WK 2018: terugblik tweede speelronde

Langzaam aan gaan we richting de finale van de groepsfase van het WK voetbal 2018. Dit WK is er één van grote verrassingen! Zelfs de grote favorieten als Duitsland, Brazilië en Argentinië zijn nog niet zeker van een plek bij de laatste 16 en zullen hun laatste groepsduel moeten winnen willen ze doorgaan in het toernooi. Een overzicht van de laatste wedstrijden, weer met verrassende resultaten.

Donderdag: Argentinië al uitgespeeld?

Afgelopen donderdag moest Argentinië een simpel klusje klaren; winnen van Kroatië. Nu zou dat normaal gezien een koud kunstje zijn voor de Zuid-Amerikanen, zo niet op dit WK in Rusland. De Zuid-Amerikaanse landen presteren dit WK op z’n zachtst gezegd matig, en Argentinië vormde hierop in de wedstrijd tegen Kroatië geen uitzondering. Met solide verdedigende arbeid en een effectieve counter-aanval wist Kroatië de Argentijnen met drie tegen nul te verslaan en is de ontreddering bij Messi en de zijnen compleet.

De Argentijnen kunnen alleen met winst en geluk in de laatste speelronde van de groepsfase verder voetballen op het WK, en dat was van tevoren toch een ondenkbaar scenario. Hoe heeft dat zover kunnen komen? Kroatië had in wezen weinig kans tegen de Argentijnen, maar kon dankzei een enorme blunder van de Argentijnse doelman Willy Caballero op voorsprong komen. Op dat moment moesten de Argentijnen twee dingen doen; overschakelen naar aanvallend spel om de gelijkmaker te maken, en de aanvallen van de Kroaten serieuzer nemen door massaal terug te zakken.

In beide taken slaagden de Argentijnen niet. Het aanvallende spel was weinig overtuigend, er leek geen spraken te zijn van enig gevoel van urgentie bij het elftal onder leiding van Jorge Sampaoli. Deze laconieke was ook zichtbaar in het verdedigende spel van Argentinië. Echt serieus leek men de aanvallen van de tegenstander niet te nemen. Aanvallers en middenvelders sjokten op alle gemak terug naar eigen helft bij balverlies. Op deze manier konden ze de volgende twee goals van Kroatië in ieder geval nog van dichtbij zien.

Er gaan inmiddels geruchten dat de Argentijnse coach Jorge Sampaoli ook binnen de selectie onder vuur ligt. Een poging om nog een winst in de laatste duel in de groepsfase uit het vuur te slepen, of een poging van de vedetten in het team om een ander de schuld te geven?

Vrijdag: Nigeria biedt Argentinië reddingsboei

De vrijdag gaf meer duidelijk voor Argentinië. Een winst van Nigeria tegen IJsland zou Argeninië in ieder geval nog een kansje geven. Vrijdag was de dag van Brazilië tegen Costa Rica (2-0), Nigeria tegen IJsland (2-0), en Zwitserland tegen Servië (2-1).

Hoewel Brazilië toch echt een winst tegen Costa Rica nodig had kwam deze wedstrijd pas laat op gang. Hel leek bijna alsof de Brazilianen speelden voor weer een gelijk spel. Toch wist Brazilië tot de broodnodige winst te komen. Dat de score niet verder opliep in het nadeel van Costa Rica hadden de Costa Ricanen vooral te danken aan het goede keeperswerk van Keylor Navas. Met een gelijk spel in de eerste wedstrijd en een winst in de tweede heeft Brazilië nu een goed uitgangspunt voor het behalen van de volgende ronde.

Nigeria heeft goede zaken gedaan, voor zichzelf en voor Argentinië, door met twee tegen nul te winnen van IJsland. Hetzelfde IJsland wist eerder nog gelijk te spelen tegen Argentinië, dus de winst van Nigeria kwam wel degelijk als een verrassing. Als Argentinië met een behoorlijk verschil de laatste wedstrijd in de poule tegen Nigeria wint dan kan het een plek in de volgende ronde eigenlijk niet mislopen, maar alle landen in de poule hebben nog kans op de volgende ronde dus dat wordt een spannende ontknoping, want gezien het spel is Argentinië zeker niet de favoriet tegen Nigeria.

Zwitserland heeft nog slechts een gelijk spel tegen Costa Rica nodig voor een plaats in de volgende ronde na de winst in blessuretijd tegen Servië. Xherdan Shaqiri deelde in de dying seconds van de wedstrijd de genadeklap uit en bracht Zwitserland de overwinning. Hiermee is de wedstrijd van Brazilië tegen Servië eigenlijk een knock-out duel geworden. Brazilië heeft één voordeel; Serven brengen geluk.

Zaterdag: Duitsland vecht voor lijfsbehoud

Op de zaterdag stonden er weer drie wedstrijden op het programma. Duitsland versloeg Zweden met twee tegen één. België was veel te sterk voor Tunesië, en Mexico liet zien in prima vorm te steken door ook tegen Zuid Korea te winnen.

De 2-1 overwinning van Duitsland op Zweden ziet er op papier saaier uit dan hoe het in werkelijkheid was. De Duitsers begonnen aanvallend maar konden niet voorkomen dat de Zweden op voorsprong kwamen. Het zag er na het verlies in de eerste wedstrijd tegen Mexico slecht uit voor de Duitsers, die met een verlies tegen Zweden naar huis konden. De gelijkmaker kwam pas in de tweede helft en vanaf dat moment speelde Zweden voor een punt. Dat punt leek er te komen toen Boateng acht minuten voor het einde van de wedstrijd met een rode kaart (twee keer geel) het veld moest verlaten. Maar de Duitsers wonnen, op een heel Duitse manier, in de laatste minuut van de wedstrijd.

België ziet er heel solide uit dit WK. Onze Rode Duivels lieten na trage start in de eerste wedstrijd tegen Panama tegen Tunesië zien wel echt een wedstrijd te kunnen domineren. De 5-2 overwinning op het Noord-Afrikaanse land verzekert België welhaast van een plek bij laatste zestien. Het kan bijna niet meer misgaan.

Mexico won ook haar tweede duel tegen Zuid Korea en komt daarmee op zes punten. Maar dit is nog geen garantie. Duitsland en Zweden volgen met drie punten elk, en kunnen dus ook nog op zes punten komen. Een punt van Mexico in de laatste wedstrijd tegen Zweden is duur zeer welkom.

Zondag: Rode Duivels verzekert van plaats bij laatste 16!

Op zondag won Engeland van Panama met 6-1, speelde Japan gelijk tegen Senegal, en won Colombia van Polen. Door de verpletterende overwinning van Engeland is nu ook ploeggenoot België verzekert van een plaats bij de laatste 16.

In de groep van Japan, Senegal, Colombia en Polen is Polen uitgeschakeld. De overige landen mogen nog vechten voor een plek bij de laatste zestien.

Zin in een gokje? Ga naar www.wedonline.be voor toegang tot de beste gratis goksites van Europa. Wed gratis op websites als Ladbrokes en BetFirst Sports!