Ondertussen in de AFC Asian Cup

Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten zijn door naar de volgende ronde van de AFC Asian Cup. De twee landen speelden met 1-1 gelijk in een onderonsje en wisten zo beide tot de laatste zestien van het toernooi door te breken. Het Hazza bin Zayed Stadion was het strijdtoneel. De AFC Asian Cup, ofwel het Aziatisch Kampioenschap, wordt gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten.

Louter winnaars in duel VAE-Thailand

Door een kopbal van dichtbij kwam gastheer Verenigde Arabische Emiraten al vroeg op voorsprong. Al in de zevende minuut wist Ali Mabkhout de thuisspelende ploeg op voorsprong te brengen. Met een voorsprong de rust in, het zat er voor de Arabieren niet in. Nog voor de rust wist Thailand de gelijkmaker te maken. Het was Thitipan Puengchan die voor India het doelpunt maakte en zo een plek bij de laatste zestien veilig stelde.

Door het gelijke spel wist de VAE de koppositie van groep A te pakken, het land veroverde in de groepsfase vijf punten. Thailand eindigde als tweede in de groep en was daardoor ook door naar de laatste zestien.

Twee team knokken om de winst

Vooraf was vuurwerk verwacht. Want beide landen waren nog niet verzekerd van een plek in de volgende ronde. En beide partijen wilde niet te verdedigend spelen, want een vroege goal voorsprong zou goud waard zijn. En een plek in de knock-out fase van het toernooi stond op het verlanglijstje van beider ploegen. Werd het dan niet op een akkoordje gegooid?

Het antwoord was simpel en kwam met de goal van de Verenigde Arabische Emiraten vroeg in de eerste helft. Vanaf dat moment was het ook bij Thailand duidelijk dat er voor de punten gevochten moest worden.

Het moment werd ingeleid door een uitbraak van Ismail Al-Hammadi, die de linker vleugen kapot wist te spelen, en de verdedigende linies van Thailand wist te doorbreken. Zijn schot wist de doelman niet te passeren, al was dat meer te danken aan de lat dan aan het verdedigend werk van de doelman van Thailand. Een toegesnelde Siwarak Tedsungnoen kon niet veel meer uithalen en moest toezien hoe Ali Mabkhout met zijn hoofd wist te scoren.

Het nationale elftal van de Verenigde Arabische Emiraten rook bloed, de vroege goal deed weinig om het elftal te temmen. Want de verwachtingen op dit Aziatisch Kampioenschap zijn hooggespannen, te meer daar de Verenigde Arabische Emiraten een thuistoernooi spelen. Maar voor minder dan de laatste acht lijkt men het in het thuisland niet te doen. Dus de druk ligt er op.

Thailand aanvallend sterk

Helemaal in de houdgreep kregen de Arabieren de Thai echter nooit. Want het was Thailand die de volgende echt grote kans wisten te produceren. In de 21e minuut kwam Thailand al even heel dicht bij de gelijkmaker. Na aangeven van Teerasil Dangda wist Adisak Kraisorm met wat geluk zijn verdediger te passeren. Een sprint richting de goal zag er veelbelovend uit maar het was doelman Khalid Eisa die als laatste de bal beroerde. Zijn korte hoek zat pot dicht en een goal voor Thailand werd voorkomen.

Het leek er heel lang voor de VAE wel érg rooskleurig uit te zien. Want met een voorsprong de rust in gaan leek een niet overbodige luxe. Maar het rustsignaal zou niet gehaald worden. Een bal van Chanathip Songkrasin verrasde de verdedigers van de Verenigde Arabische Emiraten volkomen. Zo stond het één tegen één, en het was nog maar zeer de vraag of één beider ploegen nog de vechtlust voor de dag zouden leggen om hier verandering in te brengen.

Tot een wapenstilstand kwam het nooit, beide partijen bleven aandringen. Het was vooral voor de neutrale toeschouwer een prima match om te bekijken. Al kende het stadion aan het eind van de wedstrijd louter winnaars. De VAE behielden veel balbezit, al was het Thailand die echt dreigend was. Het wapen van de ploeg uit Zuidoost Azië lijkt te schuilen in de aanval. Het is iets om in de gaten te blijven houden, vooral als je het Aziatisch Kampioenschap aan wil grijpen om een weddenschap af te sluiten op winst of verlies van je favoriete ploeg in de AFC Asia Cup. Ga ééns naar gratis goksites als Unibet of Ladbrokes en verdien geld met je voetbalkennis.

Het was Teerasil die nog het dichtst bij treffer kwam. Een prima corner van Theerathon Bunmathan werd verspild doordat Teerasil de bal mistte en slechts met zijn schouder de bal wist te beroeren. Het spel vorderde, en de minuten tikte weg. Tweeëntwintig spelers wisten heel goed dat een gelijkspel voldoende was, en die gedachte leek uiteindelijk de boventoon te voeren.

Thailand steeg naar de tweede plaats in de groep door late winst van Bahrein op India. Thailand zal het in de volgende ronde op moeten nemen tegen Korea of China. De andere match in Groep A ontpopte zich als heuse thriller.

Reus tegen dwerg

India, een land met zo’n 1,4 miljard inwoners, tegen Bahrein, een land met 1,5 miljoen inwoners. De reus tegen de dwerg. In India wonen dus duizend keer zoveel mensen als in Bahrein. Duizend keer zo veel potentiële topvoetballers als in het oliestaatje. Toch wist India niet van Bahrein te winnen en zo moest het op één na grootste land, geteld naar inwoners, het toernooi verlaten.

De AFC Asian Cup is op een deceptie uitgelopen voor de Indiërs, maar dat zou pas laatste seconden van de match duidelijk worden. Want lang zag het er voor India prima uit. Een droom leek waarheid te worden, en het land leek op weg naar de laatste zestien van het Aziatisch Kampioenschap. Maar toen begon de 91e minuut.

Penalty bezegelt lot India

Een fluitsignaal klonk, en gedecideerd legde de scheidsrechter de bal op de stip. Het was Bahrein’s Jamal Rashid die de wedstrijd in Sharjah in het slot gooide, daarmee het lot van twee naties bezegeld. India is uitgeschakeld, de spelers kunnen naar huis. Bahrein is derde geworden in de groep en kan dus ook gewoon naar huis, al zal dat met een beter gevoel zijn dan de Indiërs. Wat de rest van het toernooi gaat brengen voor de overige groepen? We brengen je hier het eerste nieuws.