Nog genoeg jong talent in de Champions League

Wie zijn de jonge spelers die nu nog in de Champions League spelen? Er zijn nog vier ploegen over in de Champions League. De hoogste competitie van het club voetbal in Europa, en eigenlijk ook in de wereld, nadert een ontknoping. Bayern Munchen ging door omdat het Sevilla versloeg, Real wist in de tweede wedstrijd nog net het hoofd boven water te houden tegen Juventus, Liverpool won z’n twee wedstrijden knap van Manchester City. Maar de grote verassing was toch ongetwijfeld de uitschakeling van Barcelona door AS Roma. In dit artikel gaat het even niet over de toekomstige wedstrijden in Champions League, maar veel meer over de spelers. In het bijzonder gaat het dan over de jonge spelers in de vier ploegen die nu nog over zijn. Wie zijn die toekomstbestendige juniors in de hoogste competitie van Europa?

De Professional Footballer Association heeft een lijst opgesteld van de meest talentvolle jonge voetballers uit Premier League. Ederson Moraes, Leroy Sané, en Raheem Sterling, alledrie van Manchester City, staan op deze lijst. Maar Manchester City is uitgeschakeld en Groot Brittanië wordt nu slechts vertegenwoordigd door Liverpool in de Champions League. Welke jonge spelers spelen voor Liverpool? Als je deze vraag probeert te beantwoorden kom je al snel uit bij Joe Gomez.

Joe Gomez (Liverpool, 20 jaar)

Joe Gomez heeft een vaste plek in de basis van Liverpool verworven, al speelt hij als rechts-achter niet op zijn optimale positie. Maar wellicht ziet Jurgen Klöpp voordeel in deze flexibiliteit. Een speler die op meerder posities kan spelen is uiteraard waardevol. Defensief heeft Joe Gomez laten zien al een zekere volwassenheid bereikt te hebben. Joe Gomez raakt in een oefenduel voor het nationale team van Engeland geblesseerd aan zijn knie en moest de Champions League wedstrijden tegen Porto laten schieten. Ook voor de wedstrijden tegen Manchester City was detwintig-jarige rechts-achter nog niet fit genoeg. Of Joe Gomez, die ondertussen weer hersteld is van zijn blessure, in de basis mag beginnen in de halve finale van de Champions League is nog maar de vraag. Eerder was de jonge verdediger een vaste keuze voor Jurgen Klöpp maar door het succes van Liverpool tegen Manchester city, wedstrijden waarin Liverpool tweemaal won, kan coach Klöpp van gedachten verandert zijn. Ga je veranderingen aanbrengen in een team dat tweemaal in staat is gebleken de winnaar van de Premier League op de knieën te krijgen?

Wat wellicht enorm in het voordeel van de jonge speler Joe Gomez kan spelen is zijn talent om op verschillende plekken van de verdediging te spelen. De jonge Joe Gomez naast de solide Virgil van Dijk kan als combinatie natuurlijk goed werken. Zo kan Van Dijk Gomez direct coachen in zijn positiespel. Voor Joe Gomez is het zeer te hopen dat hij zijn minuten mag maken tegen AS Roma, dat zal zijn ontwikkeling enorm ten goede komen.

Corentin Tolisso (Bayern Munchen, 25 jaar)

Ook in de selectie van Bayern Munchen, waarin toch wat spelers rondlopen met ervaring en anciënniteit, is jeugdig talent te vinden. Corentin Tolisso kan in de halve finale van de Champions League zomaar eens hoge ogen gaan gooien. Hoewel een scheenblessure, opgelopen in de wedstrijd tegen Hamburg, nog wat roet in het eten kan gooien. Want helemaal hersteld is de jonge fransman nog niet. Enorm gretig wel. Want door goed te presteren bij zijn Duitse club Bayern Munchen, kan hij zomaar een ticket voor de nationale ploeg verwerven. Maar Bayern Munchen zit niet enorm om middenvelders verlegen, en zo kan het gebeuren dat Corentin Tolisso moeilijk aan speeltijd gaat komen in het vervolg van deze Champions League.

Toch heeft de 25-jarige Corentin Tolisso zeker wat in de melk te brokkelen. Zijn aanwezigheid in het team versterkt zonder uitzondering het centrale middenveld. Daarom zal coach Jupp Heynckes zeker aan Tolisso denken als hij de intentie heeft het middenveld, en daarmee de hele wedstrijd, te domineren. Zo is het erg voor de hand liggend dat Tolisso in de basis mag beginnen in de aankomende Champions League wedstrijd tegen Real Madrid, woensdag 25 april. Dit is een wedstrijd die Bayern Munchen zal willen domineren. De uitstekende verdedigende kwaliteiten van Corentin Tolisso kunnen dan enorm waardevol zijn om een dure tegengoal te voorkomen.

Lorenzo Pellegrini (AS Roma, 21 jaar)

Een andere jonge speler in de Champions league die aandacht verdient is Lorenzo Pellegrini. Hoewel AS Roma alles behalve stabiel was in de Champions League 2017/2018, is een baken van stabiliteit Lorenzo Pellegrini geweest. De 21-jarige middenvelder is het hele seizoen al de constante factor voor AS Roma, en is daarmee de beste middenvelder van Roma. De nog jonge voetballer vertoont een meer volwassen gedrag van dan zijn teamgenoot Radja Nainggolan, die nogal eens met de club in conflict is over zijn gedrag buiten het veld. En omdat Kevin Strootman niet de vorm vertoont van eerdere seizoenen komt veel van de last van het middenveld op de schouders van Lorenzo Pellegrini. En deze draagt die last met ogenschijnlijk gemak. Laten we hopen dat Pellegrini dat kan blijven doen in de aankomende twee wedstrijden tegen Liverpool.

Trent Alexander-Arnold (Liverpool, 19 jaar)

Door de lange blessure van Nathaniel Clyne heeft de 19-jarige Trent Alexander-Arnold onverwacht veel speeltijd gekregen bij Liverpool. De kans om vriend en vijand te laten zien wat hij in huis heeft, heeft Trent met beide handen aangepakt. Zo blonk hij uit in het treffen met Manchester City, waarmee hij meteen duidelijk maakte hoe belangrijk het is een goede bank te hebben. Omdat Trent Alexander-Arnold zo op vrij onverwachte wijze een sleutelpositie heeft weten te veroveren in de Engelse ploeg, heeft hij goed kunnen onderhandelen over zijn salaris. En zo is het gekomen dat een speler die voorheen nauwelijks speeltijd kreeg nu een salarisverhoging naar ongeveer 40.000 pond per week heeft geregeld.

Voetballers zijn steeds vroeger rijp voor deelname aan de top. Daar staat tegenover dat voetballers ook minder lang mee kunnen draaien in de top. Ze moeten eerder een stapje terug doen. Deze tendens zie je ook terug als je kijkt naar de jonge talenten die nu in Champions League spelen. Het zijn eigenlijk nog kinderen.