Lewis Hamilton weer nummer 1 na GP Frankrijk

Een dominant rijdende Lewis Hamilton heerste de hele race lang op het Franse circuit van Paul Ricard, dicht bij Marseille. Al tien jaar was de GP absent in Frankrijk, tot afgelopen weekend het circus weer neerstreek bij onze zuiderburen. Door de winst van Lewis Hamilton staat hij nu wederom bovenaan in de ranglijst. Ferrari rijder Sebastian Vettel staat weer tweede, hij heeft zijn eerste plek af moeten staan aan de coureur van Mercedes.

Van blijschap naar woede

De winst van de Engelsman Hamilton kwam twee uur na de monster overwinning van de Engels voetbalploeg op Panama. Een dubbelslag dus, afgelopen zondag. “Ik ben zo blij voor Engeland!” riep Hamilton over de boordradio net nadat hij over de finishlijn kwam. Aan deze aanvankelijke vrolijkheid kwam een einde toen Lewis Hamilton de beelden bekeek van de crash tussen Vettel en Bottas, op het einde van het eerste rechte stuk, waar de bolides topsnelheden behalen. “Hij schakelt hem gewoon uit!” riep Hamilton over het optreden van Vettel richting Valtteri Bottas, Hamilton’s teamgenoot bij Mercedes.

Deze crash, veroorzaakt door Vettel, kwam de Ferrari rijder op een vijf seconden tijdstraf te staan, die hij uitzat na zijn tweede pit stop. Deze tijdstraf had echter weinig invloed op de comeback van de Duitser, die van de 17e naar de vijfde plaats reed. De crash van Vettel was voldoende om een serieuzere straf te rechtvaardigen, de race stewards wilden daar echter niet aan. Dan was kwam Bottas er zonder twijfel slechter van af dan Vettel. Bottas reed zijn ronde uit met een lekke band alvorens de pits in te gaan. Die band was nog wel te herstellen, de beschadigde bodem van zijn wagen was niet te repareren en bleef Fin een race lang parten spelen. Hij zou uiteindelijk als zevende over de streep komen.

Hamilton’s boosheid over de milde straf voor Ferrari’s Vettel was nog duidelijk merkbaar in het media momentje na de wedstrijd. Tegenover de aanwezige pers stak Hamilton zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. “We hadden de kans om met Mercedes op de eerste en tweede plek te eindigen. Als iemand je race kapot maakt en slechts een tikje op de vingers krijgt, om vervolgens vóór de gedupeerde racer te eindigen, dan klopt er iets niet. Seb had niet voor Valtteri mogen eindigen.”

Verstappen nu eens niet de gebeten hond

Red Bull’s Max Verstappen, die tweede eindigde in GP van Frankrijk, heeft dit jaar ook nogal wat kritiek ontvangen over zijn veroorzaakte crashes. In een wat jolige bui stond de Nederlander de journalisten te woord: “Als je Seb de volgende keer ziet moet je hem maar vragen zijn stijl te veranderen. Eerlijk, het is onacceptabel. Dat is was men mij vertelde aan het begin van dit seizoen, en dat mag men hem dus ook zeggen.

Na een botsing met Hamilton in Azerbaijan, een uitval door crash in Singapore, botsingen met Hamilton en Verstappen in de GP van Mexico, en van de baan rijden in de laatste editie van de GP in Baku in april, was de crash van Vettel in Frankrijk de vijfde kostbare fout in een jaar tijd. Zijn dat wellicht te veel fouten voor een nieuwe, vijfde, Formule 1 titel?

Hamilton vergoelijkte zijn eerdere straffe worden wel wat. “We rijden allemaal op het randje om wereldkampioen te worden, we leggen ons leven in de waagschaal. We rijden niet in een trein, soms raak je buiten de baan.

Hamilton superieur naar de overwinning

Hamilton kwam in de hele Grand Prix van afgelopen zondag niet in gevaar. Zijn trainingen waren uitstekend, hij haalde pole position, was erg goed weg bij de start en stond zijn eerste positie niet meer af. Daarbij zag de Engelsman zich enorm geholpen door de goed presterende nieuwe motor van de Mercedes. De inzet van de safety-car vanwege een crash tussen Toro Rosso en Force India deed weinig om Hamilton uit zijn concentratie te brengen.

Minder positief staan de zaken er voor McLaren voor. Het grootste raceteam van het Verenigd Koninkrijk beleefde een weekend vol calamiteiten. Fernando Alsonso, die in de laatste ronde op moest geven wegens een probleem met de schokdempers noemde de race van McLaren op de GP van Frankrijk het slechtste optreden van het jaar. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne kwam niet verder dan een twaalfde plek. Na in een spin te belanden toen hij werd ingehaald door Vettel vroeg in de wedstrijd riep Alonso uit over de boordradio: “Ik heb geen banden, geen remmen, en ik rij buiten de punten. Ik doe er alles aan maar het boeit me allemaal niet zo veel meer.”

De GP van Frankrijk werd in droge omstandigheden gereden. De regen waarop door zoveel mensen was gehoopt kwam er niet. Toch was er genoeg actie in de race. Dit kwam vooral door Bottas en Vettel, die van achterin het veld zichzelf naar voren moesten racen. Ook midden in het veld waren genoeg inhaal acties te zien om dit een boeiende race te maken.

Dringen in de top

De winst van Hamilton was volledig verdiend, het was zijn 44e overwinning in de F1. Deze winst leverde de Engelsman een voorsprong op van 14 punten op zijn concurrent Vettel in het algemeen klassement. Deze voorsprong neemt Hamilton mee naar de GP van Oostenrijk aankomend weekend. Op deze Grand Prix gaan we zien Vettel en Bottas hoger kunnen eindigen, of zelfs mee kunnen doen om de eerste plaats. Het lijkt er op dat ook Max Verstappen zijn seizoen weer op de rit krijgt naar een slechte start van het seizoen. En heeft Kimi Raikkonen, derde in Frankrijk de weg omhoog weer gevonden?

De strijd om de eerste plaats in het klassement lijkt steeds verder open te liggen, en dat zal de sensatie ten goede komen. Maar het wordt ook steeds moeilijker een winnaar te voorspellen en dat zien we terug in de odds op gratis goksites als Ladbrokes en Unibet. Wed je op de overwinning van je favoriet dan zou je daar nog wel eens veel geld mee kunnen verdienen. Sla je slag dus!