen onverwacht, het lag in het verschiet, zeker als je er de geschiedenis van de twee kemphanen op na trekt. Het incident in de kleedkamer is slechts een volgende indicatie van de spanningen in de club die dit seizoen niet aan de verwachtingen lijkt te kunnen voldoen.

Mourinho wil simpel spel

Voor Jose Mourinho was het al snel duidelijk waar het mis ging in zijn team, die wedstrijd tegen Southampton. Hoewel zijn team terugkwam van een achterstand had er tegen Southampton veel meer in gezeten. Het was het goede one-touch en two-touch voetbal dat de bal spoedig naar de voorste gelederen van United bracht, dat was wat goed ging.

Wat minder goed ging was het behouden van de bal. En aan dat probleem was één speler debet. Want Paul Pogba wist in zijn eentje verantwoordelijk te zijn voor de helft van het balverlies. Waar de rest van het team snel voetbal speelde, simpel voet bal ook, daar leverde Pogba bal op bal in. Het was juis dit simpele voetbal dat Mourinho voor ogen had.

“We voerden het tempo op toen we de juiste keuzes maakten en het spel simpel hielden. Een oude manager vertelde me ooit dat simpel spel de sleutel is. Ik ben het nog steeds met die oude manager en zijn briljante frase eens.” Denk je dat deze strategie winst gaat betekenen voor ManU? Wed dan eens op winst van United op gratis goksites als Bet777 of Unibet!

“De weinige kansen die Southampton kreeg kwamen van balverlies van onze kant. Daarom hadden we geen continuïteit in onze aanvalsgolven. We hadden de bal in isolatie en gedurende zo’n vijftien minuten van het spel slaagde we er niet in de bal bij de aanvallers te krijgen. Meer continuïteit in spel krijg ja als je simpel en vloeiend spel speelt op het middenveld. Dat konden we niet.”

Pogba pover aan de bal

Met het balverlies leek Mourinho vooral te duiden op de slordige controle bij Paul Pogba op het middenveld. Zijn fouten stelden onder meer Nathan Redmond in staat United keep David de Gea te testen met een afstandsschot. Dit was geen geïsoleerd incident. Balverlies was het thema van Paul Pogba die wedstrijd tegen Southampton. En Jose Mourinho zag het allemaal woedend van de zijlijn aan.

Het zag er aan het begin van de wedstrijd nog zonnig uit voor Pogba, maar al snel liet hij zien wat er te wachten stond voor coach, club en achterban. Zijn controle van de bal na een uitglijer, een bal die recht uit de lucht kwam, was geweldig. Maar vervolgens hield hij de bal zo lang vast dat hij zichzelf een te gemakkelijke prooi van de tegenstander maakte. Het zou een terugkerend thema zijn in de wedstrijd die gewonnen had moeten worden om aansluiting bij de top te houden.

Zo vaak balverlies lijden als Pogba tegen Southampton is gerechtvaardigd als daar het creëren van kansen tegenover staat. Maar ook dat was niet het geval. Pogba kreeg niets voor elkaar, hij produceerde geen enkele kans voor zijn ploeggenoten, bracht niemand in stelling. En in dat staat Paul Pogba in een bedenkelijk rijtje met Philip Billing en Granit Xhaka.

Paul Pogba is schijnbaar totaal niet in staat in te schatten wat er van hem door manager Jose Mourinho verwacht wordt. En dat is een grote teleurstelling gezien de voetballende kwaliteiten en natuurlijk leiderschap dat de Fransman wel bezit. Want wat hij op het WK 2018 in Rusland nog liet zien, het lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. Het vertrouwen dat Mourinho mede door het uitstekende WK in Pogba had opgebouwd is nu totaal verdampt.

Net na het WK gaf Mourinho Pogba steeds grotere rollen, liet hem captain zijn, en penalty’s nemen. In augustus van dit jaar beweerde Mourinho nog dat de relatie tussen hem en de middenvelder sterker was dan ooit. Maar de toenemende kritiek van Pogba op de speelwijze van het team, kritiek daarmee ook indirect op het leiderschap van Mourinho, luidde het begin in van een nieuw hoofdstuk van strijd tussen manager en voetballer.

United grootste slachtoffer van conflict

Ondertussen is het conflict tussen coach en speler tot een kookpunt gekomen. Deze strijd kent maar één slachtoffer, en dat is de club. Van enige vorm van vertrouwen tussen de kemphanen lijkt geen sprake en het conflict trekt de hele club naar beneden. Zolang het conflict duurt zal Manchester United niet opleven, zoveel lijkt zeker.

Een simpele zaak van een dure transfer die niet loont? Het lijkt er haast op. Maar veel supporters van Manchester United lijken op de hand van Pogba te zijn en te vinden dat de middenvelder een goed punt maakt met zijn kritiek op het spel van United. Dat Pogba een slechte wedstrijd speelde staat ook voor de achterban vast. Maar alleen de Franse middenvelder verantwoordelijk houden voor de slechte zevende plaats op de ranglijst, met een negatief doelsaldo, gaat er ook bij de supporters niet in.

Het hele middenveld van United is zwak. Waar Paul Pogba bij zijn vorige club Juventus nog de geniale Andrea Pirlo naast zich had moet hij het nu doen met Fred naast hem, die al het hele seizoen uit vorm is. De enige steunpilaar van Pogba lijkt daarom de Belg Marouane Fellaini te zijn. Daar komt bij, Jose Mourinho was zelf verantwoordelijk voor het halen van Paul Pogba, de duurste speler ooit gekocht door een Britse club. Waar er twee strijden hebben er twee schuld vertelde mijn moeder altijd. Ik zal haar vragen de boodschap over te brengen richting Manchester United.