Indian Wells; Del Potro verslaat Federer!

Tennissen in het tijdperk van de grote vier, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray en Novak Djokovic, is een behoorlijk ondankbare taak. Een finale spelen op een Masters 1000 toernooi tegen een Federer die al zeventien wedstrijden op een rij niet heeft verloren is de overtreffende trap van ondankbaarheid. Maar de Argentiniër Juan Martin Del Potro bleek tot het onmogelijke in staat en won de final van het ATP Indian Wells toernooi van een ongenaakbaar geachte Roger Federer.

Federer en Del Potro beide in topvorm

De twee toptennissers waren beide in bloedvorm op dit toernooi van Indian Wells, die al vijf keer gewonnen werd door Federer. Naar aanloop van dit toernooi in California, Verenigde Staten, won Federer al achtereenvolgens de Australian Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Del Potro won voorafgaand aan Indian Wells het Mexican Open ATP toernooi in Acapulco, waar hij de finale won van Kevin Anderson. Beide heren in topvorm en een wedstrijd die nog alle kanten op kon.

Wedstrijdverloop: het bleef lang spannend

Del Potro begon het beste in het zonnige California, en pakte met het enige breekpunt in de eerste set de voorsprong; Federer was niet bij machte terug te breken. De goede forehand en service Del Potro waren machtige wapens in dit deel van de match. De offensieve speelstijl van Juan Martin Del Potro, die zijn spel vaak vanaf de baseline opbouwde, bleek superieur vergeleken met het defensieve spel van de Zwitser. Lang leek de wedstrijd in twee set beslist te worden, Roger Federer had twee keer de kans te breken maar kon de breakpoints niet verzilveren. In de tiebreak neutraliseerde Del Potro twee setpoints van Federer en mocht de Argentijn serveren voor de wedstrijd en de winst van het Indian Well toernooi. De ervaring van de beste tennisser van de wereld kon echter niet voorkomen dat Federer een dubbele service fout maakte zodat het tot 6-6 kwam in de tie break. Toch ging Federer er met de setwinst vandoor, hiermee een derde set afdwingend.

Die derde set ging alsnog naar Del Potro. Dat kwam als een verrassing nadat zijn tegenstander Del Potro brak bij 4-4. De Federer mocht serveren voor de winst op Indian Wells, en iemand van zijn statuur is dan nog moeilijk tegen te houden. Maar Juan Martin Del Potro bleef vechten en knokte zich naar een tiebreak. In die tiebreak werd de 36-jarige Zwitser geconfronteerd met een 6-1 achterstand, Del Potro had vijf tiebreaks, en verzilverde de tweede. Hij won zo voor het eerst het toernooi van Indian Wells, en voor het eerst een ATP Masters 1000 toernooi. Het verliezen van de tiebreak deed pijn bij Federer, zo verklaarde hij na de wedstrijd, bij de gebruikelijke ceremonie aan het einde van een tennistoernooi, ten overstaande van een vol Indian Wells stadion. “Ik had mijn zenuwen niet in bedwang, en hij was nog fris en ik niet. Dan gaat het snel in de tiebreak. Het is bizar hoe het spel dan kan wisselen. Nu ik hier sta bij de prijsuitreiking wil ik maar één ding; die tiebreak opnieuw spelen, want ik heb geen idee wat er daar nou gebeurd is. ”

Door zijn overwinning staat Del Potro nu op nummer zes in de ATP ranking. Roger Federer staat nog steeds solide bovenaan.

Terugkeer na blessure

De aanwezigheid van Del Potro in de wereldtop van het internationale tennis is absoluut geen zekerheid. In 2010 moest Juan Martin Del Potro zich terugtrekken vanwege een blessure aan zijn rechter pols, in 2014 gooide een blessure aan zijn andere pols roet in het eten. Dat hij nog mee doet heeft Del Potro puur te danken aan zijn vechtlust, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Kwaliteiten die ook bij de meester zelf, Roger Federer, niet onopgemerkt zijn gebleven. “Door zijn blessure kan hij bijna geen double-handers meer slaan, dan weet hij dat het tegen sommige spelers niet goed genoeg is. Maar hij is allang blij dat hij op deze manier kan spelen en dat waardeer ik heel erg. Nu is hij hier en heeft hij een Masters 1000 toernooi gewonnen, dat is een mooi verhaal en daarom ben ik erg blij voor hem.” Del Potro retourneerde de aardigheid door te verklaren blij te zijn tegen een tennisser te mogen spelen die geschiedenis schrijft. Van veel vriendelijkheid was tijdens de wedstrijd echter wat minder sprake. Del Potro klaagde bij de Umpire over het rumoerige publiek, en Federer klaagde vervolgens weer over het geklaag van Del Potro. Tennis heet toch een herensport te zijn, soit.

Voor Del Potro moet het een mooi moment zijn het ATP Masters 1000 finale van Indian Wells te winnen. Hoewel hij aanvankelijk last had van het publiek, dat overwegend op de hand van Federer was, zal dit één van de mooiere dagen uit zijn loopbaan zijn geweest. Na afloop van de finale verklaarde Del Potro: “Dit is moeilijk in woorden uit te drukken, het voelt als een droom. Na al mijn problemen, na al mijn operaties kan ik het moeilijk geloven dat ik hier nu ben, een Masters 100 gewonnen heb en Roger heb verslagen. Het is fantastisch.”

Met zijn overwinning op Federer op Indian Wells heeft Del Potro de winstreeks van de Zwitser gebroken en komt de Argentijn nu zelf op zeventien keer winst op rij.

Masters 1000 toernooi van Miami

Heel veel tijd om te genieten van zijn winst van het Indian Wells toernooi heeft Del Potro niet. Op dit moment staat hij alweer te spelen op het ATP World Tour Masters 1000 Miami, een toernooi welke evenals Indian Wells op hardcourt gespeeld wordt. De Argentijn stuit hier in de tweede ronde op de Nederlander Robin Haase. De twee hebben een geschiedenis met elkaar. Ze troffen elkaar in 2016 in Basel. Een wedstrijd waarin Del Potro vond dat Haase zich aanstelde door te pretenderen geblesseerd te zijn en vervolgens met vol gas door te spelen. “Je stelt helemaal niks voor, eikel.” Bracht Del Potro uit. Al was duidelijk deze woorden meer bedoelt waren om zichzelf te kalmeren dan ter belediging van zijn opponent. Het belooft hoe dan ook een mooie match te worden op het ATP World Tour Masters 1000 in Miami.