Ondertussen op de Mercato

Het wereldkampioenschap is nog maar een dikke week achter ons of het gaat alweer over voetbal. Ditmaal staan de clubs in de spotlight, of beter gezegd, de laatste aankopen van de clubs in de Jupiler Pro League en van andere competities in Europa. Veel voetballers hebben zich in Rusland op het WK goed in de kijker gespeeld en zagen hun marktwaarde dan ook met stip stijgen. Evenveel spelers vielen door de mand en zijn op de mercato, de spelersmarkt, ineens een stuk minder interessant.

Mercato laat in het seizoen

Op deze manier hebben ook de clubs veel profijt gehad van het WK. Echter, met de eerste competitiewedstrijden in het vooruitschiet is de voorbereidingstijd die veel clubs hebben na het WK uiteraard maar kort. En dan hebben de clubs met spelers in de laatste rondes van het WK daar zeker het meeste last van. Want die zitten dan ineens met een vitale speler die niet mee kan doen met de voorbereiding. En daar komt dan de mercato bij, de transfermarkt van voetballers in België. Want deze handel eindigt pas na de eerste officiële wedstrijden van het nieuwe seizoen. Dit in tegenstelling tot België, waar de transfermarkt eerder opent en sluit, en waardoor zo de spelersruil voorbij is als de eerste wedstrijden gespeeld moeten worden.

Ivan Leko, de trainer van Club Brugge heeft dan ook kritiek op de transferperiode in het Belgische voetbal. De clubs in de Jupiler Pro League zouden er profijt van hebben als de mercato eerder sluit, zodat ze zich volledig op het voetbal kunnen richten.

Clubs zoeken versterking

Hoe dan ook, de transfermarkt. Welke clubs hebben versterkingen aangetrokken en welke voetballers gaan geintroduceerd worden in de Jupiler Pro League door nieuwe zetten op de mercato? Er is voldoende gebeurt op de spelersmarkt, welke club sloeg de grootste slag?

RSC Anderlecht heeft zich versterkt met Zakaria Bakkali. Bakkali speelde eerder bij PSV, waar hij de jongste speler werd met een hattrick in de hoogste competitie van het Nederlandse voetbal, de eredivisie. Na PSV vertrok hij naar Valencia, waar hij werd verhuurd aan Deportivo La Coruna. Bakkali heeft zijn wortels in de jeugdopleiding van Standard Luik, zijn geboortestad.

Club Brugge wist Siebe Schrijvers aan zich te binden. De Belg speelde eerder voor Genk, en werd verhuurd aan Waasland-Beveren. Standard Luik heeft Maxime Lestienne gekocht. De Belg speelde eerder voor Club Brugge en PSV, afgelopen seizoen werd hij door Rubin Kazan uitgeleend aan Malaga. Het zal een onhandig weerzien worden van Schrijvers met Genk. Bij die club kreeg Siebe zijn jeugdopleiding. Het hoort er natuurlijk bij, dat je spelers opleidt die later vertrekken en bij andere clubs gaan spelen. Maar nu Siebe Schrijvers terugkeert in de Jupiler Pro League zal hij het tegen zijn oude club op moeten gaan nemen. Het zal de mensen bij Genk pijn doen.

AA Gent haalt Vadis Odjidja

De meest opvallende transfer is wellicht gerealiseerd door AA Gent. AA Gent maakte onlangs openbaar dat Vadis Odjidja is gehaald. Odjidja zal de Buffalo’s moeten versterken op het middenveld. De Belg speelde enkele wedstrijden voor de Rode Duivels en heeft een verleden bij de club, waar hij zijn jeugdopleiding kreeg. Na zijn jeugdopleiding speelde Odjidja onder meer voor Anderlecht, Hamburg SV, Club Brugge, Norwich City en Olympiacos. De vraag is nog maar zeer of Vadis Odjidja zijn niveau zal gaan halen bij AA Gent, maar met het halen van de Belgische middenvelder is de achterban, die toch wat begon te morren over het gebrek aan versterking, stil gekregen.

Naast Siebe Schrijvers haalde Club Brugge ook Mats Rits, die werd gekaapt van van KV Mechelen. KV Mechelen is gedegradeerd en zal daarom komend seizoen uitkomen in de Eerste Klasse B. Hierdoor zal het budget voor spelers een stuk lager zijn dan voorgaande jaren, een mogelijke oorzaak voor het laten gaan van Mats Rits.

De mercato is enorm belangrijk voor toekomstig succes van clubs in binnenland en buitenland. Het zal bepalen welke clubs in de Jupiler Pro League voor de winst gaan in het komende seizoen. Wil je gok wagen op gratis goksites als Unibet en Ladbrokes, dan zal je op de hoogte moeten blijven van de spelers die van club wisselen. We helpen je in deze blog gelukkig een eindje op weg.

Transfermarkt buiten België

Niet alleen in België werden spelers gekocht en verkocht. Ook in de andere grote Europese competities werd er volop handjeklap gedaan op de mercato. Juventus lijkt het actiefst te zijn op de spelersmarkt.

Arsenal heeft zijn interesse in de Fransoos Steven Nzoni kenbaar gemaakt. De Franse internationaal, die nog niet zo lang geleden de meest prestigieuze voetbalprijs boven zijn hoofd mocht houden, is na het WK enorm populair. Niet verwonderlijk dat er ook andere clubs graag Nzonzi op de loonlijst bij zouden tekenen. Sevilla wil de middenvelder wel laten gaan, maar dan voor het prijskaartje van zo’n 40 miljoen euro. Ook AS Roma is geïnteresseerd in Nzonzi. Er zal hoe dan ook in de buidel getast moeten worden.

Cristiano Ronaldo vertrekt naar Juventus. Daarvoor heeft de club uit Turijn diep in de buidel moeten tasten. Niet zo gek dat ze daarom graag nog even het één en het ander verkopen om de boeken weer te laten kloppen. Stefano Sturaro zal daarom vertrekken en voor West Ham United of Leicester gaan spelen. Juventus zal waarschijnlijk met het hoogste bod in zee gaan.

Er gaan geruchten dat Juventus de middenvelder Miralem Pjanic wil verkopen, er hebben zich al geïnteresseerden gemeld. Voor Pjanic zou dan Paul Pogba terug kunnen keren naar zijn oude club, al staan ook Adrien Rabiot en Sergej Milinkovic-Savic op het verlanglijstje van Juventus. Gonzalo Higuain zou dan moeten vertrekken.

Barcelona heeft zijn zinnen gezet op Dani Parejo, maar dit lijkt alleen door te gaan als de Spaanse club er niet in slaagt Ilkay Gundugan of Adrien Rabiot te strikken. Barcelona zal zich ook versterken met Malcom, vleugelspeler bij Bordeaux. Een deal tussen Bordeaux en Roma aangaande deze speler leek al rond, maar Malcom kwam niet opdagen voor de medische keuring, wellicht omdat hij liever naar Barcelona ging.