Voorjaarsvoorspelling: Parijs – Roubaix

De lente is voor echte sportfans natuurlijk de tijd van de voorjaarsklassiekers. Waar de lente eigenlijk al lang niet meer het echte begin van het wielerseizoen is – dat loopt nu namelijk het hele jaar door – daar staan de voorjaarsklassiekers wel in het teken van het begin van het echte werk. En omdat de voorjaarsklassiekers als Parijs – Roubaix, Luik – Bastenaken –  Luik en de Amstel Gold Race altijd voor enorm spektakel zorgen leggen we u hier graag even uit welke renners te volgen. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je gaat gokken op gratis goksites als Ladbrokes en Circus. De lijst met favorieten voor Parijs – Roubaix 2019.

Zdenek Stybar (Deceuninck-QuickStep)

Zdenek Stybar kwam er in de Ronde van Vlaanderen nauwelijks aan te pas. Een eerloze 36e plek in de eindstand, daar moest de van oudsher veldrijder het mee doen. Waarom zal hij dan wel meestrijden om de grote prijzen in Parijs – Roubaix? Dat is vooral omdat hij in een ijzersterke formatie rijdt. En omdat Philippe Gilbert dit voorjaar niet in goeden doen is zal Stybar de kopman zijn in de meeste succesvolle formatie van de voorjaarsklassiekers van 2018.

Want Stybar eindigde al twee keer als tweede in de velodroom van Roubaix, en zal nu toch echt wel eens de eerste plaats willen behalen. Daar komt bij dat Stybar dicht in de buurt is van zijn  optimale vorm, nadat hij al een paar seizoenen aan het kwakkelen is geweest. De 33-jarige Stybar won dit jaar al de Volta ao Algarve, de Omloop het Nieuwsblad, en de E3 BinckBank Classic. Dat zijn naam dus bovenaan prijkt in de lijstjes met favorieten is geen verrassing.

Peter Sagan

Julian Alaphilippe is vaak aangeduid als de nieuwe Peter Sagan. Maar waar is Alaphilippe? Niet bij de start van Parijs – Roubaix in ieder geval. Sterker nog, het nieuwe talent is aan het herstellen van een crash in de Ronde van het Baskenland. Dus toch nog een kans voor Sagan te bewijzen dat het nog te vroeg is voor opvolger?

Is Sagan op zijn retour, of is zijn recente dipje slechts van tijdelijke aard? In aanloop van de Tirreno – Adriatico was Sagan niet fit, maar hij wist toch een tweede plaats te behalen in de derde etappe van de race in Italië. Een week later eindigde Sagan knap vierde in Milaan – San Remo. Ook in de Ronde van Vlaanderen deed Sagan als vanouds mee met de favorieten. De race won Sagan al eens in 2016, maar meer dan een elfde plaats zat er dit jaar niet in. Toch niet gek voor een renner die niet in vorm is.

Peter Sagan zal zijn titel in Parijs – Roubaix gewoon gaan verdedigen en alleen al dat is een prima rede om hem in dit lijstje favorieten mee te nemen. Zijn ploeggenoten van Bora-Hansgrohe zullen hem maar wat graag beschermen vanaf de start in Compiègne. Daniel Oss en Marcus Burghardt zullen ook in deze edite gaan fungeren als trouwe wegkapiteins.

Greg van Avermaat

De renner van Team CCC heeft alles in huis om een monument te winnen. En dit jaar steekt de toprenner ook nog eens in prima vorm. Maar het wilde Van Avermaat echter nog niet lukken een echt grote koers te winnen in 2019. Komt daar dit jaar dan in Roubaix verandering in? De winnaar van 2017 zal er alles aan doen om nu weer als eerste op de velodroom over de streep te komen.

Greg van Avermaat had dit seizoen zijn zinnen gezet op winst in de Ronde van Vlaanderen. Maar voor deze grote prijs zal hij in ieder geval nog een jaar moeten wachten. In de Ronde van Vlaanderen wist Greg van Avermaat met grote moeite een plek bij de eerste tien voor elkaar te boksen. De versnelling van Albero Bettiol van Education First was genoeg om de grote favorieten toch vooral naar elkaar te laten kijken. En in die luwte reed de Italiaan naar de winst.

Greg van Avermaat is de regerend Olympisch Kampioen op de weg, maar die status is in Parijs – Roubaix waardeloos. Wil hij zijn vijanden zijn wil op leggen dan zit er maar één ding op; sneller fietsen dan de rest.

John Degenkolb

Trek – Segafredo staat te popelen om toch weer eens een grote prijs te winnen. En dit is het territorium van Degenkolb. Ambitie en ervaring; een prima mix die John Degenkolb zomaar vleugels kan geven als het startschot klinkt in Compiègne. En Degenkolb weet hoe het is om te zegevieren in Roubaix, de prijs won hij al eens in 2015.

Ook in de Tour de France etappe van vorig jaar, die over de kasseien, werd gewonnen door Degenkolb. Het was een etappe die toch wel verdomd veel leek op Parijs – Roubaix. Er is alleen een groot verschil; de teamgenoten van Degenkolb zijn niet in goede vorm dit jaar. Mads Pedersen, vorig jaar in Vlaanderen nog tweede, kwam dit jaar niet aan de bak. En Jasper Stuyven moest genoegen nemen met een plaats bij de eerste twintig. Trek – Segafredo won dit jaar slechts drie prijzen, en daar wil de ploeg echt verandering in brengen.

Wout van Aert

De in het veldrijden ongenaakbare Marhieu van der Poel doet het ook op de weg meer dan verdienstelijk. Maar hij is er niet bij in Parijs – Roubaix 2019. En dus heeft die andere grote veldrijder een kans op te schijnen. De Belg Wout van Aert, uitkomend voor Correndon-Circus, kan zomaar verrassend uit de hoek gaan komen in het stof van de kasseienstroken.

Dat Parijs – Roubaix de Belg goed ligt blijkt wel uit zijn prima debuut vorig jaar. Van Aert werd namelijk veertiende in zijn eerste Parijs – Roubaix. Een ander bewijs voor de kwaliteiten van de jonge renner is zijn zesde plaats in Milaan – San Remo dit jaar. Kan Van Aert de afwezigheid van Mathieu van der Poel ten volle uitbuiten? We gaan het absoluut zien dit weekend in Parijs – Roubaix!