Europese voetbalklassiekers die u zeker niet mag missen!

De magie van voetbal tussen bepaalde voetbalrivalen kan elke voetbalfan een opperste geluksgevoel bezorgen. Voetbal wordt dan zoveel meer dan een ploeg spelers, een coach, een bal en wedstrijdregels. Er wordt dan in een andere dimensie tegen elkaar gespeeld. Vaak lijkt het een zaak van leven of dood. De fans kruipen in de rol van trouwe toeschouwer en volgen met argusogen elk detail van de wedstrijd. Passie voert de boventoon. Niets, maar dan ook niets, kan nu de aandacht voor het voetbalspel nog afleiden. Het voetbalveld lijkt soms wel een oorlogsterrein. Elke ploeg vecht zich naar de overwinning toe. De voetbalspelers worden door de fans op handen gedragen. Het doet een beetje denken aan de sfeer van de gladiatorengevechten in de Romeinse tijd. Ook de voetbalklassiekers zijn enorm populair bij de bevolking en zorgen voor urenlang kijkplezier. De tijd is niet blijven stilstaan, maar ook nu nog hebben mensen iets om echt naar uit te kijken. Dit is entertainment van het hoogste sportieve niveau.

De voetbalfans gaan helemaal in de wedstrijd op. Ze voelen elke emotie die tijdens het voetbalduel ontstaat. De fans lijden als hun favoriete ploeg het onderspit moet delven. De tranen staan dan letterlijk in de ogen van elke toeschouwer. De hemel wordt afgespeurd om bijstand te vragen. Als dat geen zode aan de dijk brengt, dan wordt er naar beneden gekeken. Een gevoel van schaamte overheerst. Donkere wolkenpakken zich samen aan de hemel. Echter, is de ploeg waarvoor gestemd wordt, aan een opmars bezig, dan verandert de lichaamstaal van de fan helemaal. Vreugde maakt plaats voor verdriet. Een gevoel van trots maakt zich meester van elke man. De borstkas wordt vooruitgestoken. Elke fan voelt zich sterk en maakt zich groter. Bij uiteindelijke winst voelen de fans zich ook echt winnaar. Ze hebben het beste van zichzelf gegeven door zich helemaal in de wedstrijd in te leven. Niets kan hun vreugde nu nog bederven. Er moet gefeest worden.

De top vijf voetbalklassiekers in Europa

Er zijn vele voetbalklassiekers die de moeite waard zijn om te bekijken, zowel op wereldvlak als op Europees niveau. In Europa zorgen de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord in Nederland, Barcelona en Real Madrid in Spanje, Liverpool en Manchester United in Engeland, Internazionale en AC Milaan in Italië en tussen Anderlecht en Standard in België telkens voor veel vuurwerk. De voetbalfans hebben de wedstrijden al ruim op voorhand op hun kalender aangestreept. Bij elke competitiewedstrijd gaat het ook om veel meer dan om de sport alleen. De ploegen zijn zeer verschillend op het gebied van politiek, cultuur en sociale achtergrond. Dat verklaart ook waarom de twee ploegen mekaar ook zo in de haren vliegen en er telkens een ware veldslag wordt geleverd. De ploegen staan lijnrecht tegenover elkaar en willen de wedstrijd helemaal voor zich opeisen. Het is vaak een erezaak. De ploeg die wint, staat in hoog aanzien bij de rest van de wereld.

Ajax vs Feyenoord

Wanneer Ajax tegen Feyenoord speelt, dan gaat het om een gevecht tussen de Godenzonen van Ajax tegenover de arbeidersklasse van Feyenoord. De fans van beide ploegen beleven de wedstrijd vol passie en verlenen hun volle steun aan de ploeg waarvoor ze opkomen. Ajax heeft de meeste winst op zijn naam staan met vele Europese en nationale titels. Feyenoord presteert ook goed. De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord is bijgevolg altijd zeer spannend.

Barcelona vs Real Madrid

Tweede in de rij van topklassiekers vormt de wedstrijd Barcelona tegen Real Madrid. Beide ploegen strijden al sinds 1902 tegen elkaar. Barcelona is separatistisch gezind, terwijl de Madrilenen er warmpjes bij zitten. De voetbalspelers die hier meespelen, behoren tot de beste spelers ter wereld. Vergeleken met Barcelona, komt Real Madrid er als betere partij uit. Real Madrid heeft namelijk de meeste titels van de Champion League verzameld.

Liverpool vs Manchester United

Als derde voetbalklassieker volgt de competitie tussen Liverpool en Manchester United. Deze competitie vindt al plaats sinds 1894. Zowel Liverpool als Manchester United behoren tot de meest succesvolle clubs van Engeland. In de jaren ’70 en ’80 was Liverpool voornamelijk de winnaar, in de jaren ’90 won Manchester United terrein. Het gaat om meer dan voetbal spelen, hier wordt gestreden om de eer.

Internazionale vs AC Milaan

Een vierde topper vormt de wedstrijd tussen Internazionale en AC Milaan. Beide ploegen kunnen er wat van. Ze vliegen mekaar op sportief vlak zeer graag in de haren. De wedstrijd staat bekend als een van de hevigste op Europees vlak. De twee ploegen zijn erg goed en hebben meerdere keren de Champion League gewonnen. Internazionale staat voor de elite, terwijl AC Milaan de arbeiders vertegenwoordigt. Onderling vergeleken heeft AC Milaan de meeste prijzen weggekaapt en ook de meeste duels op de sterkste manier afgerond.

Anderlecht vs Standard

Een vijfde voetbalklassieker die het vermelden waard is, is de wedstrijd tussen Anderlecht en Standard. Anderlecht ademt elegantie uit, Standard staat voor passie en betrokkenheid. Beide clubs worden hoog ingeschat en gelden als echte topclubs. Ook hier geldt dat de fans de clubs nooit in de steek zullen laten. Veranderingen zijn mogelijk op het gebied van nationaliteit, job en zelfs geslacht, maar van club veranderen, dat wordt gezien als een echte doodzonde. De ploegen zijn opnieuw in alle opzichten zeer verscheiden en daardoor vormen ze elkaar beste tegenstanders. Anderlecht is de beste van de twee ploegen en heeft in het verleden al bewezen wat de ploeg waard is. Zo won Anderlecht al meer Belgische en UEFA-bekerwedstrijden dan Standard.

Bij alle grote klassiekers is duidelijk dat het hier om meer gaat dan de wedstrijd alleen. Twee totaal verschillende werelden komen met elkaar in aanraking en elke wereld wil zegevieren. Voetbal wordt een beetje oorlog voeren en medelijden staat niet in het woordenboek. Mocht u graag nog een stapje verder gaan en met uw voetbalkennis aan de resultaten van de voetbalwedstrijden online plezier beleven, dan bent u van harte welkom op een van onze goksites. Wie weet, misschien wint u wel de hoofdprijs. We wensen het u toe.