PSG: Mbappe en Neymar schitteren in groepsfase CL

Paris Saint Germain wist in de Champions League goed spel te laten zien in tegen Red Star Belgrade waar ze met 4-1 wonnen tijdens de laatste wedstrijd van de groepsfase. Door als een team te spelen en niet als 11 individuen die apart van elkaar een wedstrijd speelden versloegen ze de Red Star. Tijdens de laatste twee wedstrijden zijn ze een hecht team geworden – heel anders dan het spel wat de ploeg liet zien tegen Liverpool waar ze met 3-2 van verloren. Door de groepsprestaties wist PSG als eerste te eindigen in de groepsfase van de Champions League in het Rajko Mitic stadion in Belgrado.

De ploeg speelt als één team

‘We speelden samen voor 75 minuten en hadden de controle over de wedstrijd. Dat was indrukwekkend’ zei coach Tuchel na de wedstrijd. Ze lieten mentale kracht zien. De trainer had echter wel wat tijd nodig om zijn spelers aan boord te krijgen voor de wedstrijden. Hij zocht als coach vooral naar de balans in de verdediging, maar wou ook de spitsen Neymar en Mbappe de ruimte geven, waardoor hij uiteindelijk koos voor een hybride 4-4-2 formatie die hij kon aanpassen naar een 3-3-2-2.

De Duitse coach bewees hier mee zijn punt. Hij had al eerder aangegeven dat PSG alleen een goed seizoen zou spelen wanneer de ploeg ook echt als een team zou spelen. Tucher noemt het ‘het onzichtbare werk’ waarmee hij doelt op datgene wat een team doet als ze de bal niet hebben. Maar Tucher neemt ook moeilijke besluiten als het moet en maakt het zijn mannen niet makkelijk. Hij stelde Adrien Rabiot en Mbappe niet op in de Champions Leage, haalde Edinson Cavani van het veld tegen Liverpool.

Trefzekere spitsen in Belgrado

In Belgrado wist Edinson Cavani wist echter voor PSG de score te openen in Belgrado in de tiende minuut. In de 40ste minuut wist Neymar de ploeg nog verder op voorsprong te zetten met assists van Mbappe. Ze kregen 1 doelpunt tegen door Marko Gobeljic’s volley maar daarna scoorden Mbappe en Marquinbos beide nog een goal voor de Parijzenaren. PSG eindigde daarmee met 11 punten uit zes groepswedstrijden.

In de pers wordt er na afloop van de wedstrijd veel gespeculeerd over de kwaliteiten van Mbappe. De Franse internationaal wordt vergeleken met Neymar maar volgens hun teamgenoot Dani Alves is Mbappe nog niet op het niveau van Neymar. Hoewel Mbappe wordt gezien als een van de beste spelers op het veld als het gaat om het gehele spel denkt Alves dat Kylian nog ruimte heeft om te groeien – en als hij hetzelfde niveau wil bereiken als zijn PSG mede-spits Neymar. Mbappe is echter nog jong, en met zijn 19 jaar heeft hij nog jaren voor zich om zijn talenten verder te ontwikkelen. Als hij dat voorlopig blijft doen voor PSG blijft het een goede ploeg om op in te zetten voor Unibet en Bet777.

Sterspeler Mbappe: veelbelovend talent

Mbappe wordt wereldwijd gezien als een van de meest veelbelovende jonge spelers. Hij is genomineerd voor de Gouden Ballon, een voetbalprijs, naar aanleiding van een succesvol seizoen dit jaar waarin hij de Ligue 1 won, de Coupe de la Ligue, en de Coupe de France met Paris Saint Germain, en wist eveneens een sleutelrol te spelen in het WK van afgelopen zomer voor het nationale team van Frankrijk.

De aanvaller wist uit Rusland terug te keren met vier doelpunten op zijn naam na het spelen van 7 wedstrijden. Mbappe is het huidige seizoen, 2018-2019 ook sterk begonnen en wist daarmee zijn reputatie een boost te geven. Zoals Alves al aangaf, geeft het aanleiding voor de pers om te speculeren of Mbappe Neymar inhaalt als belangrijkste man op het veld in het Parc des Princes. Alves gelooft dat het moment nog niet daar is, en denkt dat Neymar verder is in zijn ontwikkeling. “Ik geloof dat Neymar en Mbappe verschillende profielen hebben” zei de ervaren Braziliaanse voetballer toen Goal aan hem vroeg of hij Mbappe als zijn beschermeling aanneemt – zoals hij eerder Neymar onder zijn hoedde name in Barcelona. “Mbappe zal een van de historische spelers worden in het voetbal” voorspelt hij, “maar Neymar is al een historische speler” volgens Alves. “Mbappe is zich nog aan het ontwikkelen. Maar hij is slim, hij zal de mogelijkheid om van Neymar te leren niet laten schieten” aldus de Braziliaanse speler van PSG. Neymar heeft volgens Alves veel geleerd van Messi. Het is een soort aaneenschakeling van voetballers van wereld formaat die allemaal van hun voorgangers leren. Maar Alves voegt er aan toe dat hij Mbappe zal helpen waar hij kan, of dat nou op persoonlijk vlak is op op het voetbalveld. “Ik wil er niet alleen maar voor mensen zijn als het goed met ze gaat, maar juist als er niemand anders voor hen is. Ik geloof dat ik die karaktereigenschap heb en dat ik hem daar mee kan helpen, om betere rationele keuzes te maken en om een beter persoon te zijn.” Aldus Alves over zijn professionele relatie met Mbappe.

Mogelijk transfernieuws uit Parijs

Op ander vlak lijkt de ploeg misschien een verrassing te verduren te krijgen. Thomas Tuchel heeft toegegeven dat Adrien Rabiot wellicht na de kerst verhuist naar Groot Brittannië om voor Liverpool te spelen. Als Rabiot geen nieuwe deal met PSG tekent, moet Tuchel op zoek naar een nieuwe verdedigende middenvelder. Rabiot – die tot nog toe werd gelinkt aan Barcelona – heeft aan het einde van dit seizoen geen contract meer. PSG loopt daarmee het risico om geen geld te verdienen aan de speler wanneer hij wordt overgenomen door een ander ploeg. De middenvelder heeft dit seizoen 20 keer gespeeld, waaronder twee keer tegen Liverpool in de Champions League. Toch heeft Rabiot geklaagd over een tekort aan speeltijd bij PSG. Thomas Tuchel: “Ik kan niet garanderen dat Adrien Rabiot bij PSG het seizoen afmaakt” zo zei de coach tijdens een persconferentie voorafgaand aan een wedstrijd tegen Orleans als onderdeel van de Coupe de la Ligue. “Hij heeft nog geen ja gezegd tegen een nieuw contract met PSG, dus alle opties liggen nog open” aldus de Duitser.