Een paar dagen geleden werd de finale van de Cincinnati Masters gespeeld. Het toernooi vond tussen 13 en 20 augustus 2017 plaats. In 1899 werd voor de allereerste keer het toernooi van de Cincinnati Masters georganiseerd. Dat kan alvast tellen. Dat is meer dan een eeuw geleden. Het Amerikaanse tennistoernooi leverde weer een reeks prachtige tennismomenten op. U zal de wedstrijd misschien ook wel via Ladbrokes hebben gezien. Misschien hebt u zelfs op de resultaten gewed en ook – net zoals de winnaars van het toernooi – uw eigen prijzengeld in de wacht gesleept. Alles is mogelijk. De wereld behoort toe aan de durvers.
Mocht u in de nabije toekomst aan een sportquiz deelnemen en u krijgt de vraag wat de volgende namen verbindt, dan kan u nu best uw geheugen aanscherpen. Ronkende namen van tennishelden als Ivan Lendl, Stefan Edberg, Pete Sampras, Rafael Nadal en Roger Federer konden de wedstrijdzege al aan hun tennispalmares toevoegen. Ze staan voor altijd in de geschiedenisboeken onder het hoofdstuk van de winnaars van dit bekende tennistoernooi van Cincinnati vermeld. Roger Federer krijgt zelfs een ereplaats. Hij won het toernooi al zeven maal.
De winnaar bij het enkelspel bij de mannen inspireerde alvast het publiek. Op 26-jarige leeftijd won hij voor het eerst de Cincinnati Masters en hij liet weten, dat hij tevreden was. De Bulgaar staat achter de uitspraak dat het beter is, laat te winnen, dan nooit de overwinning in de wacht te slepen. Nooit winnen, kan ook betekenen, dat u nooit deelneemt. Een eindzege kan ook enkel maar het resultaat zijn van moed, doorzettingsvermogen en vooral een rotsvast geloof en vertrouwen dat winnen binnen de mogelijkheden ligt. Dimitrov won van Kyrgios in twee sets: het werd 6-3 en 7-5. Kyrgios maakte geen schijn van kans om de finale naar zijn hand te zetten. De foto van de gelukkige Dimitrov met de Rookwood Cup in zijn handen ging vlug de wereld rond. Het zelfvertrouwen van de Bulgaar kon niet meer stuk.
Dimitrov had een aantal troeven achter de hand, om zijn naam in gouden letters te kunnen schrijven. Als uitstekende tennisspeler toonde hij het betere voetwerk tijdens de finale. Zijn snelheid bij de verdediging kon het publiek zeker ook bekoren. De tennisliefhebbers konden met eigen ogen ware tennismagie aanschouwen; het leek wel of de Bulgaar elke bal van Kyrgios aankon. Kyrgios moet zich echt klein hebben gevoeld. De backhand van Dimitrov bleek ook een maat te groot voor zijn tegenspeler. Dimitrov liet tijdens de finale dus niets aan het toeval over. Hij had zijn strategische kaarten ingezet en gebruikte zijn verstand.
Naast het mannen enkelspel, leverde de Cincinnati Masters nog andere lachende gezichten van winnaars op. Bij het enkelspel voor de vrouwen won Garbine Muguruza van Simona Halep met 6-1 en 6-0. Bij het dubbelspel voor de mannen ging de winst naar Frankrijk. Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut namen de hoop weg uit de ogen van Jamie Murray en Bruno Soares. Het werd 7-6 en 6-4. De eindzege betreffende het dubbelspel bij de vrouwen ging naar Martina Hingis en Chan Yung-jan. De combinatie tussen China en Zwitserland bleek dus succesvol. Chan Yung-jan staat erom bekend, vooral in het dubbelspel zeer goed te presteren. Door de uiteindelijke score van 6-4, 4-6 en 10-7 mochten Hsieh Su-wei en Monica Niculescu met gebogen hoofd hun tennisracket opbergen.
Een succesverhaal wordt niet alleen geschreven. Er staat telkens een sterk team achter een winnaar. In het geval van Dimitrov, is het coach Daniel Vallverdu. Vallverdu hamert op focus. Winnen is enkel mogelijk als vrienden en familie achter de speler staan. Het timmeren aan de weg naar de top gaat niet zonder slag of stoot. Daarom is het noodzakelijk dat de onmiddellijke omgeving van de speler een positieve invloed op de persoon in kwestie uitoefent. Alle energie moet namelijk positief benut worden.
Naast focus beklemtoont de coach ook het belang van hard werken. Er moet stevig worden getraind, want de concurrentie slaapt niet. Dat betekent ook, dat het sociale leven van de tennisspeler op een laag pitje moet worden gezet. Alles moet in het teken van het tennis staan, om bergen te kunnen verzetten. Een winnaar wordt niet zomaar geboren, maar de winnaarsmentaliteit en –vaardigheden moeten ontwikkeld en aangescherpt worden. De coach houdt een oogje in het zeil en zorgt ervoor dat dat harde werken helemaal bovenaan de agenda van de speler staat. Mede dankzij de steun van zijn coach is Dimitrov als harde werker gekend.
Vallverdu bekijkt de speler die hij coacht, ook als ‘werk in vooruitgang’. Als een echte manager analyseert de coach de goede en minder goede punten van de speler. Daarna werkt hij een programma uit, om de minder goede punten te verbeteren. Hij bekijkt met argusogen beeldmateriaal van zijn speler, om de speler door en door te leren kennen. Hierdoor kan hij samen met de speler aan een succesvolle strategie werken. Dit is bij het enkelspel bij de mannen duidelijk tot uiting gekomen. Dimitrov won vooral door zijn strategische aanpak.
Uiteindelijk is ook een positieve geest erg belangrijk volgens de coach. In een tenniswedstrijd staat de speler er alleen voor. Daarin verschilt tennis van teamsporten zoals voetbal. De tennisspeler zal zeker zijn wedstrijd verliezen, als hij ook meer even toegeeft, aan het gevoel, dat de dag tegenzit. Een winnaar kan uitstekend met slechte momenten omgaan. Hij schuift die opzij in het belang van de wedstrijdwinst. Mentaal moet een winnaar dus erg sterk staan. Hij moet een balans vinden tussen geconcentreerd werken en goed rusten. Daarnaast moet hij gezond eten en scherp blijven. Met de juiste strategie onder leiding van een topcoach wacht er een mooie beloning: de winnaarsbeker!