Basketbal: Joakim Noah terug op de vloer

Joakim Noah, veteraan en tweevoudig All-Star is weer te bewonderen onder de baskets, en dat heeft veel stof doen opwaaien. De 33-jarige Joakim Noah komt tegenwoordig uit voor Memphis na een lange tijd uit de running te zijn geweest.

De speler, die er om bekend staat een wat wisselvallige relatie met de pers te hebben zag onlangs een hele kudde aan journalisten naar zijn kluisje komen. Allen hopend een woordje te kunnen hebben met de nieuwe vedette van Memphis.

Memphis een ‘simpele plek’

Joakim Noah noemt Memphis een “simpele plek”. En dat is begrijpelijk, want vergeleken met de basketbal metropolen als Chicago en New York stelt Memphis, met zo’n 650.000 inwoners, inderdaad niet heel veel voor. Maar Joakim Noah is er niet minder enthousiast door. En dat enthousiasme wil hij dan ook graag met de toegesnelde pers delen. Want Joakim Noah staat eindelijk weer op de basketbal vloer.

Noah kwam in zijn eerste wedstrijd voor de Memphis Grizzlies dertien minuten aan het spelen. In deze korte tijd scoorde de grote man vier punten en hielp daardoor mee met de overwinning van de Grizzlies over de Los Angeles Clippers in het FedExForum. Bijna een jaar lang kwam Joakim Noah niet aan spelen, maar nu was het dan zo ver.

Joakim Noah een koopje

Heel diep in de buidel heeft Memphis niet voor de basketballer moeten tasten. Voor slechts zo’n 1.5 miljoen euro mocht Memphis Grizzlies de basketballer bijschrijven op de loonlijst. Voor Joakim Noah geen slechte keus, zo lijkt het, want de speler die zich afvroeg of hij ooit nog aan spelen zou komen mocht eindelijk weer meedoen op het hoogste niveau. Een dag na zijn eerste training met de Grizzlies.

Noah: “Ik ben hier slechts twee dagen geleden aangekomen. Ik had verwacht dat hij op z’n minst nog wel even gewacht zou hebben tot ik alle spelers zou kennen. Maar ik ben blij dat de coach in me gelooft, en me zo maar opstelt. Dat betekent veel voor me. Daarover gesproken, ik neem deze momenten niet voor vanzelfsprekend. Want door de afgelopen tijd ben ik me gaan realiseren hoe zeer ik van voetbal houd.

Die liefde voor de sport liet hij dan ook vorige week zien in zijn eerste wedstrijd tegen de LA Clippers. Er was aanvankelijk wat frustratie in zijn spel te zien nadat hij niet in staat was te reageren op de subtiele gebaren van zijn medespelers. Maar later zat Noah een stuk beter in zijn spel en wist hij aan het einde van het derde kwart en begin van het vierde kwart belangrijke doelpunten te scoren.

Noah in debuut belangrijk tegen LA Clippers

Tussen zijn optredens door liet Joakim Noah, in 2014 nog NBA Verdediger van het Jaar, zien dat hij over behoorlijk wat teamgeest beschikt. Met zijn teamgenoten bejubelde hij elk punt, en vol spanning zag Noah aan hoe zijn team de LA Clippers tot staan brachten. De LA Clippers zouden twaalf punten minder weten te scoren dan hun laagste resultaat dit jaar tot dan toe. En dat was vooral op het conto van de verdedigers van de Memphis te schrijven.

Joakim Noah: “Het was een taai spel, en dat is wat de Memphis Grizzlies kunnen, we kunnen taaie wedstrijden winnen.”

Wat dat betreft past Joakim Noah prima bij de identiteit van de club uit Memphis. Want het uiterlijk van Noah straalt taaiheid uit. Dezelfde taaiheid die hij ook aan de dag legde toen hij nog negen seizoenen uitkwam voor de Chicago Bulls. Maar van uiterlijk vertoon is steeds minder sprake en Noah lijkt maar één ding te willen; geen aandacht maar gewoon spelen.

Noah brengt energie

Memphis Grizzlies rookie Jaren Jackson Jr. is blij met de komst van Noah: “Hij bracht energie mee vanaf het moment dat hij het gebouw in liep. Je kan dat gewoon voelen. Hij is altijd ergens opgewonden over, over wat dan ook. Hij schreeuwt en roept. Hij doet dat allemaal, dat vinden we geweldig. Dus dat is positief.”

Door de komst van Noah is de verwachting dat de Grizzlies nog veel meer zullen winnen dit seizoen. Een weddenschap af sluiten op winst van Memphis in het NBA Basketball op gratis goksites als Unibet en Ladbrokes kan dus zomaar een lucratieve bezigheid worden.

Financieel gezien is het loon dat Noah ontvangt verwaarloosbaar. Vooral in vergelijking met zijn vorige contract van 72 miljoen dollar voor vier jaar bij de New York Knicks. Vergeleken daarmee gaat zijn deal met de Grizzlies over zakgeld. Waar doet de basketballer het dan wel voor? Niet voor de spotlights in ieder geval.

Want als dat wel het geval zou zijn geweest, dan kwam Noah toch naar de verkeerde stad. Want Memphis is een veel simpeler plek dan LA, of Chicago. Er was wel wat media in Memphis voor de nieuwe aanwinst van de Grizzlies, maar niet de aantallen die Noah bij eerdere clubs gewend is. Toch zeker niet de aantallen die Noah in New York of Chicago voor de kiezen kreeg.

Nee, Noah zal het echt alleen voor het basketbal moeten doen. “Ik ben hier alleen. Ik heb mijn familie achtergelaten. Ik ben hier omdat ik van basketbal hou. Ik ben hier niet vanwege het geld. Het was niet vanwege dat soort zaken dat ik hier ben. Ik ben hier omdat ik gewoon wilde spelen en bij een goede club wilde zijn.”

Joakim Noah is een zogenoemde free-agent. Hij kan overal gaan en staan waar hij wilt en is niet door een contract gebonden. Afgelopen dinsdag maakte Joakim Noah bekend dat hij voor de rest van het seizoen bij de Memphis Grizzlies zal spelen. Hij heeft zijn contract in Memphis getekend. Hij zal fungeren als back-up centre.

Dat Noah kan gaan en staan waar hij wilt heeft hij onder meer te danken aan de New York Knicks. Deze heeft besloten dat Noah zijn contract bij de club niet uit hoeft te zitten. De Knicks hebben dit besloten om op deze manier geld in de begroting vrij te maken zodat ze in de zomer van 2019 wellicht een grote speler aan kunnen trekken. En zo was er dus ook voor de Knicks wat aan gelegen een goede club voor Noah te vinden.

Tussen Noah en de Knicks boterde het al een poosje niet meer. Te meer doordat de relatie tussen Joakim Noah en toenmalig Knicks coach Jeff Hornacek flink bekoelt is geraakt. De twee moesten tijdens een trainingssessie uit elkaar worden gehaald. Noah zou geen wedstrijd meer spelen voor de Knicks.