2019 NBA All-Stars; Titanenstrijd onder de baskets

De National Basketball Association All-Star game komt er weer aan. De showcase voorstelling van de beste basketballers van Amerika, traditioneel gehouden in februari of maart, staat al weer bijna voor de deur. Het daarom de hoogste tijd te onthullen wie zijn benoemd tot All-Star 2019, en wat nou precies het belang is van de wedstrijd. We helpen u een handje

NBA All-Stars uitgelegd

De National Basketball Association (NBA) All-Star Game is een basketbal wedstrijd die elk jaar wordt gespeeld tussen de basketballers die zijn uitgeroepen tot beste spelers van de NBA in het seizoen. Hoe de teams worden verdeeld wordt bepaald door de twee spelers met de meeste stemmen, die tegen elkaar strijden en die om de beurt een andere All-Star spelers mogen kiezen. Beide teams bestaan uit twaalf spelers, zodoende doen er in totaal 24 spelers mee, en zijn er dus 24 All-Stars. De eerste All-Stars match werd gespeeld in Boston in 1951.

Fans, spelers en media bepalen All-Stars

De spelers die zijn uitgeroepen tot All-Star worden dus verdeeld over twee teams. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wie die 24 spelers zijn? Dat doen de fans, die voor vijftig procent meetellen, de spelers zelf en de media (beide tellen voor 25 procent mee in de stemmen). Op deze manier worden de twaalf met de basisplaatsen aangewezen. De reservespelers worden gekozen door stemmingen van de hoof coaches van de NBA clubs. Hierbij moet worden vermeld dat coaches niet voor de eigen spelers mogen stemmen.

Als een geselecteerde speler is geblesseerd of om een andere rede niet kan spelen, wordt door de NBA Commissaris een vervanger gezocht. De NBA is opgedeeld in twee groepen, zogenoemde ‘conferences’, de Westelijke teams spelen tegen elkaar in de reguliere competitie, en de Oostelijke teams hebben hun eigen competitie. Van deze beide conferences wordt de speler met de meeste stemmen (van fans, spelers en media) aangewezen als teamleider. Deze captains mogen vervolgens om de beurt andere tot All-Star uitgeroepen spelers uitkiezen. Net zoals dat vroeger op het schoolplein ging. Dit is het nieuwe format dat sinds 2018 bestaat.

Best presterende coach mag All-Star team aanvoeren.

Wie de hoofd coach van een All-Star team is word bepaald door de stand van de teams in de eigen conferences. De meest succesvolle coach mag het All-Star team gaan leiden. Hierbij moet worden opgetekend dat een coach nooit twee keer achter elkaar een All-Star team mag coachen.

De aankomende 2019 NBA All-Star Match zal de 68e editie zijn van de All-Stars wedstrijden.  De wedstrijd wordt gespeeld op 17 februari 2019 in het Spectrum Center in Charlotte, North Carolina. Dit stadion is het thuisstadion van de Charlotte Hornets. Het zal de tweede keer zijn dat Charlotte het strijd toneel is van de NBA All-Star Game, de eerste keer was in 1991, toen de Charlotte Hornets nog in de Charlotte Coliseum speelden.

East Conference All-Stars

Wie de All-Star spelers zijn met een basisplaats is bekend gemaakt op 24 januari. Kyrie Irving van de Boston Celtics en Kemba Walke van de Charlotte Hornets zijn de backcourt starters uit de East Conference, ze nemen daarmee voor respectievelijk de zesde en derde keer deel aan de All-Star game. Kawhi Leonard van de Toronto Raptors, en Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks zijn de frontcourt starters. Voor beide spelers is het de derde keer dat ze deelnemen aan het All-Star feest. Ook bij de het team, en uitgeroepen tot All-Star is frontcourter Joel Embiid van de Philadelphia 76ers, hij doet voor de tweede keer mee.

West Conference All-Stars

Stephen Curry van de Golden State Warriors, en James Harden van de Houston Rockets zijn uitgeroepen tot starting backcourt spelers bij de West Conference. Ook van de Golden State Warriors is Kevin Durant, over de loop van zijn carriere deed hij al negen keer eerder mee aan de All-Stars. Alleen overtroffen wordt hij door LeBron James van de Los Angeles Lakers, het zal zijn vijftiende All-Stars wedstrijd worden. Het team wordt aangevuld met Paul George van de Oklahoma City Thunder, het zal zijn vijfde wedstrijd worden als All-Star.

Voor het tweede jaar op rij zal LeBron James captain zijn van een NBA All-Star team. Zijn tegenstrever, en captain bij de andere conference, is echter een andere dan vorig jaar. LeBron James mag het in de All-Star wedstrijd op gaan nemen tegen Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks. Waar LeBron James 4.620.809 stemmen kreeg, daar kreeg Giannis Antetokounmpo er net wat minder, namelijk 4.375.747. Het laat de populariteit van beide spelers prima zien.

Hiermee zijn alle spelers met een basisplaats dus bekend, maar wat nog niet bekend is bij welk team jouw favoriete All-Star gaat spelen. Wacht dus nog even met gokken op gratis gok websites als Circus of Unibet tot je zeker weet hoe de teams worden ingedeeld.

Gewijzigd Format van de NBA All-Stars

Het format van NBA is recentelijk wat veranderd. Voorheen was de wedstrijd er echt één tussen de beste spelers van de East Conference en de beste spelers van de West Conference. Maar de NBA All-Star Game is gewijzigd naar een zogenoemd draft format. Dat wil zeggen dat de captains van de beide teams steeds een speler mogen kiezen.

LeBron James en Giannis Antetokounmpo kiezen om de beurt een speler van de tien tot All-Star uitgeroen spelers. De veertien reservespelers worden vervolgens op dezelfde manier tussen de teams verdeeld. Uit welke conference de spelers komen of in welke positie ze spelen maakt hier in niet zo veel uit.

De volledige spelersgroep, dus de basisspelers en de reservespelers, moet nog bekend worden gemaakt. Op 7 februari zullen de reservespelers bekend gemaakt worden. Dat is gedurende de All-Star Draft Show, wanneer ook de team door de captains opgedeeld gaan worden.

Dat het weer een finale wordt om naar uit te kijken dat is gegarandeerd. Want hoe je een showtje moet opzetten dat is aan de Amerikanen wel over te laten. Helemaal ‘voor de show’ is de wedstrijd echter niet. De inzet en opbrengst van de match gaat naar een goed doel. Zo wordt er toch nog ergens om gespeeld, wel zo spannend.