België verslaat de Russen: 3-1 in de EK kwalificatie

België begint sterk in de kwalificaties voor het Europese Kampioenschap in 2020. Met een thuiszege op de Russen winnen de Rode Duivels de eerste kwalificatie wedstrijd in Groep I. Ruim 1200 Russen waren naar Brussel afgereisd om hun team aan te moedigen. Maar dat mocht helaas niet baten. De Belgen waren met 3-1 te sterk voor hun Russische tegenstanders.

Een roerig eerste kwartier

Al in de eerste 20 minuten van de wedstrijd gingen beide teams vol in de aanval. De Belgische Youri Tielemans wist het thuispubliek al na 15 minuten te trakteren op een goal maar die werd vlak daarna gevolgd door een gelijkmaker van Russische zijde. Denis Cheryshev opende de score voor zijn team In de 16e minuut. Het was echter de enige keer dat de Russische ploeg succesvol een punt wist te maken tegen de Rode Duivels. Eden Hazard zorgde voor de winst door de gelijke stand van het bord te vegen vlak voor rust in de 45ste minuut. Hij scoorde de 3-1 vlak voor het eindsignaal in de 88ste minuut met een penalty.

Dankbare Russische spelers

Het was geen succesvolle wedstrijd voor de Russische middenvelders. De Russische centrale middenvelder Aleksandr Golovin kreeg een rode kaart op de valreep, in de 90ste minuut. Een andere middenvelder, Daler Kuzyaev raakte geblesseerd en werd in de 26ste minuut vervangen. Het Russische team bedankte na afloop alle supporters voor de steun op Twitter. “De strijd voor een ticket voor het EK in 2020 is nog niet afgelopen, en we doen ons best om een plek veilig te stellen in het toernooi. We maken ons nu op voor een wedstrijd tegen Kazachstan. Dank jullie wel” aldus het Russisiche nationale team online.

De hoop uit het Oosten

Volgens de voorzitter van de Russische voetbal bond is het team niet gedemotiveerd na het verlies tegen België. Alles kan nog, aldus Alexander Dukov, die er wel aan toe voegde dat de wedstrijd tegen Kazachstan een belangrijke match wordt in de kwalificatie reeks voor het Russische team. “We blijven vooruit kijken, soms verliezen we. Maar we speelden vol vertrouwen in de eerste helft en waren niet bang voor onze tegenstanders” aldus de voorzitter. Hoofdtrainer Stanislav Cherchesov neemt het zijn spelers niet kwalijk dat ze deze wedstrijd niet hebben gewonnen. “We hebben een interessante wedstrijd gezien” zegt hij, “en de fans hebben genoten. We waren succesvol op sommige onderdelen en minder op andere. In sommige gevallen verdient het team een stevige, kritische speech maar dat is nu niet het geval. De voetballers realiseren zich dat ze hebben verloren en we gaan nu de situatie verbeteren” aldus Cherchesov.

Broertjes Hazard spelen zij aan zij

Aan de Belgische zijde scoorde aanvoerder Eden Hazard twee keer in het Koning Baudouin Stadion. De score werd geopend door Youri Tielemans, die daarmee zijn eerste international doelpunt scoorde. Timothy Castagne gaf een voorzet aan Tielemans, die vanuit de hoek van het veld door de Russische verdediging heen brak. De middenvelder wist met een laag schot de bal langs keeper Guilherme Marinato te schieten. Aanvaller Michy Batshuayi werd geacht tijdens de match de aanvallen opzetten in de afwezigheid van de geblesseerde Romelu Lukaku – terwijl de broertjes Hazard, Eden en Thorgan, voor de derde keer samen speelde in het Belgische nationale team.

Blunderende keeper maar goede kansen

De Rode Duivels hielden hun 1-0 voorsprong echter niet lang vast na een blunder van keeper Thibaut Courtous, die met zijn fout de gelijkmaker weggaf aan Denis Cheryshev. De Belgische keeper kreeg de bal terug gespeeld, en toen hij in actie kwam om de bal weg te spelen maakte hij een fout en speelde hem precies in de voeten van Cherushev die slim gebruik wist te maken van deze kans – en de bal in het lege doel trapte.

Batshuayi wist bijna zijn team weer op voorsprong te krijgen toen de Hazard broertjes vrij gebroken waren uit een Russische hoekschop. Toen de bal Batshuayo bereikte, wist hij de keeper te omzeilen met zijn schot maar niet verdediger Georgiy Dzhikiya die op de doellijn stond en de bal uit het goal wist te houden. De Belgen, vorig jaar halve finalisten in het WK, scoorden hun tweede doelpunt vlak voor rust. Eden Hazard kreeg de mogelijkheid nadat Yuri Zhirikov een fout tegen hem maakte – een mogelijkheid die hij verzilverde waarmee hij zijn team naar de 2-1 voorstand bracht in de eerste helft.

Batshuayi had eigenlijk een derde goal voor de Rode Duivels moeten maken. Hij was onverdedigd maar raakte de paal toen hij schoot op korte afstand van het goal. Zijn teamgenoot Eden Hazard maakte het echter wel waar, en scoorde alsnog 3-1 na een geblokkeerd schot van Batshuayi.

Courtois: het was een incident

Keeper Thibaut Courtois is ondanks zijn fout blij dat de Rode Duivels de EK kwalificatie rondes met winst zijn begonnen. Zijn getreuzel na een terugspeel bal zorgde voor een score van de Russen. Hij had de bal naar Toby Alderweireld willen pasen, maar toen deze niet meer vrij stond begon Courtois te aarzelen.

Maar volgens de goalie heeft hij tot nu toe nog niet al te veel fouten gemaakt in zijn carrière. Hij was er natuurlijk niet blij mee – precies daarom – maar hij ziet het als een incident. Maar de 26-jarige Courtois is tevreden met de overwinning voor zijn team. Ook vindt hij zelf dat hij na de fout alsnog een goede wedstrijd heeft gespeeld. “Ik bleef kalm, daar ben ik blij mee. Ik heb daarna ook niet alle ballen zomaar weggetrapt en de penalty van Hazard kwam er ook na een bal van mij. Er is geen probleem” aldus Courtois. Het is echter nog een telleurstelling voor de keeper, die na terugkeer van coach Zinedine Zidane bij Real Madrid zijn basisplaats moest vergeven aan Keylor Navas. De rest van de ploeg was coulant richting Courtois.

Ruslan en België spelen in Groep I. Kazachstan heeft van Schotland gewonnen met 3-0 tijdens een thuiswedstrijd en Cyrpus heeft San Marino verslagen met 5-0. Rusland speelt Kazachstan van het veld met een verrassende 0-4 en België wint met 0-2 van Cyrpus. De Rode Duivels lijden daarmee Groep I. In juni staan er nog wedstrijden tegen Kazachstan en Schotland op het programma waar u op in zou kunnen zetten op websites zoals Bet777 en Circus.