Simone Biles; fenomeen

Als het over Simone Biles gaat kom je al snel superlatieven tekort. De Amerikaans gymnaste sleepte vorige week haar 14e gouden medaille op een WK in de wacht en mag met recht de grootste Amerikaanse sportvrouw genoemd worden. Een overzicht van de carrière van de pas 21-jarige atlete.

Ze meet slechts 1.40, en weegt nog geen vijftig kilo. Maar er zijn maar weinig atleten die zich met haar kunnen meten als het gaat om prestaties. Opgegroeid in de buitenwijken van het Texaanse Houston wordt ze door kenners omschreven als een one-in-a-lifetime talent, en dat was nog voor ze haar troon besteeg op de Olympische Spelen in Rio, waar ze beloftes waarmaakte met vier gouden medailles. Haar de beste atlete van Amerika noemen doet haar eigenlijk tekort.

Biles eerste vrouw met vier wereldtitels op meerkamp

Dat bevestigde afgelopen week nogmaals, op het wereldkampioenschap turnen. De 21-jarige Simone Biles werd de eerste vrouw vier keer een wereldtitel op de meerkamp won, en met deze prestatie is ze meteen de meest gedecoreerde gymnaste ooit. Dat ze de titel voor de vierde maal veroverde was niet verwonderlijk. Sinds het begin van haar carrière bij de senioren won ze elke belangrijke team en individuele all-round competitie waar ze aan mee deed. Nog voor de Olympische spelen begonnen werd ze al door turn kenners over de hele wereld uitgeroepen tot meest getalenteerde gymnaste in de geschiedenis van het turnen.

Merkwaardig: het ging niet zo lekker met Biles op het WK Turnen 2018. En toch werd ze op elke individueel nummer eerste. Het zegt iets over haar kunnen, doorzettingsvermogen en balans. Het WK in Doha was het eerste internationale optreden van Biles na de Olympische spelen, waar ze ook op het nummer meerkamp de hoofdprijs pakte.

Biles terug na pauze

Het was wellicht de terugkeer op het hoogste niveau die Biles parten speelde. Want twee jaar lang deed ze het rustig aan, en meer dan 14 maanden was ze niet in de gymzaal te vinden. Vervolgens werkte ze een slopend trainingsschema af, zes uur per dag zes dagen per week, om weer op niveau te komen. Of kwam het wellicht doordat ze de nacht voorafgaand aan het toernooi op de spoedeisende hulp lag met een niersteen die te groot was om uit te plassen? Dopingregulaties verboden de voorgeschreven medicatie en er zat voor Simone Biles weinig anders op de pijn te verbijten.

Wat het ook was, Simone Biles was niet zichzelf afgelopen donderdag. Voor het eerste in zestig optredens kwam ze op de balk ten val. Op haar gezicht een blik van ontreddering, want niet alleen voor het publiek maar ook van de nog jong Simone Biles was dit uniek, in negatieve zin. Toch won ze de competitie. En niet nipt, maar met een record verschil op de nummer twee. Hiermee liet Biles zien de beste te zijn als ze niet op haar best is.

Simone Biles niet tevreden

Toch was Biles zelf niet gelukkig over haar optreden. “Het laat niet zien wie ik ben, en dat is teleurstellend. Aldus Biles met de gouden medaille om haar nek. Haar valpartij was wellicht in andere tijden fataal geweest voor haar kansen op goed. Want voorheen betekende een val een halve punt aftrek. Maar in het huidige systeem telt ook de moeilijkheidsgraad voor een groot gedeelte mee. En die was 2.7 punten hoger dan van andere turnsters.

Een val in het huidige systeem betekent nog steeds een punt aftrek, een vol punt, maar door de 2.7 punten voorsprong was dit een risico dat Simone Biles wel kon nemen. Biles is zo goed dat ze wint zelfs als ze valt. Maar daar ze al jaren niet meer viel had niemand hier nog rekening mee gehouden, de turnster zelf inbegrepen. Toch laat het niet alleen haar kracht zien, het legt op een manier ook de kwetsbaarheid van beste atlete ter wereld bloot. Want andere turnsters zagen het aan op het afgelopen WK Turnen, en wat ze daar zagen was dat ook Simone Biles kan vallen, en dus te verslagen is.

Moet Biles nu vrezen voor de komende grote toernooien? Nee, absoluut niet. Want de Amerikaanse vertoont oefeningen waar komende generaties nog veel moeite mee gaan hebben. Ze is haar tijd ver vooruit, en haar tegenstanders ook. Haar dominantie is nog niet eerder in de sport voorgekomen. En dat komt niet door de zwakte van het deelnemersveld maar door het talent van Biles. Maar het geeft een enorm  voorspellend vermogen voor liefhebbers van online gokken. Ga naar gratis goksites als Unibet of Bet777 en doe je voordeel met deze kennis!

Simone Biles is een kind van de nieuwe generatie en maakt daarbij ten volste gebruik van de nieuwe turnregels, die moeilijke optredens aanmoedigen, atleten uitnodigen verder te gaan, nieuwe dingen te proberen. Op safe spelen hoeft niet meer, en dat is Biles ook niet van plan. Ze liet dat eerder in haar loopbaan al zien, en wordt daar nu voor beloond.

Vallen en toch winnen

Niet alleen op de meerkamp waren de oefeningen van Biles wisselvallig. Maar over het geheel genomen liet ze veel meer pieken dan dalen zien. Want individueel werd ze tweede op de rekstok, tegenover een 14e plaats op dat onderdeel op de Olympische Spelen van Rio, een gigantische verbetering op haar zwakste onderdeel. Op andere onderdelen won ze vier keer goud, en een keer brons. Hierdoor haalde ze op elk onderdeel het podium. Nog nooit deed een Amerikaanse dit en ze evenaarde de prestatie van de Roemeense Daniela Silivas tijdens de Olympische Spelen van 1988.

Biles ronde haar gouden week af met een gouden medaille op haar favoriete onderdeel; de mat. Het is de mat die het canvas is waarop de atlete haar kunsten kan schilderen. Hier kan Biles schitteren omdat ze niet een discipline af hoeft te werken maar, zoals in de woorden van haar voormalig coach Aimee Boorman, “mag spelen.”

Het optreden van Biles was dan soms wat stroef, maar staat op gelijke hoogte met de meeste iconische sportmomenten ooit. Het was Mohammed Ali op z’n best, Maradonna tegen Engeland in het Azteca stadion. En het let mooi bloot wat ons nog te wachten staat. Want Simone Biles kijkt vooruit en zal zich richten op de Olympische Spelen van 2020, althans daar mogen we op hopen, of god op onze blote knieën om smeken.